
Η αντεπίθεση του γιγάντιου λαχανοντολμά
Fun fact 1: Κάθε χρόνο τέτοια εποχή έχω βαρεθεί τα περισσότερο χειμερινά φαγητά, αλλά οι καλοκαιρινοί αστέρες των λαχανικών δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους στους πάγκους. Γι’ αυτό επιδίδομαι κάθε φορά σε ευφάνταστους ή μη πειραματισμούς. Δε στέφονται φυσικά πάντα με επιτυχία, ωστόσο μεγάλα σουξέ του οικογενειακού μας ρεπερτορίου έχουν δημιουργηθεί κάπως έτσι.
Fun fact 2: Το δηλώνω ευθαρσώς, δε μου άρεσαν ποτέ οι λαχανοντολμάδες, ούτε σε εμφάνιση ούτε σε υφή. Εντελώς υποκειμενικό, αλλά δε μπορούσα να καταλάβω γιατί να κοπιάσεις τόσο πολύ για αυτό το πιάτο, το οποίο ωστόσο θεωρείται ωδή στο καλό φαγητό.
Έναν Μάρτη λοιπόν και αφού δεν αντέχαμε άλλο την εναλλαγή λαχανόρυζο, λάχανο γιαχνί και λάχανο με κρέας, θυμήθηκα ότι κάπου είχε πάρει το μάτι μου την εκδοχή ενός μεγάλου λαχανοντολμά. Άρχισα λοιπόν τις δοκιμές και ιδού:
Στη δική μου εκδοχή απουσιάζει όπως φυσικά θα παρατήρησες το αυγολέμονο, γιατί παραμένει από τις ελάχιστες γεύσεις που απορρίπτει ο ουρανίσκος μου. Μπορείς όμως να φτιάξεις μια ωραιότατη σως αυγολέμονο και να περιχύσεις κάθε μερίδα.
Σε πολλά σπίτια οι λαχανοντολμάδες δεν λείπουν ποτέ από το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων. Τόλμησε να το φτιάξεις λοιπόν σε μία αποσπώμενη φόρμα, ρίξε από πάνω τη σως αυγολέμονο και κάνε σίγουρα εντύπωση.
Τέλος, μπορείς να δοκιμάσεις μια χορτοφαγική εκδοχή με μανιτάρια στη θέση του κιμά και μπόλικα μυρωδικά.
Είτε σου αρέσουν οι λαχανοντολμάδες και δεν έχεις χρόνο να τους κάνεις, είτε δεν τρελαίνεσαι και θέλεις μια εναλλακτική, δοκίμασέ το όσο προλαβαίνεις τα λάχανα και θα εκπλαγείς!
Η σύμβουλός σου,
Αλεξάνδρα


2 σχόλια
Μαρία
Πάντοτε ευφάνταστα,με χιούμορ και ουσία τα άρθρα σας!Ευχαριστούμε!
Θεόφιλος
Λαχανοντολμάδες αγαπημένοι , και σίγουρα θα βάλω την μητέρα μου να κάνει αυτήν την version! Μπράβο για την πολύ ωραία δουλειά !