Υγεία & Διατροφή

Η αντεπίθεση του γιγάντιου λαχανοντολμά

Fun fact 1: Κάθε χρόνο τέτοια εποχή έχω βαρεθεί τα περισσότερο χειμερινά φαγητά, αλλά οι καλοκαιρινοί αστέρες των λαχανικών δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους στους πάγκους. Γι’ αυτό επιδίδομαι κάθε φορά σε ευφάνταστους ή μη πειραματισμούς. Δε στέφονται φυσικά πάντα με επιτυχία, ωστόσο μεγάλα σουξέ του οικογενειακού μας ρεπερτορίου έχουν δημιουργηθεί κάπως έτσι.

Fun fact 2: Το δηλώνω ευθαρσώς, δε μου άρεσαν ποτέ οι λαχανοντολμάδες, ούτε σε εμφάνιση ούτε σε υφή. Εντελώς υποκειμενικό, αλλά δε μπορούσα να καταλάβω γιατί να κοπιάσεις τόσο πολύ για αυτό το πιάτο, το οποίο ωστόσο θεωρείται ωδή στο καλό φαγητό.

Έναν Μάρτη λοιπόν και αφού  δεν αντέχαμε άλλο την εναλλαγή λαχανόρυζο, λάχανο γιαχνί και λάχανο με κρέας, θυμήθηκα ότι κάπου είχε πάρει το μάτι μου την εκδοχή ενός μεγάλου λαχανοντολμά. Άρχισα λοιπόν τις δοκιμές και ιδού:

Προμηθεύσου ένα μεσαίο λάχανο και μισό κιλό κιμά για ένα μικρομεσαίο σκεύος ή ένα μεγάλο λάχανο και 750-1000γρ κιμά για ένα μεγάλο σκεύος, καθώς τρώγεται άνετα και δεύτερη μέρα.
Βράσε σε καλά αλατισμένο νερό το λάχανο κομμένο στα 4. Είναι καλύτερο να μην παραβράσει φυσικά, αλλά να σου πω και κάτι; Και να το ξεχάσεις, μια χαρά θα γίνει.  Κάνε αυτό το βήμα όσο πιο νωρίς γίνεται, για να στραγγίσει και να κρυώσει το λάχανο. Γίνεται άνετα από την προηγούμενο βράδυ.
Φτιάξε τη γέμιση, τσιγαρίζοντας μαζί με ψιλοκομμένο κρεμμύδι τον κιμά. Αλατίζεις καλά, προσθέτεις πάπρικα γλυκιά, δυόσμο, ρύζι και νερό, ίσα να καλύπτει το μείγμα.
Σε ένα ταψί με καπάκι, στρώνεις φύλλα λάχανου με προσοχή να μην αφήνεις κενά. Μετά στρώνεις τον κιμά με μπόλικο ζουμάκι από πάνω και καλύπτεις ξανά με λάχανο. Απλώνεις σε όλη την επιφάνεια κάποιο τριμμένο τυρί, είτε κεφαλοτύρι, είτε γραβιέρα.
Ψήνεις στους 180-200 βαθμούς αρχικά με το καπάκι περίπου 45 λεπτά και στο τέλος αφαιρείς το καπάκι και ψήνεις μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρώμα.

Στη δική μου εκδοχή απουσιάζει όπως φυσικά θα παρατήρησες το αυγολέμονο, γιατί παραμένει από τις ελάχιστες γεύσεις που απορρίπτει ο ουρανίσκος μου.  Μπορείς όμως να φτιάξεις μια ωραιότατη σως αυγολέμονο και να περιχύσεις κάθε μερίδα.

Σε πολλά σπίτια οι λαχανοντολμάδες δεν λείπουν ποτέ από το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων. Τόλμησε να το φτιάξεις λοιπόν σε μία αποσπώμενη φόρμα, ρίξε από πάνω τη σως αυγολέμονο και κάνε σίγουρα εντύπωση.

Τέλος, μπορείς να δοκιμάσεις μια χορτοφαγική εκδοχή με μανιτάρια στη θέση του κιμά και μπόλικα μυρωδικά.

Είτε σου αρέσουν οι λαχανοντολμάδες και δεν έχεις χρόνο να τους κάνεις, είτε δεν τρελαίνεσαι και θέλεις μια εναλλακτική, δοκίμασέ το όσο προλαβαίνεις τα λάχανα και θα εκπλαγείς!

Η σύμβουλός σου,

Αλεξάνδρα

2 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *