Μαμάδες εν δράσει

Τα πρώτα σημάδια ανησυχίας στο σώμα ενός παιδιού

Στο προηγούμενο άρθρο αναφέραμε ένα βιβλίο, το οποίο θα βοηθούσε στη ενίσχυση των παιδιών και της σωματικής τους ασφάλειας. Σε αυτό το άρθρο θα ήθελα να σας αναφέρω μια αφίσα που θα μπορούσε να ‘διδαχτεί’ στα παιδιά, έτσι ώστε να μάθουν να αναγνωρίζουν τα πρώτα σημάδια ανησυχίας στο σώμα τους.

Τα πρώτα σημάδια ανησυχίας, αναφέρονται στα πρώτα σημάδια που δείχνει το σώμα ενός παιδιού όχι μόνο στο ίδιο αλλά και στους άλλους για το αίσθημα της ανησυχίας και της ανασφάλειας. Τα παιδιά συχνά δεν γνωρίζουν πως νιώθουν και δεν μπορούν να το εξηγήσουν κιόλας στους ενήλικες, καθώς για τα ίδια η διαχείριση των συναισθημάτων τους είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Έτσι μαθαίνοντας από εμάς κάποια πρακτικά σημάδια ανησυχίας θα μπορούν να είναι πιο ασφαλή και να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο.

Τα πρώτα σημάδια ανησυχίας είναι:

Όταν το παιδί νιώθει πως τα μαλλιά του σηκώνονται στις άκρες.

Όταν το παιδί αρχίζει να κλαίει.

Όταν ιδρώνουν το μέτωπο και οι παλάμες του παιδιού. 

Όταν το παιδί ανατριχιάζει.

Όταν η καρδιά του παιδιού χτυπάει πιο γρήγορα.

Όταν το παιδί έχει αναγούλα.

Όταν το παιδί θέλει να πάει τουαλέτα.

Όταν το παιδί τρέμει και νιώθει πως τα γόνατα του να λυγίζουν.

Αυτά είναι κάποια ενδεικτικά σημάδια που δείχνει το σώμα του παιδιού και στους άλλους αλλά και στο ίδιο για το αίσθημα της ανασφάλειας. Αυτά τα σημάδια λοιπόν, μπορούμε να τα δείξουμε στο παιδί και να του υπενθυμίσουμε πως όταν νιώθει κάπως έτσι θα πρέπει να το πει σε έναν ενήλικα που εμπιστεύεται.

Πηγή: https://e2epublishing.info/posters#postersus

Με τα μάτια ενός μικρού παιδιού,

Δήμητρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *