
Το απόλυτο εορταστικό μενού
Ένα από τα πράγματα που μου έχει λείψει τρελά όλο αυτό το διάστημα που η ζωή μας έχει αλλάξει άρδην, είναι να έχω κόσμο στο σπίτι και να σχεδιάζω μενού, να σκέφτομαι ποιες γεύσεις θα συνδυάσω και πώς. Δεν είναι εύκολο να φτιάξεις ένα μενού που θα τους ικανοποιήσει όλους μεν, αλλά και θα τους προσφέρει μια νέα γευστική εμπειρία. Αν ετοιμάζεις γιορτινό γεύμα και ψάχνεις κάτι διαφορετικό, σου έχω προτάσεις για πιάτα που θα γίνουν ανάρπαστα.
Τερίν χριστουγεννιάτικης γέμισης
Μη σε ψαρώνει το όνομα, ουσιαστικά είναι ένα ρολό κιμά με πινελιές χριστουγεννιάτικης γέμισης τυλιγμένο σε μπέικον. Το πιάτο αυτό συνδυάζει πολλά σε ένα, είναι μία γαστρονομική εμπειρία που μπορεί να ετοιμαστεί από την προηγούμενη μέρα, δε χρειάζεται πολύωρο ψήσιμο και κόβεται ωραίες φέτες. Αν σου αρέσει η γέμιση της γαλοπούλας, αλλά δυσανασχετείς με το γέμισμα και το άδειασμα, πρέπει να το δοκιμάσεις. Και αν δε σου αρέσει η γέμιση όπως σε εμένα, πάλι πρέπει να το δοκιμάσεις για να αναθεωρήσεις. Βρες τη συνταγή εδώ.
Πατάτες Ντοφινουά
Μετά το κυρίως πιάτο πρέπει να αποφασίσεις για τα συνοδευτικά. Μία πολύ ωραία ιδέα είναι αυτές οι πατάτες , συνταγή που προέρχεται από μια πόλη της Γαλλίας . Λεπτές φέτες πατάτας ψήνονται αργά και βασανιστικά μέσα σε γάλα, βούτυρο και γραβιέρα ή έμμενταλ σχηματίζοντας τέλος μια λαχταριστή κρούστα. Βρες τη συνταγή εδώ.
Φέτα σαγανάκι σε φύλλο με μέλι
Δεν γίνεται να παραβλέψουμε τη σημαντική θέση του τυριού στο τραπέζι μας. Οι επιλογές είναι πραγματικά άπειρες, καθώς η χώρα μας είναι πλούσια σε είδη τυριών αλλά και συνταγών. Αρχικά θα σε παραπέμψω στην τέλεια συνταγή για φέτα σαγανάκι σε φύλλο κρούστα με μέλι και σουσάμι. Η συνταγή θεωρείται πια κλασική, το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό και τα πιρούνια θα δώσουν μάχη για το τελευταίο κομμάτι. Βρες τη συνταγή με όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες εδώ.
Πολύσπορη τυρόπιτα με μετσοβόνε
Δε θα αρκεστώ όμως σε μία μόνο συνταγή με τυρί. Αν θέλεις να κάνεις τη διαφορά, φτιάξε αυτή την τυρόπιτα. Μοιάζει με τάρτα σκεπαστή, δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν αυτήν τη βουτυράτη εύθρυπτη ζύμη , η οποία σε συνδυασμό με τα λιωμένα τυριά με πρωταγωνιστή το ανεπανάληπτο μετσοβόνε και τα τραγανά σποράκια προκαλεί μια έκρηξη γεύσεων και υφών στο στόμα. Βρες τη συνταγή εδώ και μην παραλείψεις τη σπαρταριστή εισαγωγή της Χρυσαυγής για τον Άγιο Βασίλη.
Σαλάτα με ψητά λαχανικά
Σε ένα γιορτινό τραπέζι η σαλάτα πρέπει να είναι μεγαλοπρεπής με πλούσια γεύση για να σταθεί επάξια δίπλα στα υπόλοιπα πιάτα. Φέτος δοκίμασε στη σαλάτα σου έναν συνδυασμό από φρέσκα λαχανικά με ψητά λαχανικά και θα με θυμηθείς. Ψήσε σε ένα ταψάκι ένα κρεμμύδι, μία ντομάτα, μία πιπεριά και μερικά μανιτάρια σε φέτες με αλάτι, βαλσάμικο και λίγο μέλι ή πετιμέζι αν έχεις. Στη μεγάλη σου σαλατιέρα κόψε διάφορα λαχανικά, διάφορα είδη μαρούλι, ρόκα και σπανάκι, πρόσθεσε τα ψητά λαχανικά και ολοκλήρωσε με τριμμένη ξερή μυζήθρα ή κάποια αλμυρή κεφαλογραβιέρα. Τέλος, προσάρμοσε το αλάτι και το λάδι με προσοχή, γιατί υπάρχει ήδη στα ψητά λαχανικά και το τυρί είναι αλμυρό.
Ψωμάκια σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου
Αν θέλεις να δώσεις επιπλέον κλίμα στο τραπέζι, μπορείς να φτιάξεις μικρά ψωμάκια, να σχηματίσεις ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο και να το ψήσεις. Ενώ συχνά φέτες ψωμιού απομένουν παραπονεμένες στο άδειο τραπέζι, αυτά τα ατομικά ψωμάκια θα γίνουν καπνός. Τώρα θα μου διαμαρτυρηθείς και θα μου πεις, θα φτιάχνω και ψωμί τώρα; Το ψωμί όμως είναι η πιο απλή συνταγή που υπάρχει. Σε ένα μεγάλο μπωλ βάλε ένα φακελάκι μαγιά με μία κουταλιά ζάχαρη, 300 μλ νερό σε θερμοκρασία δωματίου και 20μλ λάδι. Μετά από 5 λεπτά ρίξε μισό κιλό αλεύρι και μία κουταλιά της σούπας αλάτι. Ζυμώνεις και αφήνεις να φουσκώσει. Μπορείς να το κάνεις από το προηγούμενο βράδυ και… να βάλεις τη ζύμη σκεπασμένη στο ψυγείο να φουσκώσει. Ω ναι, γίνεται κ αυτό! Και το επόμενο πρωί, όταν είναι ζεστός ο φούρνος από τα υπόλοιπα, φτιάχνεις το δεντράκι σου και το ψήνεις περίπου 25-30 λεπτά στους 180-200.
Χριστουγεννιάτικος μπακλαβάς
Δε γινόταν να σε αφήσω χωρίς επιδόρπιο. Τις περισσότερες φορές μας φέρνουν οι άλλοι το γλυκό, αν όμως θέλεις να φτιάξεις κάτι, δώσε μια ευκαιρία σε αυτόν τον εναλλακτικό μπακλαβά, που συνοδεύει τα καρύδια με κάστανα και κράνμπερις με ένα πολύ ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Βρες τη συνταγή εδώ.
Cheesecake με βάση brownie
Και αν δε σου αρέσουν τα σιροπιαστά και τα καρύδια, σου έχω κ αι άλλη πρόταση. Φτιάξε ένα cheesecake με τη βάση από brownie που προτιμάς, υπάρχει και έτοιμο μείγμα στα σούπερ μάρκετ. Από πάνω πρόσθεσε την κρέμα, μπορείς να τη φτιάξεις εύκολα με 200γρ τυρί κρέμα ή μασκαρπόνε, 200μλ κρέμα γάλακτος, 60γρ άχνη και βανίλια. Ολοκληρώνεις το γλυκό με βύσσινα κονσέρβας. Συνδυάζει τη λατρεμένη μας σοκολάτα με την ελαφριά αίσθηση του cheesecake.
Καλά μαγειρέματα και καλή απόλαυση!
Η σύμβουλός σου
Αλεξάνδρα


2 σχόλια
Γιουλη
Πολύ διαφορετικές και γιορτινές ιδέες….Σίγουρα το χριστουγεννιατικο δέντρο με τα ψωμάκια θα το φτιάξω….και μπακλαβάς για επιδόρπιο….Ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθεια…Καλά Χριστούγεννα σ όλους…ΥΓ. Όπως κάθε φορά ήσουν πολύ εύστοχη…..
Έλενα Ασλανίδου
Ευχαριστούμε πολύ Γιούλη! Καλά Χριστούγεννα με υγεία.