Blogmas 2021

Χριστουγεννιάτικη συνταγή Βαρβάρας. Το παραδοσιακό γλυκό για την Αγία Βαρβάρα.

Παραμονή της Αγίας Βαρβάρας σήμερα και μία απ’ τις παραδοσιακές γεύσεις που θα βρεις σε πολλά σπίτια της Βόρειας Ελλάδας είναι η Βαρβάρα. Αν έχεις συνδέσει το συγκεκριμένο γλυκό με τα παιδικά σου χρόνια, σίγουρα θα θυμάσαι και τη μαμά ή τη γιαγιά σου να σου λένε ότι αν το φας όλο θα περάσει ο χειμώνας χωρίς να αρρωστήσεις.

Και δεν είχαν άδικο, καθώς το σιτάρι, το βασικό υλικό για τη Βαρβάρα, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε, και τα διάφορα φρούτα και οι ξηροί καρποί που θα βρεις μέσα, πλούσια σε φυτικές στερόλες, αντιοξειδωτικά, σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, κάλιο, φωσφόρο, σίδηρο, βιταμίνες Ε και Κ.

Παραδοσιακά, φτιάχνεται με 9 υλικά:

500 γρ. σιτάρι (αποφλοιωμένο)
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ σουσάμι
3 κουταλιές αλεύρι (4 για πιο πηχτή υφή)
Σταφίδες
Κανέλα
Καρύδια
Ρόδι
Κομματάκια μήλου
Αποξηραμένα φρούτα (προαιρετικά)

Ξεπλένουμε το σιτάρι πολύ καλά με κρύο νερό και το αφήνουμε να μουλιάσει από το προηγούμενο βράδυ.

Βράζουμε το σιτάρι σε μία κατσαρόλα με 3 λίτρα νερό για μισή ώρα (μέτρια φωτιά). Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τις σταφίδες και αφήνουμε επιπλέον 5 λεπτά.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το αλεύρι σε δυνατή φωτιά και καβουρδίζουμε για 1’ (μέχρι να πάρει χρώμα). Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μπωλ και προσθέτουμε λίγο κρύο νερό μέχρι να διαλυθεί. Έπειτα, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε για να χυλώσει η σούπα. Καβουρδίζουμε και το σουσάμι και προσθέτουμε τα 25γρ στην κατσαρόλα.

Σερβίρουμε σε μικρά μπωλ με κανέλα, καρύδια, το υπόλοιπο σουσάμι και τα φρούτα της επιλογής μας.

Καλή απόλαυση!

Κέλλυ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.