Blogmas 2021

Πρωτοχρονιάτικα έθιμα απ’ όλο τον κόσμο

Μόλις το ρολόι χτυπήσει ακριβώς μεσάνυχτα στις 31 Δεκέμβρη, κάθε λαός γιορτάζει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο αποχαιρετώντας το έτος που έφτασε στο τέλος του και καλωσορίζοντας την έλευση του νέου ξορκίζοντας το κακό. Για να δούμε ποιά παράδοση θα σας εντυπωσιάσει…;

Στην χώρα μας για παράδειγμα, την Ελλάδα, συνηθίζουμε να σπάμε ένα ρόδι και να κόβουμε την καθιερωμένη βασιλόπιτα. Ο τυχερός όλης της χρονιάς θα είναι αυτός που θα πετύχει το φλουρί. Ποιά οικογένεια δεν τηρεί τα συγκεκριμένα έθιμα, άλλωστε;

Ιρλανδία


Οι Ιρλανδοί πετούν 1η του Γενάρη στους τοίχους ψωμιά για να απαλλαγούν από τα κακά πνεύματα.

Ισπανία

                                                                                                                  Εάν καταφέρετε να βάλετε 12 ρόγες σταφύλι στο στόμα σας τα μεσάνυχτα, έχετε εξασφαλίσει καλοτυχία και ευημερία για τους δώδεκα επόμενους μήνες. Συγκεκριμένα καθε μία ρογα για κάθε χτύπημα του ρολογιού ως τα μεσάνυχτα συμβολίζει κι έναν μήνα του ακόλουθου χρόνου. Αν σου πέσει η 3η ρογα από τη βιασύνη σου αχ ο Μάρτης θα είναι γδάρτης.

Ν. Αφρική

                                                                                                                  Σε μερικά μέρη το ‘χουν συνήθειο να πετούν παλιά έπιπλα από το παράθυρο τη συγκεκριμένη μερα, διώχνοντας την κακοτυχία.

Σιβηρία


Εδώ βουτούν και φυτεύουν δέντρα κάτω από τις κατεψυγμένες λίμνες και τα ποτάμια την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ως σύμβολο για μια νέα αρχή.

                                                                                              Φινλανδία

Στη Φινλανδία οι άνθρωποι προβλέπουν την ερχόμενη χρονιά χύνοντας λιωμένο κασσίτερο σε ένα δοχείο νερού και ερμηνεύοντας το σχήμα που παίρνει το μέταλλο όταν σκληραίνει.

Εσθονία

Οι κάτοικοι συνδυάζουν την καλοτυχία, την αφθονία και τη δύναμη με την απόλαυση του φαγητού. Η παράδοση θέλει να καταναλώνουν όχι ένα αλλά δώδεκα γεύματα την ημέρα της Πρωτοχρονιάς.

Βραζιλία

Με λευκά ρούχα, αφού το ρολόι χτυπά τα μεσάνυχτα, οι Βραζιλιάνοι κατευθύνονται προς τη θάλασσα και πηδούν πάνω από επτά κύματα για να εξευμενίσουν τη θεά της θάλασσας Iemanjá ώστε να δημιουργήσει μονοπάτια στη ζωή τους. Ρίχνουν επίσης λευκά λουλούδια που αν πάνε προς τα βαθιά, τότε θα έχουν καλή τύχη όλη την επόμενη χρονιά.

Δανία

Οι Δανοί μαζεύουν όλα τα αχρησιμοποίητα πιάτα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου και τα σπάνε πετώντας τα στις πόρτες των συγγενών και των φίλων τους για καλή τύχη. Κάποιοι άλλοι ανεβαίνουν πάνω σε καρέκλες και κυριολεκτικά «πηδούν» στη νέα χρονιά για να φέρουν καλοτυχία.

Φιλιππίνες

Επειδή το στρογγυλό σχήμα συμβολίζει για πολλούς τύχη και ευημερία οι Φιλιππινέζοι  παρουσιάζουν στρογγυλά φρούτα στο τραπέζι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, φορούν ρούχα με βούλες και γεμίζουν τις τσέπες τους με στρογγυλά νομίσματα.

Περού

Κάθε χρόνο στα τέλη Δεκεμβρίου οι άνθρωποι πιάνονται κυριολεκτικά στα χέρια ώστε να λύσουν τις όποιες διαφορές τους. Έτσι ξεκινούν τη νέα χρονιά χωρίς κακίες. Ίσως με κάποιους μώλωπες θα έλεγα.

Ελβετία

Εδώ γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά πετώντας μια μπάλα παγωτό στο πάτωμα για να εξασφαλίσουν τύχη, ειρήνη και πλούτο.

Κολομβία

Εδώ οι κάτοικοι κουβαλούν μαζί τους όλη την ημέρα άδειες βαλίτσες με την ελπίδα ότι θα έχουν μια χρονιά γεμάτη ωραίες περιπέτειες.

Ταϋλάνδη

Εκτός από το να ρίχνουν κουβάδες νερού ο ένας στον άλλον, μουτζουρώνονται και με γκρι ταλκ. Οι δρόμοι είναι συνήθως πλημμυρισμένοι με νερό που «ξεπλένει» την κακοτυχία και τις αμαρτίες του προηγούμενου έτους

Λευκορωσία

Όσες θέλουν να μάθουν αν θα παντρευτούν τη νέα χρονιά, ρωτάνε έναν κόκορα. Στο παιχνίδι βάζουν σπυριά καλαμποκιού μπροστά στις ελεύθερες γυναίκες και στη συνέχεια περιμένουν να δουν από ποια θα επιλέξει ο κόκορας να φάει πρώτα καλαμπόκι.  Αυτή θα είναι προφανώς  και η πρώτη που θα παντρευτεί.

Τσεχία
Οι Τσέχοι κόβουν μήλα και διαβάζουν τον πυρήνα του φρούτου. Εάν έχει το σχήμα του αστεριού, αυτό σημαίνει τύχη. Εάν όμως μοιάζει με σταυρό, σκούρα τα πράγματα.

 

Κίνα 

Βασικό μέλημα είναι η καθαριότητα των σπιτιών την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς για να φύγουν μαζί με τις βρωμιές τα …κακά πνεύματα. Μάλιστα, πολλοί Κινέζοι ανοίγουν τα παράθυρά τους μία ώρα πριν από τα μεσάνυχτα, έτσι ώστε η ευτυχία να μπορεί να μπει στο σπίτι και την οικογένειά και να υποδεχτούν το νέος έτος πεντακάθαροι.

Με αισιοδοξία και θετικές σκέψεις,

Ελένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *