
Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία!
Αν δεν έχεις καταλάβει από τον τίτλο για ποιο παραμύθι μιλάμε άσε με να σε βοηθήσω λίγο ακόμα… a Christmas Carol ή αλλιώς ο Σκρουτζ!
Σίγουρα όλοι μας έχουμε διαβάσει το παραμύθι ή έχουμε δει την ταινία…μάλλον ταινίες που έχουν βγει κατά καιρούς. Ένα αγαπημένο παραμύθι για μικρούς και μεγάλους με ένα σπουδαίο μήνυμα. Όλοι μας μπορούμε να αλλάξουμε, ποτέ δεν είναι αργά! Ο συγγραφέας δεν είναι άλλος από τον ταλαντούχο και πλέον διάσημο Κάρολο Ντικενς.
Ο Ντικενς είναι ο πατέρας πολύ γνωστών και επιτυχημένων βιβλίων, ένα εξ αυτών είναι η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, ο Όλιβερ Τουίστ , τα Χαρτιά του Πικγουικ, Ντέιβιντ Κόπερφιλντ κ.α.
Είμαι σίγουρη πως γνωρίζεις την ιστορία του εν λογω μυθιστορήματος, άλλωστε δε γράφω αυτό το άρθρο για να σου διηγηθώ την ιστορία, αλλά για να σου πω την ιστορία πίσω από το βιβλίο.
Το διήγημα γράφτηκε το 1843, ο Κάρολος εμπνεύστηκε από τα καθημερινά προβλήματα που μάστιζαν τότε τη βικτωριανή Αγγλία, όπου επικρατούσε ο καπιταλισμός, η κοινωνική αδικία και η τεράστια φτώχια, βλέπε τον χαρακτήρα του Μπομπ Κράτσιτ, ήταν πάμπτωχος και δεν μπορούσε να βοηθήσει το μικρότερο γιο του που είχε πρόβλημα με το πόδι του, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι του ήταν «άδειο», γι αυτό μόλις το είδε ο Σκρουτζ παρουσία του πνεύματος, μετά τη μεταστροφή του ,το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να κάνει δώρο στο βοηθό του την πιο μεγάλη γαλοπούλα, στη συνέχεια του υπόσχεται αύξηση και πως θα τον βοηθήσει με το πρόβλημα του γιου του.
Αν και τα πρώτα χρόνια το βιβλίο ήταν μια οικονομική απογοήτευση, αργότερα η επιτυχία και η αποδοχή ήταν τεράστια, ακριβώς επειδή ο λαός ταυτίστηκε και αγάπησε το διήγημα , ίσως γιατί όταν το έγραφε ο Ντικενς βίωνε και ο ίδιος οικονομικά προβλήματα και επένδυσε και αγάπησε τους ήρωες. Δεν είναι τυχαίο που μετά από τόσα χρόνια ακόμα το διήγημα αυτό γνωρίζει τεράστια επιτυχία, έχει μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη, στο θέατρο, στην τηλεόραση, έχει γίνει μέχρι και κινούμενο σχέδιο.
Το σημαντικότερο είναι το μήνυμα που μεταφέρει ο σπουδαίος Ντίκενς , πως ακόμα και ο πιο πλούσιος άνθρωπος είναι στην ουσία φτωχός(συναισθηματικά) και πως ποτέ δεν είναι αργά για να κάνουμε μια στροφή 360 μοίρες και να προσφέρουμε απλόχερα όχι τα πλούτη τα υλικά, αλλά τον μεγαλύτερο πλούτο, εκείνον της καρδιάς μας… την αγάπη.
Αυτές τις γιορτινές και άγιες μέρες, κάνε τον απολογισμό σου και χάρισε στους ανθρώπους σου απλόχερα την αγάπη σου.
Συνέχισε να προχωράς μπροστά,
Αλεξία

