Blogmas 2021

Η συνταγή για τα μελομακάρονα του καρυοθραύστη

Βγαλμένη από παραμύθι και όνειρο είναι η σημερινή συνταγή. Μελομακάρονα σημαίνει φρεσκοτριμμένο καρύδι και χριστουγεννιάτικο παραμύθι = καρυοθραύστης! Ε, κάπως έτσι με έναν χριστουγεννιάτικο συνειρμό προκύπτουν τα μελομακάρονα του καρυοθραύστη! Είναι ζουμερά όσο πρέπει, μυρίζουν Χριστούγεννα και θα έπεφτε μέχρι κι ο βασιλιάς των ποντικών για χάρη τους. Πάμε να δούμε τη συνταγή!

Υλικά
• 500 γρ. αλεύρι
• 30 γρ. μπέικιν
• 50 γρ. μέλι
• 70 γρ. ζάχαρη άχνη
• 80 γρ. καρύδι τριμμένο
• 260 γρ. σπορέλαιο
• 140 γρ. χυμό πορτοκάλι
• Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
• 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
• 1/2 κ.γλ. κανέλα
• Λίγο κονιάκ
• Λίγο γαρύφαλλο

Για το σιρόπι
• 750 γρ. νερό
• 700 γρ. ζάχαρη
• 1 κ.σπ. μέλι
• Λίγο ξύσμα λεμόνι

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά μας: το αλεύρι (αφού το κοσκινίσουμε πρώτα), μπέικιν, τη ζάχαρη άχνη, κανέλα, γαρύφαλλο, σιμιγδάλι, καρύδι και τέλος το μέλι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας καλά. Προσθέτουμε σταδιακά το λάδι μας , το χυμό πορτοκαλί και το κονιάκ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει ένα το μείγμα μας! Πλάθουμε μικρά οβάλ κουλουράκια και τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα (προαιρετικά τα πιέζουμε ίσα ίσα με ένα πιρούνι). Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα στους 160 βαθμούς πάνω κάτω .
Για το σιρόπι βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα μέχρι να πάρει μια βράση και ύστερα βάζουμε το μέλι και το ξύσμα απ’το λεμόνι. Το αφήνουμε να κρυώσει .
Αφού ψήθουν τα μελομακάρονα, τα βουτάμε ζεστά στο κρύο σιρόπι μας. Τα αφήνουμε απ’τη μία μέρα και ύστερα γυρνάμε για περίπου ένα λεπτό και από την άλλη. Στολίζουμε με τριμμένο καρύδι, καλή επιτυχία και καλές γιορτές!!!

ΥΓ.Για σένα που θες τη συνταγή βήμα βήμα με εικόνες μπες εδώ: https://bit.ly/30BKROE

Γλυκούς χαιρετισμούς,

Λάζαρος Παπαδόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.