Τι είδα και τι διάβασα

Halloween ή μήπως Día de los Muertos; Γνωρίζεις τη διαφορά;

Το Χάλοουιν (Halloween) και η Μέρα των Νεκρών (Día de los Muertos ή Day of the Dead) είναι δύο ιδιαίτερες γιορτές, πολύ δημοφιλείς και αγαπητές στους κατοίκους των χωρών όπου εορτάζονται. Επειδή έχουν αρκετά κοινά στοιχεία πολλοί τις μπερδεύουν και νομίζουν πως είναι ο ίδιος εορτασμός. Ας αναλύσουμε τις ομοιότητες αλλά και τις διαφορές τους, για να μην τις συγχέουμε.

Το Halloween (η λέξη προέρχεται από τη φράση All Hallows’ Eve, δηλαδή η Γιορτή όλων των Αγίων ή των Αγίων Πάντων) γιορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται κατά κανόνα σε μια τρομακτική φιγούρα όπως φάντασμα, μάγισσα, σκελετό και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας πολλά γλυκά, γνωστό το έθιμο ως «trick or treat» ή «φάρσα ή κέρασμα». Η γιορτή αυτή ίσως συγχέεται με τις Ελληνικές Απόκριες, όμως διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτές, καθώς το Χάλοουιν έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά. Αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας Κελτικής γιορτής Samhaim, που σημαίνει “το τέλος της σοδειάς” γι’ αυτό και η μέρα αυτή σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα, ενώ ταυτόχρονα η αλλαγή της εποχής ήταν μια γέφυρα ανάμεσα στον πάνω κόσμο και στον κόσμο των νεκρών.
Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα του Halloween ως μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων, καθώς και ότι είναι η μέρα που η μαγεία και γενικότερα οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το υπερφυσικό, είναι στο ζενίθ. Σήμα κατατεθέν της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από μεγάλες κολοκύθες, πάνω στις οποίες χαράζουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο αστεία και άλλοτε πιο τρομακτικά.

Η Ημέρα των Νεκρών (ισπανικά: Día de Muertos) είναι κεντροαμερικανική εορτή,  η οποία εορτάζεται, στις 2 Νοεμβρη, η παροδική επιστροφή των νεκρών συγγενών στη Γη. Σκοπός είναι να θυμηθούν οι ζωντανοί τους νεκρούς τους, να προσευχηθούν για τις ψυχές τους και να αφήσουν προσφορές σε βωμούς που φτιάχνουν στα σπίτια τους, γνωστές ως ofrendas. Οι Μεξικάνοι επισκέπτονται τα νεκροταφεία εκείνη την ημέρα, αφήνοντας φαγητά, φρούτα και άλλες προσφορές στους νεκρούς συγγενείς τους προκειμένου να τους «καλοπιάσουν» και να έρθει το πνεύμα τους να τους επισκεφθεί. Στα κεράσματα της ημέρας την τιμητική τους έχουν τα «Calaveras» που πρόκειται  ζαχαρωτά σε σχήμα κρανίου, φερέτρου ή σκελετού, μεθυστικά ποτά και το περίφημο «ψωμί των νεκρών» το οποίο είναι πασπαλισμένο με κόκκινη ζάχαρη που συμβολίζει το αίμα, ενώ στους στολισμούς δεσπόζουν τα πορτοκαλί λουλούδια (κατιφέδες), γνωστά ως «λουλούδια του θανάτου».

Εσείς γνωρίζατε τις 2 εορτές? Μήπως έχετε και καμία παραπάνω πληροφορία να μοιραστείτε μαζί μας? Έχετε παρατηρήσει ότι αρχίζει να καθιερώνεται το έθιμο του Halloween και στην Eλλάδα με spooky parties, τρομακτικές μεταμφιέσεις και διακοσμήσεις?

Ελένη

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *