Tip για Tip

Σπίτι με παιδιά και καθαρό, γίνεται; Πάρε τις απαντήσεις και μάθε τα μυστικά.

“Το σπίτι πρέπει να ΄ναι τόσο καθαρό ώστε να έχει υγεία και τόσο βρώμικο ώστε να έχει χαρά!”

Όταν πρωτοδιάβασα το παραπάνω ένα κύμα συναισθημάτων με κατέκλεισε.

Ανακούφιση πρώτα πρώτα καθώς αντιλήφθηκα πως ναι ένα σπίτι, με παιδιά κυρίως, μπορεί και πρέπει να ‘ναι βρώμικο.

Ενοχές για το αν το δικό μου σπίτι είναι τόσο βρώμικο ώστε να είναι αρκετή η χαρά μέσα σε αυτό.

Και μετά αναρωτήθηκα… Αντέχω να βλέπω «βρώμικο» το σπίτι μου; Μπορώ να είμαι ήρεμη και λειτουργική σε ένα σπίτι με ακατάστατα πράγματα εδώ και ‘κει; Μπορώ να χαλαρώσω στον καναπέ μου όταν στο τραπεζάκι μπροστά μου υπάρχουν παιχνίδια, μολύβια και μπλοκ ζωγραφικής;

Η αλήθεια είναι πως όχι. Ήρεμη και λειτουργική αισθάνομαι μονάχα σε ένα σπίτι τακτοποιημένο όπου οικοδέσποινα θα μπορούσε να είναι η Marie Kondo. Όλα στη θέση τους και στον πάγκο λίγα φρούτα και ένα βάζο με φρέσκα λουλούδια.

Μα όσες φορές κατάφερα να φέρω το σπίτι μου σε τέτοια τάξη και ηρεμία είχε προηγηθεί καταιγίδα και σκληρή διαπραγμάτευση με τα παιδιά μου.

… και τόσο βρώμικο ώστε να υπάρχει χαρά…

Αυτό επαναλαμβάνω πολύ συχνά στο μυαλό μου κάθε φορά που βλέπω το μικρό παπουτσάκι μακριά από το ταίρι του, κάθε φορά που βλέπω τους κύβους πεσμένους κάτω γιατί ΝΑΙ πρέπει να αντέξω την ακαταστασία για όσο τουλάχιστον τα παιδιά μου είναι ακόμη μικρά αλλιώς πολύ φοβάμαι πως το πολύ καθαρό και τακτοποιημένο  σπίτι δεν μένει στις αναμνήσεις των παιδιών ενώ μια μαμά που είναι συνεχώς σε ένταση για να συμμαζέψει, αποτυπώνεται για πάντα στις αναμνήσεις.

Γι’  αυτό το λόγο αγαπημένες μανούλες αν είστε σαν και μένα είναι καιρός να αντέξουμε λιγάκι ακαταστασία παραπάνω. Έτσι και αλλιώς θα υπάρχει πάντα χώρος στον πάγκο για λίγα φρέσκα λουλούδια.

6 συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσεις ώστε το σπίτι να δείχνει τακτοποιημένο.

1. Η κάθε μέρα πρέπει να ξεκινάει με άδειο πλυντήριο πιάτων ώστε και το παραμικρό πιάτο η μαχαιροπίρουνο να μπαίνει κατευθείαν στο πλυντήριο. Ο νεροχύτης είναι σημείο αναφοράς σε μια κουζίνα και οφείλει να ‘ναι καθαρός
2. Ο πιο πολυχρησιμοποιημένος χώρος του σπιτιού θα πρέπει να έχει καθαρό πάτωμα. Αν δεν υπάρχει χρόνος για σφουγγάρισμα, η ηλεκτρική σκούπα πρέπει οπωσδήποτε να μπει στην πρίζα.
3. Χρειάζονται μονάχα 5 με 10 λεπτά για να περαστούν πολύ γρήγορα οι επιφάνειες της κουζίνας (πάγκος, τραπέζι, ψυγείο και η μπαλκονόπορτα όπου σχεδόν πάντα έχει αποτυπώματα μικρών δακτύλων)
4. Μεταξύ σέρουμ και ενυδατικής είναι ο κατάλληλος χρόνος που χρειάζεται για να ανοίξεις το παράθυρο, να τραβήξεις τα σεντόνια και να τινάξεις τα μαξιλάρια, ώστε να αεριστούν και στο δωμάτιο να μπει φρέσκος αέρας. Το ίδιο θα κάνεις και στο δεύτερο δωμάτιο μεταξύ ενυδατικής και αντιηλιακής.
5. Μετά από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα χρησιμοποίησε το αντιβακτηριδιακό σπρέι που έχεις στο ντουλαπάκι με ένα κομμάτι χαρτί και ψέκασε τουαλέτα και νιπτήρα. Έτσι θα ναι κάθε στιγμή καθαρά.
6. Οι κάδοι σκουπιδιών πρέπει να αδειάζουν καθημερινά.

Τέλος, να θυμάσαι πως λίγα φρέσκα λουλούδια και μερικά αρωματικά κεριά πάντα δημιουργούν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα.

 

Γιώτα Σαββίδου Ανδρεοπούλου

Μέχρι την επόμενη φορά…

να θυμάσαι να χαμογελάς…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *