Μαμάδες εν δράσει

Επικίνδυνες αποστολές ΙΙ – Επιστροφή στο σπίτι με 2ο μωρό.

Αφιερωμένο σε μία φίλη που περιμένει οσονούπω το 2ο μωράκι της.

Είσαι λοιπόν από αυτές που πήρες τη γενναία απόφαση για δεύτερο παιδί; Μετά από μία πολύ διαφορετική εγκυμοσύνη, φτάνει η στιγμή που αφήνεις  το μονάκριβο σου στο σπίτι για να γεννήσεις το αδερφάκι. Πολύ πιθανόν να είναι κι η πρώτη φορά που το αφήνεις για κάποιες μέρες. Κρατιέσαι με νύχια και με δόντια να μην τα μπήξεις. Φοβάσαι. Το μυαλό σου πλημμυρίζει από ερωτήσεις. Θα το αγαπάω το ίδιο; Η καρδιά σου είναι τόσο γεμάτη που αναρωτιέσαι πώς θα χωρέσει μία καινούρια ύπαρξη. Θα τα βγάλω πέρα; Εδώ νιώθω ότι κουράζομαι με το ένα, τώρα θα έχω δύο; Θα αποδεχτεί το μωρό ή θα ζηλεύει πολύ και θα έχουμε προβλήματα;

Αρχικά, να σε καθησυχάσω. Μόλις πάρεις αγκαλιά το μωρό, όλες οι ανησυχίες σου θα σβήσουν. Με έναν μαγικό τρόπο, νιώθεις να φουσκώνει η καρδιά σου από απέραντη αγάπη. Μια φίλη μου είπε κάποτε, η αγάπη δε διαιρείται, απλά πολλαπλασιάζεται.

Όμως όντως τα πράγματα στο σπίτι θα είναι δύσκολα. Η βοήθεια από γονείς και πεθερικά καθώς και η διαφορά ηλικίας από το πρώτο παιδί διαδραματίζουν φυσικά σημαντικό ρόλο, ωστόσο πρέπει να είσαι προετοιμασμένη για όλα. Το πρώτο παιδί μπορούσες να το έχεις αγκαλιά όλη μέρα. Επίσης είχες τη δυνατότητα να μη μαγειρέψεις και να φας κάτι πρόχειρο. Ήταν εφικτό να αφήσεις το μωρό στο ριλάξ και να κάνεις ένα γρήγορο μπάνιο. Μάντεψε! Αυτά τελείωσαν.

Θαύματα δε γίνονται. Μαγική συνταγή δεν υπάρχει, γιατί κάθε παιδί είναι διαφορετικό και κάθε περίπτωση επίσης. Διάβασε όμως παρακάτω, για να βρεις μερικές ιδέες.

Πριν φύγεις για το μαιευτήριο:

Φρόντισε πριν φύγεις από το σπίτι, να είναι καθαρά τα περισσότερα ρούχα και γεμάτα τα ντουλάπια και το ψυγείο. Αν είναι δυνατόν, άφησε στην κατάψυξη κάποια φαγητά για τις πρώτες μέρες. Δεν ξέρεις πότε θα μπορέσεις να πλύνεις ή να μαγειρέψεις. Και τώρα πια εκτός από το μωρό, έχεις ένα μικρό ανθρωπάκι που χρειάζεται φροντίδα.

Προμηθεύσου βιβλία, παζλ και διάφορα παιχνίδια κατάλληλα για ήρεμο παιχνίδι, όπως τουβλάκια όλων των ειδών ή playmobil, όσο θηλάζεις, ταΐζεις ή κοιμίζεις. Ακόμα καλύτερα διαμόρφωσε μια γωνία άνετη για όλους με μαξιλάρια και αφράτα χαλιά. Ακολούθησε τα ενδιαφέροντα του παιδιού και φυσικά μην τα εμφανίσεις όλα μαζί, ένα-ένα για να μην τα βαρεθεί.

Ετοίμασε δραστηριότητες έκτακτης ανάγκης, για τις στιγμές που θα χρειαστεί να το αφήσεις αρκετή ώρα. Ξέρεις, εκείνες οι κρίσεις κολικών που δεν περνάνε με τίποτα ή εκείνες οι στιγμές που το μωρό λερώνεται από πάνω μέχρι κάτω . Ζωγραφική και πλαστελίνη από τα κλασικά, πολύχρωμο ρύζι ή όσπρια με διάφορα σκεύη ή δαχτυλομπογιές και χειροποίητη άμμο για σπιτικό messy play. Γίνεται ένας μικρός χαμούλης, αλλά σκέψου ότι κερδίζεις την απόλυτη αφοσίωση του παιδιού με αντάλλαγμα 5 λεπτά ηλεκτρικής σκούπας. Διάλεξε για τέτοιου είδους σκληροπυρηνικές καταστάσεις κάποιο τραπέζι που απομονώνεται σχετικά από το υπόλοιπο σπίτι. Φύλαξε σε θεματικά κουτιά την κάθε δραστηριότητα και εμφάνισέ την σε δύσκολες ώρες.

Γενικότερα:

Ένας μάρσιπος θα σε βοηθήσει πολύ, ειδικά αν η διαφορά των 2 παιδιών είναι μικρή. Έχεις τα χέρια ελεύθερα και το μωρό ηρεμεί πάνω σου. Σκέψου να βρίσκεσαι στο πάρκο με το καρότσι και το μεγαλύτερο παιδί κάνει κάτι επικίνδυνο ή πέφτει και εσύ με απελπισμένο βλέμμα ζυγίζεις τις πιθανότητες: το μωρό ή το παιδί; Για μένα ο μάρσιπος ήταν θαυματουργός, μαγείρευα, τάιζα και έτρωγα  με το μωρό. Έχει πάρα πολλά είδη, το καλύτερο είναι να τους δοκιμάσεις η ίδια και όχι να πάρεις κάποιον επειδή βόλεψε μία φίλη σου.

Αν η διαφορά των 2 παιδιών είναι μικρή, θα σε βοηθήσει ένα σκαλοπάτι για το καρότσι. Προσαρμόζεται σε κάθε καρότσι και είναι πραγματικά σωτήριο. Δώρο αγαπημένης φίλης ,έκανε αμέτρητα χιλιόμετρα στην πόλη.

Σκέψου σοβαρά να αγοράσεις στεγνωτήριο, αν δεν έχεις ήδη. Νομίζω δε χρειάζεται να εξηγήσω καν γιατί. Από τις πιο σοφές κινήσεις που έκανα ποτέ!

Εξαφάνισε τα μικρά κομμάτια των παιχνιδιών, όσο είναι νωρίς για να συνηθίσει και το μεγάλο παιδί. Στο πρώτο μας παιδί έχουμε συνήθως διαμορφώσει ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον, ενώ το 2ο προσγειώνεται στο βασίλειο του μεγάλου. Μη σκεφτείτε ότι είναι νωρίς ακόμα, τα παιδιά είναι απρόβλεπτα σε επικίνδυνο βαθμό.

Κάνε τις δουλειές του σπιτιού με το μεγάλο παιδί. Τα παιδιά θέλουν όσο τίποτα άλλο, να μιμούνται εμάς. Βάλτε μαζί πλυντήριο, μαγειρέψτε, σκουπίστε, ξεσκονίστε. Και οι δουλειές θα γίνουν και θα περάσετε χρόνο μαζί, χωρίς να έχεις τύψεις ότι πάλι δε μπορείς να ασχοληθείς. Ένας πύργος εκμάθησης βοηθάει πολύ προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, για αρκετό καιρό θα νιώθεις ανεπαρκής, ούτε με το μεγάλο προλαβαίνεις να περάσεις ποιοτικό χρόνο, αλλά ούτε μπορείς να αφοσιωθείς στο μωρό, όπως είχες κάνει στο πρώτο. Η διάσπαση προσοχής χτυπάει κόκκινο και θα ήθελες πολύ να έχεις ένα τρίτο χέρι ή ένα μάτι στην πλάτη βρε αδερφέ! Διαπιστώνεις έντρομη ότι όλες αυτές οι συμβουλές: κοιμήσου όταν κοιμάται το μωρό ή πρέπει να αφιερώνεις μισή ώρα την ημέρα στο μεγάλο, απλά δεν εφαρμόζονται. Και μέσα σε όλα, τα μεγαλύτερα παιδιά κάποιες φορές προσκολλούνται στον μπαμπά και δείχνουν μια άρνηση προς τη μαμά, το οποίο μέσα στην παράνοια της κούρασης και των ορμονών θα σε πικράνει. Είναι όμως μια φάση και η ισορροπία θα επανέλθει γρήγορα.

Σε έχω τρομάξει; Ελπίζω πως όχι. Είμαι της άποψης όμως ότι πρέπει να ξέρουμε τι μας περιμένει. Η κατάσταση μήνα με τον μήνα θα γίνεται καλύτερη. Όταν το 2ο παιδάκι σβήνει το πρώτο του κεράκι, τα περισσότερα θα είναι πια διαχειρίσιμα και η διάδραση μεταξύ τους θα αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Και ο σημαντικότερος σκοπός αυτής της δύσκολης περιόδου είναι να μπουν οι βάσεις για την  ανάπτυξη μιας υγιούς σχέσης μεταξύ των δύο παιδιών. Θα φτάσει η στιγμή που θα ψάχνει το ένα το άλλο, θα παίζουν μαζί και εσύ θα τα παρατηρείς με ένα χαζό χαμόγελο στα χείλη.

Η σύμβουλός σου

Αλεξάνδρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *