Υγεία & Διατροφή

Ψωμί μαϊμού

Εύλογα θα έχετε τις απορίες σας, τι είναι τουτο; Πάμε να φτιάξουμε ένα «μαϊμού ψωμί» ή αγγλιστί ένα monkey bread.  

Είναι λοιπόν, ένα ψωμί που φτιάχνεται από ζυμαρένιες μπάλιτσες και η διαδικασία το καθιστά διασκεδαστικο, καθώς το «χτίζουμε» μέσα σε στρογγυλή φόρμα κέικ (ξέρετε με την τρύπα στη μέση) και αφού ψηθεί τραβάμε με το χέρι τις ζυμαρένιες μπάλες-μπουκίτσες. Πρόκειται για μια συνταγη, που φτιάχτηκε για να μοιράζεται (τώρα σε covid εποχή δεν ξέρω αν είναι το ιδανικό). Οπότε ας το μοιραστούμε με την οικογένεια μας, με φίλους, με τους αγαπημένους μας.

 Το κλασικό αμερικανικό monkey bread είναι βέβαια γλυκό και θυμίζει ρολά κανέλας, όμως αυτή η αλμυρή παραλλαγή με την αγαπημένη όλων πίτσα θα σας ξετρελάνει!

 Τα ΥΛΙΚΑ μας

200 ml γάλα αγελαδινό

550 γρ. αλεύρι γ. ο. χ

80γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

2 αυγά

1 φακελάκι μαγιά ξερή

1κ.γ ζάχαρη

1κ.γ αλατι

Ελαιόλαδο για το άλειμμα της φόρμας

Προαιρετικό μίγμα ξηρων μπαχαρικών: βασιλικό, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, μπουκοβο

Και για τη γέμιση:

300 γρ. τριμμένα τυριά που προτιματε

100 γρ. αλλαντικά

100 γρ. σάλτσα ντομάτας

ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΤΟ ΧΤΙΣΙΜΟ

Η πρώτη φάση είναι να φτιάξουμε το ζυμάρι μας, είτε για πιο ευκολία παίρνουμε έτοιμο ζυμαράκι πίτσας και το πλάθουμε μπαλάκια.

Εκτέλεση για τη ζύμη:

Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζουμε το γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη και τα αφήνουμε για 5 λεπτα να κάνει τη δράση της η μαγιά. Έπειτα ρίχνουμε στο μίγμα ανακατεύοντας το βούτυρο, τα αυγά ένα-ένα, το αλάτι και σιγά σιγά το αλεύρι. Αφήνουμε τη ζύμη που φτιαξαμε να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου και κόβουμε τα μπαλάκια μας ακανόνιστα και ότι μέγεθος θέλουμε.

Το επόμενο βήμα είναι να λαδωσουμε μια μια μπαλίτσα και να βάλουμε τα μπαχαρικά που θέλουμε. Τοποθετούμε τις μισές που φτιάξαμε μέσα στη στρογγυλή φόρμα και προσθέτουμε τα αλλαντικά και τα τυριά που επιθυμούμε όπως θα κάναμε και στην κανονική πίτσα, μόνο που η σάλτσα θα περιχυθει τώρα πάνω από τη γέμιση. Πάνω από τη σαλτσα λοιπόν ρίχνουμε τα υπόλοιπα μπαλάκια-ζυμαρακια μας, ξανά σάλτσα ντοματας και περιμένουμε ένα μισαωρακι να κάτσει λίγο στην ησυχία του να ηρεμήσει το έργο τέχνης μας.

Αφού η ζυμη είναι ετοιμη ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει το monkey pizza bread, αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και τσίμπαμε σαν μαιμουδακια τις μπουκιτσες. Εύκολο;

Καλή μας όρεξη,

Ελενη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.