Σκέψεις για Σκέψη,  Τι είδα και τι άκουσα

Γιατί όλα στη ζωή είναι μικροπράγματα. Μάθε να διακρίνεις την ευτυχία.

Όσο περνάν τα χρόνια, τόσο περισσότερο εκτιμώ την αξία των βιβλίων ψυχολογίας κι αυτοβελτίωσης. Τέτοιου είδους βιβλία, βέβαια, δεν είναι για όλες τις ώρες κι ούτε μπορείς να διαβάσεις αμέτρητα μέσα στο χρόνο όπως τα μυθιστορήματα. Για την ακρίβεια , μπορείς να διαβάσεις τόσα όσα προλαβαίνεις να αφομοιώσεις, να αφουγκραστείς και να εφαρμόσεις. Το δικό μου βιβλίο αυτοβελτίωσης για τη φετινή χρονιά ήταν το „Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα. Γιατί όλα στη ζωή είναι μικροπράγματα.“ του Richard Carlson. Μου πήρε περίπου 4 μήνες να το τελειώσω, ενώ ταυτόχρονα διάβαζα κι άλλα βιβλία στον ελεύθερο χρόνο μου, το συγκεκριμένο βιβλίο, όμως, ήταν για μένα κάτι σαν τα καθήκοντα που έχουν τα παιδάκια στο σχολείο. Στόχος μου ήταν να διαβάζω έστω μία ιστορία κάθε πρωί κατά τη διάρκεια του πρωινού μου και να την έχω ως τροφή για να τη δουλεύω στο μυαλό μου κατά τη διάρκεια της ημέρας μου. Δυστυχώς, αυτό δεν εφαρμόστηκε κάθε μέρα και σε πληροφορώ ότι κάθε φορά που δεν ήμουν τυπική με τα καθήκοντά μου, το μετάνιωνα. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε 100 ιστορίες, το πολύ 3 μικρών σελίδων, γεγονός που το κάνει πολύ πρακτικό, χρηστικό και χρονικά εφικτό ακόμη και για τον πιο πολυάσχολο αναγνώστη. Οι ιστορίες δεν είναι παραβολές αλλά αληθινά παραδείγματα προβλημάτων, διλημμάτων και τρόπων αντιμετώπισής του, τα οποία αφορούν είτε τον συγγραφέα και την οικογένειά του είτε τους πελάτες του. Ο Carlson ήταν διδάκτωρ ψυχολογίας, συγγραφέας και θεραπευτής ομάδων. Έγραψε πολλά εγχειρίδια με στόχο την ευτυχία και την αρμονία στις ανθρώπινες σχέσεις κι έχει βραβευθεί ως ο πιο ενδιαφέρων άνθρωπος στον κόσμο. Αν διαβάσεις έστω μερικές από τις ιστορίες του πραγματικά θα γοητευτείς και θα θαυμάσεις την ηρεμία του να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις, προστατεύοντας την ψυχική του υγεία. Ίσως μάλιστα, ζηλέψεις τη δυνατότητά του να βρίσκει την ευτυχία στο καθετί, ακόμη και σε καταστάσεις που σε εμάς θα φάνταζαν προβλήματα, αφού όπως λέει ο ίδιος δεν ξέρουμε πόσο θα ζήσουμε και γιατί να μην φροντίσουμε να ζήσουμε όσο περισσότερες ευτυχισμένες στιγμές μπορούμε. Τραγική ειρωνεία σε όλο αυτό είναι ότι ο Carlson πέθανε σε ηλικία μόλις 44 χρονών από ανακοπή καρδιάς κατά τη διάρκεια αεροπορικού ταξιδιού, που έκανε για την προώθηση βιβλίου του. Το μόνο σίγουρο πάντως, είναι ότι έζησε ευτυχισμένος.

Για να σου δώσω μία ιδέα του συγκεκριμένου βιβλίου είπα να σου γράψω μερικές από τις ιστορίες που με απασχόλησαν λίγο παραπάνω:

1. Άφησε τους άλλους να έχουν „δίκιο“. Θυσίασε τις βαθύτερες φιλοσοφικές σου αλήθειες για τον εαυτό σου και μην πέφτεις σε μάχη κονταροχτυπήματος των απόψεών σου με σκοπό να επιβάλλεις τις πιο σημαντικές αξίες σου. Κακά τα ψέματα, σε έχει διορθώσει ποτέ κανείς για κάτι σοβαρό κι απάντησες ειλικρινά „Σ‘ ευχαριστώ πολύ που μου έδειξες πως έχεις δίκιο κι εγώ άδικο, είσαι φοβερός τύπος“; Άφησε τους άλλους να έχουν δίκιο για τον εαυτό τους κι εσύ για τον δικό σου. Έτσι, οι άνθρωποι θα γίνονται λιγότερο αμυντικοί κι εσύ θα απολαμβάνεις να γίνεσαι μάρτυρας της ευτυχίας τους.

2. Δες την αθωότητα. Για πολλούς αποτελεί μεγάλη πηγή απογοήτευσης και σεναχώριας η ικανότητά τους να ερμηνεύουν την συμπεριφορά των άλλων. Ή μαλλον, καλύτερα, η τάση τους να ερμηνεύουν λάθος τη συμπεριφορά τους και να τους κρίνουν ενόχους. Αφήνεις την προσωπική σου ευτυχία να καθορίζεται από μια φαινομενικά παράλογη συμπεριφορά, από ένα σχόλιο ή από μία άστοχη πράξη. Το να βλέπεις την αθωότητα αποτελεί το μόνο σου όπλο για να αποστασιοποιηθείς από μια συμπεριφορά και να μην αντλείς δυστυχία μέσα από αυτή. Δες τον άλλον ως αθώο και μάθε να διακρίνεις τη δυστυχία που κρύβεται πίσω από μία ενοχλητική συμπεριφορά, έτσι θα εστιάζεις την προσοχή σου στην ομορφιά της ζωής, θα δείχνεις συμπόνια και θα πάψεις να ασχολείσαι με όλα εκείνα που σε έκαναν να απογοητεύεσαι.

3. Συνειδητοποίησε τη δύναμη των σκέψεών σου. Η σκέψη λειτουργεί όπως η αναπνοή, επειδή σκέπτεσαι διαρκώς είναι εύκολο να ξεχάσεις ότι συμβαίνει. Παρόλα αυτά η σκέψη επιστρέφει πάντα με τη μορφή συναισθήματος, πρόκειται δηλαδή για μια σχέση αλληλεξάρτησης. Δοκίμασε να θυμώσεις χωρίς να κάνεις πρώτα θυμωμένες σκέψεις, να νιώσεις άγχος χωρίς να κάνεις αγχωτικές σκέψεις ή να λυπηθείς χωρίς να κάνεις θλιμμένες σκέψεις. Η δυστυχία δεν είναι αυθύπαρκτη. Είναι το συναίσθημα που συνοδεύει τον αρνητικό τρόπο σκέψης κι αν αυτός ο τρόπος εκλείψει δεν θα υπάρχει δυστυχία, στρες, άγχος ή ζήλια. Το μόνο που κρατά τα αρνητικά συναισθήματα είναι η ίδια σου η σκέψη. Κάθε φορά που θα νιώθεις κάτι αρνητικό, παρατήρησε τη σκέψη σου, θα είναι σίγουρα κι αυτή αρνητική. Υπενθύμισε λοιπόν στον εαυτό σου πως αρνητική είναι η σκέψη σου και όχι η ζωή σου. Αυτή η απλή συνειδητοποίηση είναι το πρώτο βήμα στο μονοπάτι της ευτυχίας. Σαφώς χρειάζεται εξάσκηση, πολύ σύντομα όμως, θα διαπιστώσεις ότι θα αντιμετωπίζεις τις αρνητικές σκέψεις όπως τις μύγες:απλά θα τις διώχνεις.

Αυτές κι άλλες 97 ιστορίες με μικρά κόλπα και μυστικά ευτυχίας σε περιμένουν στο βιβλίο του Carlson, γιατί πράγματι, στη ζωή όλα είναι μικροπράγματα!

 

Με επιμονή, ελπίδα κι αγάπη

Χρύσα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *