Μαμάδες εν δράσει

4 συμβουλές για πιο εύκολη και ομαλή επιστροφή στο σχολείο

Η επιστροφή στο σχολείο ήταν πάντα μια δύσκολη διαδικασία καθώς τα παιδιά αντιλαμβανόταν πως το καλοκαίρι τελειώνει και μαζί του φεύγει η ξεγνοιασιά, η ανεμελιά και το παιχνίδι. Ταυτόχρονα καταλαβαίνουν πως αρχίζει το διάβασμα, οι υποχρεώσεις και η καθημερινότητα. Πως μπορούμε λοιπόν να κρατήσουμε τα χαρακτηριστικά του καλοκαιριού ακόμη και μετά το άνοιγμα των σχολείων;

Αρχικά η διαδικασία αυτή δεν θα πρέπει να είναι απότομη. Μπορούμε να εξηγήσουμε στα παιδιά (αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό) πως το γεγονός ότι οι διακοπές τελειώνουν δεν σημαίνει πως δεν θα ξανά έρθουν ή πως όλος ο υπόλοιπος χρόνος θα περάσει περιμένοντας τις επόμενες διακοπές. Άλλωστε όταν κάτι ωραίο τελειώνει, κάτι πιο όμορφο αρχίζει

1. Συζήτηση για την επιστροφή στο σχολείο

Η συζήτηση γι’ αυτό το θέμα θα πρέπει να γίνει χαλαρά και πολύ πιο νωρίς από το άνοιγμα των σχολείων. Θα μπορούσε να ξεκινήσει με τις δικές σας όμορφες εμπειρίες από όταν ήσασταν εσείς οι μαθητές. Τα παιδιά σίγουρα θα ενθουσιαστούν με αυτές τις ιστορίες και θα αρχίσουν να θυμούνται και τις δικές τους μετρώντας αντίστροφα.

ΕΧTRA TIP: Μέσα από τη συζήτηση μπορείτε να καταλάβετε και τα συναισθήματα που νιώθουν για την καινούργια αυτή αρχή και να τα αντιμετωπίσετε μαζί.

2. Dreamboad νέας σχολικής χρονιάς

Μπορείτε να γράψετε μαζί με τα παιδιά ένα μικρό πλάνο με τους στόχους που θέλουν να επιτύχουν αυτή τη χρονιά. Οι στόχοι πρέπει να είναι μικροί, λίγοι και ρεαλιστικά επιτεύξιμοι, ώστε να έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να τους πραγματοποιήσουν και στο τέλος της χρονιάς να λάβουν περισσότερη ικανοποίηση και όχι απογοήτευση. Οι στόχοι δεν χρειάζεται να είναι μόνο σχολικοί αλλά και προσωπικοί καθώς και στόχοι δεξιοτήτων (π.χ. θα βάλω 20 γκολ σε όλη τη χρονιά). Μη ξεχνάτε τα παιδιά είναι φτιαγμένα για να παίζουν και όχι για να φορτωθούν με υποχρεώσεις.

ΕΧTRA TIP: Κάντε το dreamboad ξεχωριστό και πολύχρωμο. Καρφιτσώστε το σε σημείο που το παιδί θα βλέπει καθημερινά, ώστε να ξαναθυμάται τους στόχους που έχει θέσει.

3. Επιστροφή στις καθημερινές συνήθειες – ρουτίνα

Ο χρόνος προσαρμογής από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες, καθώς ο οργανισμός μας χρειάζεται τόσο χρόνο περίπου για να υιοθετήσει μια νέα συνήθεια. Μπορείτε να ξεκινήσετε με το πρόγραμμα του φαγητού, καθώς στις διακοπές όλοι μπορεί να ξεφύγαμε λιγάκι και να συνεχίσετε με το πρόγραμμα του ύπνου, το οποίο θα προσαρμοστεί με το ωράριο του σχολείου.

ΕΧTRA TIP: Ρυθμίστε και την ώρα που περνάει το παιδί μπροστά από τις οθόνες !!!

4. Οργάνωση σπιτιού

Ένα καλό ξεκαθάρισμα και μια καλή αναδιοργάνωση είναι πάντα μια καλή ιδέα όταν ξεκινάει ένας καινούργιος κύκλος. ‘Όσων αφορά το παιδικό δωμάτιο τώρα θα πρέπει να οργανωθεί έτσι ώστε να εξυπηρετεί το παιδί στα νέα του καθήκοντα. Αρχικά μπορούμε να απομακρύνουμε τα παλιά βιβλία και κάνουμε χώρο για να υποδεχτούμε τα καινούργια στη βιβλιοθήκη. Έπειτα θα πρέπει να ξεσκαρτάρουμε τα πράγματα που θα χρειαστούν και αυτά που θα πρέπει να αποχωριστούμε (π.χ. μαρκαδόρους, παιχνίδια, ρούχα που είναι μικρά κτλ.). Έτσι το παιδικό δωμάτιο θα είναι πια έτοιμο για να υποδεχτεί και αυτό με τη σειρά του τη νέα σχολική χρονιά.

ΕΧTRA TIP: Όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνει μαζί με τα παιδιά καθώς αυτά θα πρέπει να εξυπηρετεί.

Να θυμάστε: Όταν κάτι ωραίο τελειώνει, κάτι πιο όμορφο αρχίζει

Καλή νέα σχολική χρονιά γεμάτη γέλια, επιτυχίες και γνώσεις.

Με τα μάτια ενός μικρού παιδιού,

Δήμητρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *