Μαμάδες εν δράσει

1η μέρα πρωτάκι κι ένα γερμανικό έθιμο για τα πρωτάκια!

Αχ τελείωσε το καλοκαιράκι και πλησιάζει η μέρα που θα ανοίξουν τα σχολεία. Σεπτέμβρης, φθινόπωρο, αλλαγή δεδομένων. Και θα επικεντρωθώ στα πρωτάκια που καλούνται να βρεθούν για πρώτη φορά στη σχολική αίθουσα του δημοτικού. Το πως θα κάνουμε αυτή την εμπειρία των παιδιών στην κυριολεξία πιο γλυκιά, θα το βρεις παρακάτω…

 Στο άκουσμα της Α’ Δημοτικού επικρατεί από πλευράς των γονέων ένα άγχος, μια ανησυχία και μια περηφάνια ταυτόχρονα. Τι να σκέφτεται όμως το μυαλουδακι του παιδιού; Πώς θα ανταπεξέλθει μπροστά στο άγνωστο; Μόνο του στη σχολική αυλή που φαντάζει τεράστια, με μύρια παιδάκια τριγύρω του που δε γνωρίζει. Καλόντυμενα όλα για την ημέρα, φορώντας άδειες τσάντες που μοιάζουν γιγαντιαίες στις πλάτες, με βλέμμα τρομαγμένο και έντονο το αίσθημα του αποχωρισμου μπροστά στα δεδομένα που αλλάζουν. 
Είναι όμως μια διαδικασία που όλα τα παιδάκια μας θα περάσουν και τους αξιζει μια βοήθεια και μια ψυχολογική υποστήριξη ώστε η πρώτη μέρα της μαθητικής τους ζωής να είναι μια ευχάριστη εμπειρία.
Αρχικά, εμείς οι γονείς να προσπαθήσουμε να μη μεταφέρουμε το άγχος μας, να εξηγήσουμε τι ακριβώς θα αντιμετωπίσει, ώστε να νιώσει ασφάλεια και να απολαύσει όσο γίνεται τη στιγμή. Πρωτύτερα θα έχει περάσει και η φάση που θα ψάχνουμε να πάρουμε την ιδανική σχολική τσάντα, κασετίνα, γραφική ύλη και κάπως έτσι η περιπέτεια θα αρχίσει! Όλο αυτό μπορεί να γίνει διασκεδαστικό και με ανυπομονησία να αγωνιούμε για το 1ο κουδούνι.  Εάν έχεις χρόνο και όρεξη για χαρτοκοπτική, μπορείς μάλιστα να εφαρμόσεις το γερμανικό έθιμο της «σχολικής σακούλας» ή αλλιώς Schultüte. Οι γονείς κατασκευάζουν σε συνεργασία με τους υπόλοιπους γονείς της τάξης, σε μια μέρα γνωριμίας, τις σχολικές σακούλες των παιδιών, οι οποίες δεν είναι τίποτε άλλο από χάρτινους μεγάλους κώνους με στολίδια (βλ. φωτογραφία). Στη συνέχεια το κοντινό περιβάλλον του παιδιού γεμίζει την σακούλα με δωράκια και καλούδια που θα κάνουν την μέρα πιο γλυκιά. Εάν είναι δύσκολο να συντονιστείς με τους υπόλοιπους γονείς, μη χάνεις ευκαιρία και φτιάξε τη «σχολική σακούλα» με το πρωτάκι σου, βγάλε την απαραίτητη αναμνηστική φωτογραφία τον μικρό μαθητή και καλή του αρχή!
 Πιστεύω όλοι μας λίγο πολύ έχουμε αναμνήσεις απο την πρώτη μέρα μας στο σχολείο κι ας έχουν περάσει χρόνια πολλά…Ας συνεισφέρουμε, ώστε να κάνουμε αυτή την ανάμνηση των παιδιών μας ξεχωριστή!
Καλή σχολική χρονιά λοιπόν! 
Ελένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *