Μαμάδες εν δράσει

Πρώτη φορά παιδικός ακολουθώντας το Μοντέλο του Βερολίνου

Η ομαλή προσαρμογή ενός παιδιού στον παιδικό σταθμό είναι μία δύσκολη διαδικασία και για τους γονείς αλλά και για τα παιδιά. Συνήθως είναι η πρώτη φορά που τα παιδιά αποχωρίζονται τους γονείς τους καθημερινά για τόσες ώρες. Επίσης μπορεί να είναι και η πρώτη φορά που εντάσσονται σε ένα εντελώς ξένο περιβάλλον με άλλα άγνωστα παιδιά.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε όμως τα παιδιά να έχουν μια πιο ομαλή και σταδιακή προσαρμογή στον παιδικό σταθμό; Στο άρθρο αυτό αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε το Μοντέλο του Βερολίνου, ένα πολύ αποτελεσματικό μοντέλο προσαρμογής των παιδιών στον παιδικό, το οποίο έχει εφαρμοστεί στους περισσότερους παιδικούς σταθμούς της Γερμανίας αλλά και σε άλλες χώρες.

Το μοντέλο αυτό χωρίζεται σε 5 απλά στάδια και πάμε να το καταφέρουμε μαζί:

1. Οι πρώτες 3 ημέρες:

Ετοιμάζουμε το παιδί σαν να πήγαινε κανονικά στον παιδικό σταθμό. Ξυπνάμε το πρωί, κάνουμε το πρωινό και έπειτα επισκεπτόμαστε τον παιδικό σταθμό. Καθόμαστε για περίπου μια ώρα τις πρώτες τρεις μέρες και έπειτα επιστρέφουμε σπίτι. Όσο είμαστε μέσα στον παιδικό αφήνουμε ελεύθερο το παιδί να επεξεργαστεί τις καινούργιες πληροφορίες. Φυσικά, είμαστε σε σημείο όπου μας βλέπει και αισθάνεται ασφάλεια.

Σημαντικό: Το παιδί πρέπει να επισκέπτεται τον παιδικό με τον ίδιο γονέα και την ίδια ώρα κάθε μέρα μέχρι να προσαρμοστεί. Επίσης η διαδικασία αυτή το βοηθά έτσι ώστε να μην συνδέσει τον παιδικό με το συναίσθημα του αποχωρισμού.

2. Η 4η ημέρα:

Την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα επίσκεψης μας στον παιδικό μπορούμε να επιχειρήσουμε την πρώτη προσπάθεια αποχωρισμού. Επαναλαμβάνουμε το μοτίβο των προηγούμενων ημερών όμως σιγά σιγά αρχίζουμε να απομακρυνόμαστε από το οπτικό πεδίο του παιδιού. Φυσικά πρέπει να επιστρέψουμε στην αρχική μας θέση μέσα στο διάστημα 10 λεπτών έως μισής ώρας.

Εάν το παιδί δεν μας ψάξει, επιστρέφουμε και επιχειρούμε να φύγουμε ξανά και να επιστρέψουμε σε περισσότερη ώρα. Εάν το παιδί αντιδράσει έντονα και νιώσει το άγχος του αποχωρισμού, επιστρέφουμε κατευθείαν και του εξηγούμε ότι δεν φύγαμε οριστικά. Ξανακάνουμε μια νέα προσπάθεια αποχωρισμού 3 ημέρες μετά.

Σημαντικό: Το κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό. Μην ανησυχήσετε αν το παιδί δεν τα καταφέρει με την πρώτη. Η επόμενη προσπάθεια θα είναι σίγουρα καλύτερη.

3. Η 7η ημέρα η ημέρα της νέας προσπάθειας

Σε περίπτωση που το παιδί δυσκολεύτηκε να μας αποχωριστεί την πρώτη φορά είναι η σωστή μέρα για να προσπαθήσουμε ξανά. Ακολουθώντας ακριβώς το ίδιο μοτίβο φεύγουμε σιγά σιγά από το χώρο και έπειτα η νηπιαγωγός προσεγγίζει προσεκτικά το παιδί για να το παρακινήσει να συμμετάσχει στη δραστηριότητα υπερτονίζοντας του πως θα είναι μέχρι να επιστρέψετε.

Σε περίπτωση που το παιδί τα καταφέρει μπορεί να μπει σε μια φάση σταθεροποίησης επεκτείνοντας το ωράριο που μένει το παιδί μόνο του στον παιδικό. Σε περίπτωση όμως που το παιδί δυσκολευτεί η διαδικασία αυτή θα πρέπει να επαναληφθεί όσες φορές χρειαστεί έως ότου το παιδί νιώσει έτοιμο για αυτόν τον αποχωρισμό.

Σημαντικό: Ο ρόλος του γονέα μέσα στην αίθουσα είναι καθαρά υποστηρικτικός και όχι παρεμβατικός.

4. Φάση σταθεροποίησης:

Η φάση της σταθεροποίησης ξεκινά όταν το παιδί επιτύχει όλους τους παραπάνω στόχους. Πιο συγκεκριμένα το παιδί θα πρέπει αρχικά να μπορεί να παρακολουθεί το πρόγραμμα του παιδικού για λίγες ώρες την ημέρα και στη συνέχεια να αυξάνονται σταδιακά οι ώρες έως ότου μπορεί να μείνει ολόκληρη την ημέρα μόνο του. Στη φάση αυτή μπορεί να υπάρχουν πισωγυρίσματα για αυτό και ο γονέας θα ήταν καλό να παρευρίσκεται στο παιδικό σταθμό αλλά σε κάποιο χώρο που το παιδί δεν τον βλέπει.

Σημαντικό: Σε αυτή τη φάση το παιδί αρχίζει να επικοινωνεί με τη νηπιαγωγό και σιγά σιγά να χτίζουν μια σχέση εμπιστοσύνης.

5. Καταληκτική Φάση:

Η προσαρμογή στον παιδικό σταθμό θα ολοκληρωθεί μόνο όταν το παιδί θα μπορεί να μένει πλέον μόνο του σε αυτόν. Φυσικά οι γονείς επιστρέφουν κανονικά στη πραγματικότητα τους αλλά είναι πάντα διαθέσιμοι για οτιδήποτε χρειαστεί, ενώ η νηπιαγωγός είναι πια υπεύθυνη για το παιδί.

Σημαντικό: Το παιδί μπορεί ακόμη να διαμαρτύρεται στη φάση του αποχωρισμού αλλά το σημαντικό είναι η διαμαρτυρία αυτή να είναι ελεγχόμενη από τη νηπιαγωγό και το παιδί μετά την αναχώρηση του γονέα να εντάσσεται κανονικά στη τάξη.

Μην ξεχνάτε έτοιμοι γονείς = έτοιμα παιδιά

Καλή αρχή στο νέο αυτό ξεκίνημα !!

Με τα μάτια ενός μικρού παιδιού,

Δήμητρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *