Tip για Tip

Οδηγίες για αρχάριους ποδηλάτες. Όσα δεν σου έχει πει ποτέ κανείς.

Ας μιλήσουμε για το ποδήλατο! Τελευταία ακούω από όλο και περισσότερους πως έβαλαν το ποδήλατο στη ζωή τους είτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας ως ευκαιρία κίνησης και βόλτας είτε απλά επειδή το είχαν μεράκι καιρό. Όποια κι αν είναι η αφορμή, αν σκέφτεσαι κι εσύ να ξεκινήσεις με αυτό το χόμπι, σου έχω ετοιμάσει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον  απαραίτητο εξοπλισμό που θα χρειαστείς, με μυστικά και τιπς που δεν σου έχει πει ποτέ κανείς.

Για να ξεκινήσεις ποδηλασία θα χρειαστείς φυσικά ένα…ποδήλατο! Πριν αποφασίσεις με γνώμονα την τιμή, θα πρέπει να λάβεις υπόψη και κάποιους άλλους παράγοντες. Καταρχήν θα πρέπει να διαλέξεις το είδος του ποδηλάτου που σε βολεύει ανάλογα με τις διαδρομές που θα κάνεις κι ανάλογα με τη στάση που σε βολεύει να έχει το σώμα σου. Οι βασικές κατηγορίες είναι το αγωνιστικό (ιδανικό για μεγάλες αποστάσεις και ταχύτητες), το mountain-bike (ιδανικό για ανώμαλο έδαφος) και το city-bike (ιδανικό για μικρές αποστάσεις, με αποθηκευτικό χώρο). Κατά την επιλογή του ποδηλάτου στοιχηματίζω πως το μάτι σου πέφτει πρώτα στο σχέδιο, στο χρώμα και ίσως στην τιμή. Έλα όμως, που αυτό είναι τελείως λάθος…Τον καθοριστικό λόγο για ένα καλό ποδήλατο τον παίζει το υλικό, από το οποίο έχει κατασκευαστεί και κατά συνέπεια το βάρος του. Στην αγορά υπάρχουν μεταλλικά ποδήλατα, τα οποία είναι και πιο οικονομικά, όχι άδικα, αφού είναι και τα πιο βαριά. Αν θέλεις να ακούσεις τη γνώμη μου λοιπόν, όσο όμορφο κι αν είναι ένα ποδήλατο, αν είναι μεταλλικό, τρέξε μακριά…το βαρος του μπορεί να ξεπερνά τα 30 κιλά και το μόνο σίγουρο είναι πως θα μετατρέψει τη βόλτα σου σε γολγοθά. Αντιστρόφως ανάλογα είναι το βάρος και το κόστος, όσο κατεβαίνει το βάρος του ποδηλάτου τόσο ανεβαίνει η τιμή. Πιο ελαφριά επιλογή και μεσαία κατηγορία τιμών είναι τα ποδήλατα αλουμινίου (ζυγίζουν γύρω στα 12-15 κιλά αναλόγως το μέγεθος). Η πιο ελαφριά κι αντίστοιχα η πιο ακριβή επιλογή είναι τα ποδήλατα φτιαγμένα από καρμπόν. Ένα τέτοιο ποδήλατο ζυγίζει περίπου μόνο 7-10 κιλά, το σηκώσεις δηλ. άνετα με το ένα σου χέρι! Αν το βάρος σου φαίνεται ασήμαντο, ξανασκέψου το…αφού ένα βαρύ ποδήλατο θα είναι μάλλον υπεύθυνο αν μισήσεις τη συγκεκριμένη μορφή άσκησης.

Φυσικά, ποδηλασία χωρίς κράνος γίνεται; Δε γίνεται! Μην αμελήσεις να αγοράσεις ένα κράνος με το κατάλληλο μέγεθος για το κεφάλι σου και μην αποφεύγεις να το φοράς ακόμη και στην πιο κοντινή βόλτα. Προτίμησε τα κράνη με ρυθμιζόμενες διαστάσεις τόσο στο κρανίο όσο και στο ύψος του αυχένα. Αν έχεις μακριά μαλλιά, θα βρεις στο εμπόριο κράνη με τρύπα για να περνά η κοτσίδα σου. Τέλος, όταν θα σφίξεις τους ιμάντες φρόντισε να αφήσεις ένα μικρό δαχτυλάκι αέρα, γιατί αν το κράνος είναι εφαρμοστό θα σου προκαλέσει πονοκέφαλο.

Για να κάνεις τη βόλτα σου ή την προπόνησή σου ακόμη πιο άνετη κι ευχάριστη, μην ξεχάσεις να αγοράσεις ποδηλατικά κολάν ή εσώρουχα. Θα καταλάβεις σίγουρα διαφορά, ειδικά στις μικρές αποστάσεις δεν θα σε ενοχλήσει καθόλου η καθιστή θέση. Για τις μεγάλες αποστάσεις πάνω από δυο ώρες δεν υπόσχομαι 🙂

Αυτά, λοιπόν, για σήμερα. Μην χάνεις χρόνο και βάλε το ποδήλατο στη ζωή σου για να δεις όλα τα οφέλη του τόσο στην ψυχή όσο και στο σώμα.

Καλές ορθοπεταλιές!

Με επιμονή, ελπίδα κι αγάπη

Χρύσα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *