Υγεία & Διατροφή

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!

Ρητορικό το ερώτημα; έχετε σίγουρα ακούσει αυτή τη φράση. Κατά πόσο ισχύει όμως;
 Αυτή η γνωστή δήλωση βασίζεται σε ένα ουαλικό απόφθεγμα του 1860, σύμφωνα με το οποίο η κατανάλωση μήλων περιορίζει τις επισκέψεις των ανθρώπων στους γιατρούς. Η παροιμία αυτή εξετάστηκε, έγινε μια έρευνα σε περίπου 8.500 ενήλικες που έτρωγαν τουλάχιστον ένα μικρό μήλο την ημέρα. Δεν φάνηκαν στατιστικώς σημαντικά αποτελέσματα από τους ερευνητές. Βρέθηκε πάντως, πως αυτοί που έτρωγαν μήλα ήταν λιγότερο πιθανό να χρειαστούν συνταγογράφηση φαρμάκων και έτσι οι γιατροί οδηγήθηκαν στην αστεία παραλλαγή της παροιμίας σε: “ένα μήλο την ημέρα, τον φαρμακοποιό τον κάνει πέρα”.
 Φυσικά δεν θα πρέπει να παίρνουμε τοις μετρητοίς αυτό το γνωμικό, αλλά το γενικότερο αίσθημα που δημιουργεί είναι πραγματικό: η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει πράγματι οφέλη για την υγεία. Αυτό συμβαίνει διότι ο συνδυασμός ινών, βιταμινών και μετάλλων που αυτά περιλαμβάνουν συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας.
 Τα μήλα συγκεκριμένα είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών (οι οποίες βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης) και βιταμινών (η βιταμίνη C που υπάρχει σε αφθονία δρα ως αντιοξειδωτικό, εξουδετερώνοντας τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες). Η παρουσία φλαβονοειδών επίσης μειώνει τις φλεγμονές, προστατεύει την υγεία της καρδιάς και καταπολεμά κάποιες μορφές καρκίνου.

 Προτιμήστε το μηλαράκι σας με τη φλούδα και εντάξετε το στην καθημερινή διατροφή. Θα τον απωθήσει σίγουρα τον γιατρό.

Ελένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *