Tip για Tip

Συμβουλή Ευτυχίας #8

…τις περισσότερες φορές η ευτυχία είναι επιλογή..

Φάε τον βάτραχό σου

 

Πρέπει να κλείσεις επιτέλους εκείνο το ραντεβού για το checkup.

Πρέπει να τηλεφωνήσεις στη φίλη σου για να σπάσει ο πάγος και να λυθεί η παρεξήγηση.

Πρέπει να πας επιτέλους να κάνεις τις αναλύσεις που σου έχει πει ο γιατρός.

Πρέπει να τελειώσεις την εργασία για το μεταπτυχιακό σου.

Πρέπει επιτέλους να κανονίσεις εκείνη τη συνάντηση που τόσο πολύ σε αγχώνει.

Κόμπος στο στομάχι και μόνο με τη σκέψη πως όλα αυτά που αναβάλλουμε καιρό τώρα, πρέπει επιτέλους να γίνουν!

Μακάρι όλες μας οι μέρες να ήταν, πρωινό, γυμναστική, καφές με φίλους, παραλία, βόλτες, ταινία, γέλια, ηρεμία και ξανά από την αρχή….

Όμως αυτό δεν γίνεται!

Πρέπει να βρεις τη δύναμη, τη θέληση, το θάρρος και την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσεις τις υποχρεώσεις. Να μπορείς επιτέλους να τις σβήσεις από τη λίστα και στο υπόσχομαι μετά θα νιώσεις απίστευτη ευφορία.

Πριν μερικά χρόνια θα έλεγα πως πάλευα συχνά με την αναβλητικότητά μου και πως κάθε φορά που έπρεπε να κάνω κάτι που με άγχωνε, έβρισκα με μεγάλη μαεστρία μια πειστική δικαιολογία στον εαυτό μου ώστε να το αναβάλλω και άλλο με αποτέλεσμα οι υποχρεώσεις να υψώνονταν βουνό μπροστά μου μετά από λίγο.

Πλέον μπορώ να πω με περηφάνια πως το έχω δουλέψει αρκετά και αν δεν ξεμπερδέψω πρώτα με αυτά τα βαρετά, δύσκολα, αγχωτικά δεν προχωράω στα πιο χαρούμενα και ανέμελα της μέρας.

Ο Μαρκ Τουέιν είπε κάποτε πως το πρώτο που πρέπει να κάνει κάποιος το πρωί είναι να τρώει ζωντανό ένα βάτραχο, προκειμένου να ξεκινά τη μέρα του γνωρίζοντας πως αυτό είναι πιθανότατα το χειρότερο πράγμα που μπορεί να του συμβεί κατά τη διάρκειά της.

Ο βάτραχος είναι η μεγαλύτερη και πιο σημαντική εργασία που όμως αναβάλλετε συνεχώς.

Φάε τον βάτραχό σου λοιπόν. Αυτό σιγοψιθυρίζω καθημερινά στον εαυτό μου κάθε μέρα και έτσι ξεκινάω με τη δυσκολότερη δουλειά της μέρας, είτε πρόκειται για ένα σημαντικό τηλεφώνημα είτε πρόκειται για τις ασκήσεις γυμναστικής που αναγκαστικά πρέπει να κάνω ή για οτιδήποτε άλλο δεν μου είναι και τόσο ευχάριστο αλλά πρέπει να γίνει.

Κανόνες βατραχοφαγίας:

1) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. Ετοίμασε από το βράδυ το πρόγραμμα της επόμενης μέρας και σιγουρέψου πως έχεις βάλει πρώτο στη λίστα το δυσκολότερο σημείο της μέρας.
2) Μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να κάνει οτιδήποτε άλλο αν πρώτα δεν έχεις ολοκληρώσει το σημείο ένα της λίστας. Άντλησε όση πειθαρχεία διαθέτεις και δείξε επιμονή.
3) Η επιτυχία του να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα είναι κάτι που χρειάζεται εξάσκηση. Κάθε φορά που θα καταφέρεις να φας τον βάτραχό σου όσο αηδιαστικός και να είναι θα νιώθεις το συναίσθημα της νίκης! Θα πλημμυρίσεις από ενέργεια, ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση. Δεν θα αργήσει να ‘ρθει ο εθισμός. Ο υγιής εθισμός του να ξεκινάτε τη μέρα με την πιο σημαντική ( τις πιο πολλές φορές βαρετή) δουλειά της μέρας.
4) Αν η δουλειά που θέτεις ως προτεραιότητα της μέρας χρειάζεται προσήλωση, τότε μην αφήσεις τίποτα να σου αποσπάσει την προσοχή. Συγκεντρώσου 100% σε αυτό που πρέπει να κάνεις και κάντο όσο καλύτερα μπορείς. Θέσε σαφείς στόχους από πριν και αντιστάσου στον πειρασμό να ξεκινήσεις  με μικροπράγματα που θα σε καθυστερήσουν να φτάσεις  στο τελικό αποτέλεσμα που επιθυμείς

Μια από τις χειρότερες απώλειες χρόνου είναι να κάνεις καλά κάτι που δεν χρειάζεται να γίνει.

5) Οργάνωση. Φαντάσου ένα σεφ  όπου πριν αρχίσει να εκτελεί μια συνταγή, έχει φροντίσει να έχει μπροστά του όλα τα υλικά που χρειάζεται. Κάπως έτσι θα πρέπει να συμβεί και στην περίπτωση που η δουλειά που πρέπει να γίνει χρειάζεται μια προετοιμασία. Μάζεψε από προηγουμένως χαρτιά, έγγραφα, πληροφορίες και έτσι όταν βρίσκονται όλα έτοιμα μπροστά σου θα νιώσεις πιο σίγουρος ότι μπορείς να φας τον βάτραχό σου. Ίσως τον απολαύσεις κιόλας.
6) Δημιούργησε τρεις λίστες τις οποίες καθημερινά μπορείς να ελέγχεις. Μια λίστα με τις υποχρεώσεις του μήνα, μια δεύτερη με αυτά που πρέπει να γίνουν μέσα στη βδομάδα και μια τρίτη όπου θα είναι η καθημερινή σου λίστα και όπου μέχρι το βράδυ θα πρέπει να διαγραφούν όλες οι υποχρεώσεις από αυτή.
7) Εάν η λίστα της μέρας έχει ένα πολύ αηδιαστικό βάτραχο και καταφέρεις να τον φας τότε φρόντισε να επαινέσεις τον εαυτό σου με κάτι όμορφο. Κάθε φορά που έχουμε ραντεβού στον παιδίατρο για εμβόλιο το παιδί μου ξέρει πως θα ακολουθήσει ένα δώρο έκπληξη. Δεν φαντάζεσαι πόση αγωνία έχει κάθε φορά για το επόμενο εμβόλιο. Μάλιστα, αρκετές φορές το κάνω και για μένα αυτό! Γιατρός σημαίνει απαραίτητα βόλτα στα μαγαζιά μετά το ραντεβού!
8) Αν ο βάτραχος είναι πολύ μεγάλος τότε δεν χρειάζεται να τον καταπιείς αμέσως αλλά μπορείς να τον φας μπουκιά μπουκιά! Μόνο φρόντισε η επόμενη μπουκιά να είναι πρώτη στη λίστα την επόμενη μέρα.
9) Κάποια άτομα είναι πολύ καλά στη διαχείριση του χρόνου τους και των υποχρεώσεων τους. Αν έχεις στο περιβάλλον σου κάποιο φίλο ή γνωστό που λατρεύει τη βατραχοφαγία, τότε μπορείς να εμπνευστείς από αυτό το άτομο ή μπορείς να συμβουλευτείς βιβλία που  είναι ειδικά για την αναβλητικότητα και που σίγουρα θα σε βοηθήσουν.

Τέλος, έχε υπόψη σου πως αυτό που μετρά αληθινά είναι η ποιότητα του χρόνου που αφιερώνεις για τις δουλειές και τις υποχρεώσεις και η ποσότητα του χρόνου στο σπίτι. Επομένως αν καταφέρεις κάθε πρωί να τρως το βάτραχό σου και κάνεις καλή διαχείριση του χρόνου σου, θα σου απομένει περισσότερος χρόνος για να κάνεις αυτά που θέλεις.

Μην το πολυσκέφτεσαι. Ξεκίνα από αύριο κιόλας τη βατραχοφαγία και θα δεις πως πολύ σύντομα θα γίνει το αγαπημένο σου φαγητό.

 

Γιώτα Σαββίδου Ανδρεοπούλου

Μέχρι την επόμενη φορά…

να θυμάσαι να χαμογελάς…

Έμπνευση του άρθρου και πληροφορίες από το βιβλίο  ΦΑΕ ΤΟΝ ΒΑΤΡΑΧΟ ΣΟΥ, Brian Tracy

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *