Υγεία & Διατροφή

Η αβάσταχτη «βαρύτητα» του … μουσακά

Όταν με ρωτάει κάποιος, ποιο είναι το αγαπημένο μου φαγητό, απαντώ χωρίς δισταγμό ο μουσακάς. Να προσθέσω εδώ ότι στην ευρύτερη οικογένεια μαγειρεύουμε τον μουσακά μόνο με μελιτζάνες! Ήταν τέτοια η έκπληξή μου όταν συνειδητοποίησα ότι μάλλον είμαστε οι μοναδικοί, που από τότε ρωτάω πολύ συχνά πως φτιάχνουν οι άλλοι τον μουσακά και μάλιστα πανηγυρίζω αν μου απαντήσει κάποιος μόνο με μελιτζάνες! Είμαστε όμως συντριπτική μειοψηφία.

Τι γίνεται όμως όταν φτάνει η ώρα να τον μαγειρέψεις; Όταν πλέον δεν απολαμβάνεις αυτό το θεσπέσιο πιάτο από τα χεράκια της μαμάς; Προσγειώνεσαι απότομα δυστυχώς… Η προετοιμασία του είναι χρονοβόρα και το τηγάνισμα της μελιτζάνας σε συνδυασμό με την παχυντική μπεσαμέλ εκτοξεύει θερμίδες και τριγλυκερίδια στο άπειρο. Ειδικά γι’αυτούς που δε συμπαθούν το τηγάνι γενικά είναι βασανιστήριο η όλη διαδικασία. Και θα πουν οι περισσότεροι, μα καλά πόσες φορές θα φας μουσακά για να πειράζει πια τόσο πολύ το τηγανιτό. Αυτό είναι το θέμα, να φας πολλές φορές, όσο το γλυκό καλοκαίρι μας προσφέρει απλόχερα τις ακαταμάχητες μελιτζάνες του.

Δοκίμασα αρχικά τη γνωστή εκδοχή με το ψήσιμο της μελιτζάνας στο φούρνο. Σίγουρα πιο ελαφριά συνταγή, αλλά ο χρόνος κι ο κόπος δε μπορώ να πω ότι μειώθηκαν αισθητά. Κάποια στιγμή δοκίμασα να σοτάρω τις μελιτζάνες σε κατσαρόλα μαζί με τον κιμά, αλλά το αποτέλεσμα ήταν αρκετά βραστό. Μετά τον ερχομό των λιλιπούτειων δοκιμαστών του σπιτιού και μετά από διάφορες δοκιμές κατέληξα στην παρακάτω παραλλαγή:

Κόβεις τις μελιτζάνες σε κυβάκια. Εγώ προσωπικά τις ξεφλουδίζω εντελώς λόγω των δοκιμαστών που ανέφερα πιο πάνω.
Τις βάζεις στο ταψί που θα ψήσεις αργότερα τον μουσακά με αλάτι κ λάδι, ανακατεύεις πολύ καλά και ψήνεις στον αέρα στους 180-200.
Όσο ψήνονται οι μελιτζάνες, φτιάχνεις τον κιμά. Αυτό το βήμα μπορεί να γίνει από την προηγούμενη μέρα για εξοικονόμηση χρόνου.
Όταν ψηθούν οι μελιτζάνες, ρίχνεις στο ταψί τον κιμά κ ανακατεύεις ελαφρώς. Προσέχεις να μην έχουν μείνει υγρά ούτε στις μελιτζάνες ούτε στον κιμά.
Συνεχίζεις με τη μπεσαμέλ, ρίχνεις πάνω από τις μελιτζάνες και τον κιμά, απλώνεις προσεκτικά και ψήνεις μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ. Εξτρά συμβουλή: ξέπλυνε την κατσαρόλα του κιμά και φτιάξε εκεί τη μπεσαμέλ, έτσι δε θα λερώσεις τη μισή κουζίνα.

ΥΓ. Τα παιδιά απορρίπτουν πολύ συχνά τη μελιτζάνα και κατ’επέκταση τον μουσακά. Ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κυβάκια περνά απαρατήρητη και μένει μόνο η γλύκα της να τα παρασύρει.

ΥΓ.2 Μπορείς άνετα να προσθέσεις κολοκυθάκια στην ίδια μορφή. Δεν είναι μουσακάς πια βέβαια, αλλά είναι ένα πολύ εύγεστο φαγητό.

Εσύ αλήθεια πώς μαγειρεύεις τον μουσακά;  

Η σύμβουλός σου,

Αλεξάνδρα

2 σχόλια

  • Θεόφιλος

    Όσο υπάρχουν μελιτζάνες και κιμάς σε ένα φαγητό ας έχει οποία εκδοχή θέλει , αλλά η πρόταση αυτή μοιάζει γευστική και απλή ! Θα βάλω την παραδοσιακή μου μητέρα να το κάνει !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *