
Η φίλη μας η ορχιδέα!
Πολύ πιθανόν να έχουν περάσει μία ή περισσότερες ορχιδέες απ’ τα χέρια σου, χωρίς να καταφέρεις να τις κρατήσεις ζωντανές για πολύ καιρό. Είναι ένα ιδιαίτερο φυτό, ακολουθώντας όμως τις παρακάτω οδηγίες είναι σίγουρο πως θα σε ανταμείβει με τα όμορφα άνθη της για πολύ καιρό.
• Μη τη μεταφυτεύσεις (ειδικά τον πρώτο καιρό). Η ορχιδέα πρέπει να μείνει στο πλαστικό γλαστράκι που την αγόρασες, καθώς βρίσκεται σε ειδικό χώμα (φλοιό πεύκου)και αγαπά το στρίμωγμα! Ωστόσο, μπορείς να τοποθετήσεις το γλαστράκι με την ορχιδέα μέσα σε κάποιο άλλο διακοσμητικό κασπώ.
• Διάλεξε ένα σημείο (σε εσωτερικό χώρο) όπου δέχεται έμμεσο φως για αρκετές ώρες.
• Όταν οι εσωτερικές ρίζες είναι γκρι, σημαίνει ότι χρειάζεται πότισμα (περίπου 1 φορά τη βδομάδα). Γέμισε ένα μπολ με νερό που δεν ξεπερνά τα 2-3 δάχτυλα και βύθισε το πλαστικό γλαστράκι μέσα για περίπου 20’, ώστε να απορροφά νερό απ’ τις ρίζες της. Προσοχή στην καλή αποστράγγιση πριν την επανατοποθετήσεις μέσα στο διακοσμητικό κασπώ, καθώς η περιττή υγρασία θα τη βλάψει. Μπορείς να ανοίξεις επιπλέον τρυπούλες περιμετρικά στο πλαστικό γλαστράκι, για να εξατμίζεται το περιττό νερό. Τέλος, μπορείς να ψεκάζεις τα φύλλα της με λίγο νερό κάθε 2 μέρες, με προσοχή να μην πέσει νερό στον πυρήνα της.
• Η ορχιδέα διανύει κάποιους μήνες ανθοφορίας, έπειτα απανθίζει και μετά από λίγους μήνες ξεκινά η επόμενη ανθοφορία. Όταν έχει ρίξει όλα της τα άνθη και έχει ξεραθεί ο ανθοφόρος βλαστός, τον κόβεις σχετικά χαμηλά ώστε να αναπτυχθεί νέος ανθοφόρος.
• Λίπασμα θα ρίχνεις μόνο στην περίοδο που δεν έχει άνθη, ειδικό για ορχιδέες.
• Αγάπησέ την! Όσο περίεργο και αν σου φαίνεται, τα φυτά είναι ζωντανός οργανισμός, αντιλαμβάνονται και αντιδρούν στα ερεθίσματα του περιβάλλοντός τους. Δείξε της την απαραίτητη φροντίδα και αγάπη και θα σου κρατήσει συντροφιά για πολλά χρόνια!
(Οι οδηγίες αφορούν το είδος Phalaenopsis, που είναι το πιο διαδεδομένο).
Δεμένη με το παρελθόν,
Κέλλυ.

