Tip για Tip

Συμβουλή Ευτυχίας #6

 

…τις περισσότερες φορές η ευτυχία είναι επιλογή..

Ζήσε καλύτερα…με λιγότερα…

Ποτέ δεν ήμουνα καλή στα μαθηματικά, στους υπολογισμούς, στις εξισώσεις, στα ισοζύγια, στα έσοδα, στα έξοδα και αυτό με έχει οδηγήσει αρκετές φορές σε αδιέξοδα, αποτυχίες, ανασφάλειες. Πίστευα πως όσα περισσότερα έχεις τόσο το καλύτερο. Περισσότερα ρούχα, περισσότερα παπούτσια, περισσότερα βιβλία, περισσότερα προϊόντα στα ντουλάπια, περισσότερο φαγητό στο ψυγείο…ακόμα και περισσότερα φάρμακα στο φαρμακείο του σπιτιού! Όλα στο πολύ!

Κάπως έτσι βρέθηκα στο σήμερα όπου όλα αυτά τα περισσότερα είναι εδώ. Και με πνίγουν. Με στρεσάρουν και με ένα περίεργο, ύπουλο τρόπο μου ρουφάνε ενέργεια και με αποσυντονίζουν τώρα πια. Ίσως αυτό γινόταν από πάντα απλά τώρα το έχω πια αντιληφθεί. Η λέξη «λιγότερα» αρχίζει να αναβοσβήνει με κίτρινα λαμπερά χρώματα στο μυαλό μου! Λιγότερα – Λιγότερα – Λιγότερα! ΝΑΙ! Αυτό είναι!

Χρειάζομαι λιγότερα ώστε να αφήσω περισσότερο χώρο και χρόνο σε αυτά που αξίζουν πιο πολύ για μένα. Στα θετικά, στα ωφέλιμα πράγματα που θέλω να επικεντρωθώ.

Λιγότερα αντικείμενα…

Το να έχουμε ένα τακτοποιημένο, χωρίς άχρηστα πράγματα σπίτι είναι σημαντικό για την ευτυχία μας. Καιρός να ¨αναπνεύσουν¨ τα  ντουλάπια. Τι πιο όμορφο από ένα ντουλάπι καθαρό και συγυρισμένο χωρίς περιττά αντικείμενα που απλά καταλαμβάνουν τον πολύτιμο χώρο μας επηρεάζοντας αρνητικά τη διάθεσή μας; Θα εκπλαγείς από την ηρεμία που θα νιώσεις μόλις καταφέρεις να απαλλαγείς από τα μη αναγκαία πράγματα. Το κλισέ «σημασία έχει η ποιότητα και όχι η ποσότητα» ίσως πρέπει να γίνει το μότο μας.

« Τα άχρηστα πράγματα δεν είναι μόνο όσα είναι πεταμένα στο πάτωμά σου- είναι οτιδήποτε στέκεται ανάμεσα σ΄ εσένα και στη ζωή που θέλεις», ΠΙΤΕΡ ΓΟΥΟΛΣ.

Λιγότερα ρούχα…

Το σκηνικό λίγο πολύ γνώριμο στους περισσότερους από μας. Μια ζωή ψωνίζουμε και μια ζωή παραπονιόμαστε πως δεν έχουμε τίποτα να φορέσουμε. Ώρα μπροστά από την ντουλάπα ψάχνεις να βρεις τι θα φορέσεις. Μα πως να τα καταφέρεις αφού ούτε εσύ ο ίδιος δεν ξέρεις τι έχεις. Μαζεύουμε τόσα πολλά ρούχα και όλος περιέργως αδυνατούμε να τα αποχωριστούμε ενώ ξέρουμε πως πια δεν τα φοράμε. Είτε επειδή μας το έκανε δώρο αγαπημένο πρόσωπο, είτε γιατί έχουμε σκοπό να αδυνατίσουμε για να το ξαναφορέσουμε, είτε γιατί πιστεύουμε πως θα ξαναρθεί στη μόδα, είτε γιατί  θυμίζει τα ανέμελά μας χρόνια. Άσε στην άκρη τους ρομαντισμούς, σήκωσε μανίκια και απελευθερώσου από τα περιττά  ρούχα χωρίς δεύτερες σκέψεις… (εγώ το έχω ήδη κάνει και αισθάνομαι υπέροχα)

«Μην έχεις τίποτε στο σπίτι σου που ξέρεις ότι δεν είναι χρήσιμο ή όμορφο», ΟΥΙΛΙΑΜ ΜΟΡΙΣ.

 

 

Λιγότερη χαρτούρα

Τραπεζικοί λογαριασμοί, επιστολές, έντυπα, χαρτιά… πόσο θυμώνω με τον εαυτό μου κάθε φορά που πρέπει να βρω κάτι να πρέπει να χάνομαι μέσα στη χαρτούρα.  Καιρός να μπει μια τάξη. Κρατάμε σε ξεχωριστούς φακέλους με τίτλους όπως π.χ. υγεία, οικογενειακά πιστοποιητικά,  συμβόλαια, κ.τ.λ. τα απαραίτητα και τιδήποτε άλλο… πέταμα!

Λιγότερα σκουπίδια…

Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι η οργάνωση στο θέμα σκουπίδια –  ανακύκλωση, θα συνέτεινε τόσο πολύ στο θέμα: ηρεμία. Αν αναρωτηθεί κανείς που καταλήγουν τα σκουπίδια μας και αν έχει παρακολουθήσει σχετικά ντοκιμαντέρ θα καταλάβει πως η μείωση απορριμμάτων, η επαναχρησιμοποίηση παλιών αντικειμένων και  η ανακύκλωση, είναι μονόδρομος.

Η διαδικασία διαλογής οικιακών απορριμμάτων χρειάζεται λίγη οργάνωση αλλά πίστεψε με αν το ξεκινήσεις, ο οικολογικός σου εαυτός θα σε ανταμείψειενώ με τον καιρό θα καταφέρεις να έχεις λιγότερα σκουπίδια άρα θα περιορίσεις και τις σπατάλες.

Λιγότερη κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης

Ολοένα και περισσότερα άτομα στρέφονται στον βιγκανισμό και αυτό είναι πολύ αισιόδοξο. Όχι δεν πρόκειται για νέα μόδα όπου τώρα είναι  και αύριο όχι. Η στροφή αυτή ίσως είναι πλέον ανάγκη. Ας μην εθελοτυφλούμε. Ας αναλογιστούμε και ας ενημερωθούμε για το τι συμβαίνει μέχρι να φτάσει στο πιάτο μας το ζουμερό steak. Καθώς  δεν είμαι ειδικός σε θέματα διατροφής, απλά αναφέρω παρακάτω τα ντοκιμαντέρ που εμένα προσωπικά έχουν βοηθήσει ώστε να αλλάξω τον τρόπο διατροφής μου και να αρχίσω να καταναλώνω λιγότερο επεξεργασμένο φαγητό, λιγότερο πρόχειρο φαγητό, λιγότερη ζάχαρη.

«Όσο περισσότερο τρως, τόσο λιγότερη γεύση έχεις. Όσο λιγότερο τρως, τόσο περισσότερη γεύση έχεις». ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ

Ντοκιμαντέρ που μπορείς να παρακολουθήσεις ώστε να ενημερωθείς σχετικά με το θέμα:

@cowspiracy, @seaspiracy, @earthlingsfilm,@forksoverknives, @wthfilm, @eatinganimals, @gamechangersmovie.

Κλείνοντας, να θυμάσαι τα τρία Σ.

Σταμάτα, Σκέψου, Σώσε!!!

Όταν μπαίνεις στον πειρασμό για να αγοράσεις ή να αποθηκεύσεις κάτι, σταμάτα και περίμενε. Αν περιμένεις ίσως η επιθυμία σου καταλαγιάσει.

Σκέψου πού στα  αλήθεια θες να ξοδέψεις τα χρήματά σου ή το χρόνο σου.

Σώσε την ηρεμία και την ευτυχία σου κάνοντας τη σωστή επιλογή.

Ζήσε λοιπόν καλύτερα με λιγότερα, ώστε να έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο και χώρο, περισσότερη ηρεμία, περισσότερη ευτυχία…

 

Tips

Σύμφωνα με την tidying-up coach Μαρί Κόντο θα πρέπει να βρεις το κουράγιο να κάνεις μια φορά ένα τόσο καλό ξεσκαρτάρισμα που θα σου αλλάξει τη ζωή μια για πάντα. Πως θα σου φαινόταν η ιδέα να βγάλεις ΟΛΑ τα ρούχα σου σχηματίζοντας ένα βουνό από ρούχα ώστε να συνειδητοποιήσεις  πόσα πολλά έχεις! Το σοκ που θα πάθεις από την εικόνα αυτή θα γίνει η κινητήριος δύναμή σου ώστε να ξεφορτωθείς όσα δεν χρειάζεσαι στ’  αλήθεια. Αποφασίζεις ποια κομμάτια θες να κρατήσεις πραγματικά και όχι ποια θες να δώσεις. Δοκίμασε το και θα ανασάνεις και εσύ και η ντουλάπα σου!
Προσπάθησε να οργανώσεις τα πράγματά σου ανά κατηγορία και όχι ανά ντουλάπι ή δωμάτιο. Δηλαδή αντί να πεις, « Σήμερα θα συγυρίσω την γκαρνταρόμπα μου», είναι προτιμότερο να πεις « Σήμερα θα συγυρίσω τα φορέματά μου» ή «Σήμερα θα συγυρίσω τις ζώνες μου».
Η κάθε κατηγορία αντικειμένων πρέπει να έχει τη θέση της μέσα στο σπίτι. Η φράση « κάθε τι στη θέση του» θα πρέπει να είναι συνεχώς στο μυαλό μας μέχρι να αυτοματοποιηθεί η συνήθεια αυτή της τακτοποίησης.
Το σπίτι μας πρέπει να αποτελεί το ήρεμο καταφύγιό μας. Να ανοίγεις την πόρτα και να ηρεμείς. Αυτό δεν θα το πετύχεις αν παντού υπάρχουν πεταμένα και περιττά αντικείμενα.
Τα αντικείμενα που χρησιμοποιείς συχνά θα πρέπει να τοποθετούνται με τρόπο ώστε η πρόσβαση σε αυτά να είναι εξαιρετικά εύκολη. Για παράδειγμα όταν θα ανοίγεις το ντουλάπι με τις κούπες του καφέ  να βλέπεις μπροστά σου μόνο αυτές που χρησιμοποιείς καθημερινά και όχι ολόκληρο το σετ.
Τακτοποιημένο γραφείο, τακτοποιημένο μυαλό. Ένα συμμαζεμένο , καθαρό γραφείο χωρίς τίποτα περιττό,  βοηθάει στη συγκέντρωση και αυξάνει την παραγωγικότητά μας. Καθαρή επιφάνεια, καθαρός υπολογιστής,  στυλό, σημειωματάριο  και ένα μικρό βάζο με φρέσκα λουλούδια είναι αρκετά.
Τα διάφανα αποθηκευτικά κουτιά βοηθάνε πολύ ώστε εύκολα να γνωρίζουμε τι περιέχουν.
Η οργάνωση του desktop και των usb είναι χρονοβόρα αλλά είναι και αυτό κάτι που θα μας ελευθερώσει το μυαλό. Διέγραψε ό,τι δεν σου είναι πια χρήσιμο.
Το ξεσκαρτάρισμα της ντουλάπας ίσως ακούγεται σαν κάτι που απαιτεί πολύ χρόνο γι΄ αυτό και συχνά το αναβάλλουμε καθώς περιμένουμε εκείνο το πολυπόθητο ελεύθερο ΣK. Κι όμως μην υποτιμάς τα ελεύθερα δεκάλεπτα για να αρχίσεις το ξεσκαρτάρισμα. Ξεκίνα με ότι σε ενοχλεί περισσότερο.
Όσο αφορά σπίτι με παιδιά και λιγότερα αντικείμενα, ακόμα και η γκουρού τακτοποίησης, Μαρί Κόντο δείχνει να είναι πιο υποχωρητική και χαλαρή, αν και έχει δώσει αρκετά tips ειδικά για παιδιά ενώ έχει γράψει και παραμύθι σχετικό.

( Κίκι& Ζακ, η μαγεία της φιλίας, Marie Kondo.)

Όταν επιλέγεις προϊόντα στο σουπερμάρκετ, τσέκαρε τη λίστα με τα συστατικά. Αν ένα προϊόν περιέχει δεκάδες πράγματα, το πιθανότερο είναι πως μάλλον δεν είναι υγιεινό. Επέλεξε προϊόντα με λιγότερα και αναγνωρίσιμα συστατικά.

 

Γιώτα Σαββίδου Ανδρεοπούλου

Μέχρι την επόμενη φορά…

να θυμάσαι να χαμογελάς…

Έμπνευση του άρθρου και πληροφορίες από το βιβλίο All you need is less: Minimalist living for maximumhappiness, Vicki Vrint

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *