Μαμάδες εν δράσει

Μεγάλωσε έναν βιβλιοφάγο

Η σχέση με τη λογοτεχνία και τα βιβλία είναι ένα πολύ προσωπικό θέμα. Συνήθως οι άνθρωποι ή τα λατρεύουν ή τα αγνοούν. Η αγάπη όμως για τα βιβλία καλλιεργείται με αργά και σταθερά βήματα από την παιδική και γιατί όχι βρεφική ηλικία. Σπάνια ένα παιδί θα ξυπνήσει μία μέρα και θα θέλει ξαφνικά να διαβάσει ένα βιβλίο. Αν μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον φιλικό προς τα βιβλία και αν οι γονείς αγαπούν και διαβάζουν κι οι ίδιοι βιβλία, τότε οι πιθανότητες είναι με το μέρος τους. Τα βιβλία δεν είναι μόνο επαφή με ένα είδος τέχνης, βοηθούν στην γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο τους και διεγείρουν τη φαντασία τους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι λογοθεραπευτές συστήνουν να διαβάζουμε στα παιδιά κάθε μέρα έστω ένα τέταρτο. Δεν αξίζει λοιπόν να το προσπαθήσεις;

Δώσε στο μωρό σου από νωρίς βιβλία είτε από ύφασμα είτε από πλαστικό. Επίσης διάλεξε βιβλία με χοντρές σελίδες και ασπρόμαυρες σελίδες τύπου Μοντεσσόρι. Στα μωρά αρέσουν οι έντονες αντιθέσεις και ειδικά τους πρώτες μήνες που δε βλέπουν καθαρά τα χρώματα, το ασπρόμαυρο είναι ιδανική επιλογή.
Καθώς το μωρό μεγαλώνει, υπάρχει τεράστια ποικιλία σε βιβλία με χοντρές σελίδες, ήχους και παραθυράκια. Το μωρό εξασκεί τη δεξιότητα του να γυρίζει τις σελίδες και ένας υπέροχος κόσμος ανοίγεται μπροστά του. Σε αυτόν τον κόσμο όμως πρέπει να τον μυήσεις εσύ. Σε ένα περιβάλλον ήρεμο ξεφύλλισε καθημερινά με το μωρό σου τα βιβλία και περιέγραψε τις εικόνες. Επανέλαβε τα λογάκια του βιβλίου με τις ίδιες λέξεις ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ. Είναι πολύ σημαντικό για την γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού.
Όσο το παιδί πλησιάζει στην «ανεξαρτησία» και εφόσον ο χώρος το επιτρέπει, μπορείς να διαμορφώσεις μια γωνία ανάγνωσης με μαξιλάρες και βιβλιοθήκη στα μέτρα του, για να διαλέγει τα βιβλία που επιθυμεί. Αλλά κι αν αυτό δεν είναι εφικτό, άφησε μερικά βιβλία σε προσιτό σημείο για τα μικρά χεράκια.
Ο καιρός θα περνάει, τα γούστα θα αλλάζουν και οι χοντρές σελίδες θα αντικατασταθούν από τις λεπτές  και τα κείμενα θα μεγαλώνουν. Δημιούργησε ρουτίνα διαβάσματος πριν τον ύπνο, είναι μία πολύ σίγουρη ευκαιρία για ανάγνωση, για σύνδεση με το παιδί σου και ένας ωραίος τρόπος να χαλαρώσετε, να αποφορτιστείτε και να κοιμηθείτε..
Ακολούθησε το παιδί σου στα ενδιαφέροντά του. Αν δεις ότι ένα βιβλίο δεν του αρέσει, μην επιμείνεις. Τις περισσότερες φορές έρχεται αργότερα η στιγμή που θα το επιλέξει.
Το πιο σημαντικό όμως απ’ όλα είναι η  ζωντανή αφήγηση. Στήσε μια μικρή θεατρική παράσταση, άλλαξε τη φωνή σου, παίξε το ρόλο που απαιτείται. Υιοθετήστε κινήσεις και επαναλάβατε σε κάθε ανάγνωση. Έξτρα tip: φτιάξε φιγούρες από τα αγαπημένα σας βιβλία, κόλλησε σε χαρτόνι και μετά σε ξυλάκι. Ετοίμασε ένα αυτοσχέδιο κουκλοθέατρο ή θέατρο σκιών με ένα κουτί. Η διασκέδαση θα απογειωθεί.
Θα κλείσω με κάποιες προτάσεις εντελώς ενδεικτικά, καθώς με μεγάλη μου χαρά έχω διαπιστώσει ότι η λίστα των αξιόλογων παιδικών βιβλίων μεγαλώνει διαρκώς:
Η σειρά Ρένος της Magali le Huche
Η σειρά ο Λύκος Ζαχαρίας της Lallemand Orianne
Ο ραφτάκος των λέξεων, ωχ χταπόδι λάθος πόδι, οι καλοί και οι κακοί πειρατές και πολλά ακόμα του Αντώνη Παπαθεοδούλου
Η τελεία του Peter Reynolds  
Ο φεγγαροσκεπαστής του Eric Puybaret
Ανάποδα- Απέναντι – Αντάμα – Όταν εσύ λείπεις του Θοδωρή Παπαϊωάννου
Το γκρούφαλο και το μικρό γκρούφαλο και άλλα πολλά της Julia Donaldson
ΆουτςScamell Ragnhild
Θα σ’αγαπώ ό,τι κι αν γίνει της Debi Gliori
Τέλεια μέρα για νεύρα της Susanne Lang
Ο μεγάλος κι ο μικρός λύκος της Nadine BrunCosme
Βρισκόμαστε εδώ και άλλα του Oliver Jeffers
Το μεγάλο βιβλίο των ζουζουνιών, των θηρίων, της θάλασσας του Yuval Zommer
Στάσου, κοίτα της Rachel Williams
Τα τρία μικρά λυκάκια, τα 88 ντολμαδάκια και άλλα του Ευγένιου Τριβιζά
Δέκα κάλτσες (τέσσερις δεξιές και έξι αριστερές) σε απίστευτες περιπέτειες της Bednarek Justyna
➢ Μία κάμπια πολύ πεινασμένη, από την κορυφή ως τα νύχια και άλλα του Eric Carl

Πολλά  αξιόλογα blog, λογαριασμοί και ομάδες σε facebook και instagram μπορούν να σε καθοδηγήσουν στον μαγικό κόσμο του παιδικού βιβλίου.

Η σύμβουλός σου

Αλεξάνδρα

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *