Σκέψεις για Σκέψη

Μία θάλασσα από συναισθήματα και αρετές

Ζώντας σε μία κατάσταση, η οποία οδηγεί το κάθε συναίσθημα στα άκρα, έχω αφιερώσει αρκετό χρόνο το τελευταίο διάστημα στο να αφουγκράζομαι και να αναλύω τόσο τα δικά μου συναισθήματα όσο και των άλλων. Φυσικά, ο συναισθηματικός παράγοντας δεν έχει μείνει αλώβητος από τις συνθήκες εγκλεισμού και ανασφάλειας, ωστόσο ας πάμε να δούμε τις βασικές κατηγορίες συναισθημάτων γύρω μας ξεκινώντας από τα αρνητικά:

Ζήλεια

Η ζήλεια είναι για μένα το πιο τοξικό συναίσθημα, αυτό που μολύνει τις σκέψεις και τρώει την ψυχή όπως η σκουριά το μέταλλο. Πως θα περιέγραφα τους ανθρώπους στους οποίους έχει φωλιάσει η ζήλεια; Ως εγκλωβισμένους στη ζωή των άλλων με το ερώτημα „γιατί αυτός κι όχι εγώ“ να στροβιλίζει τη σκέψη τους. Τέτοια άτομα, μάλιστα, μένουν σε αυτό και δεν επεκτείνουν τη σκέψη τους στο „τι θα μπορούσα να κάνω κι εγώ για να εξελιχθώ“. Αν η ζήλεια ήταν γεύση θα ήταν ξινή, αν κρίνω από τις εκφράσεις των σκουριασμένων ανθρώπων γύρω μας.

Φθόνος/Κακία

Ο φθόνος είναι μάγκας. Εισβάλλει στις ζωές μας ύπουλα όπως του αρμόζει. Βλέπεις σε μια εποχή όπου ο καθένας εκθέτει τη ζωή του προς σχολιασμό είναι πολύ εύκολο να χαθούν τα όρια κι ένα κακεντρεχές σχόλιο να καμουφλαριστεί στο άλλοθι της ελευθερίας λόγου, στο βωμό της ευγένειας που έχει γίνει πια παρελθόν. Η γεύση του φθόνου είναι πικρή και στιφή στην αρχή γι’ αυτόν που γίνεται ο αποδέκτης της κακίας, ενώ με τον καιρό η κακία σαπίζει και ο πομπός βυθίζεται στη μιζέρια της ζωής του.

Αγένεια

Η αγένεια είναι ένα κατόρθωμα της σύγχρονης εποχής. Πολλές φορές οι άνθρωποι προσπαθούν έτσι να ταπεινώσουν τον άλλον ή να νιώσουν οι ίδιοι ανώτεροι και να τονίσουν την υπεροχή τους. Σε έναν κόσμο γεμάτο αγενείς, κάνε τη διαφορά και άσε την ευγένειά σου να λάμψει για σένα. Να θυμάσαι πως είναι πολύ εύκολο να είσαι αγενής και θρασύδειλος, γιατί αυτά τα δύο πάνε μαζί δεν το διαπραγματεύομαι. Η ευγένεια, όμως, είναι αρετή για λίγους. Εσύ σε ποιούς θέλεις να ανήκεις;

Καλοσύνη

Η καλοσύνη είναι μία από τις αγαπημένες μου ελληνικές λέξεις και έννοιες. Είναι πραγματικά ελάχιστοι οι καλοσυνάτοι άνθρωποι γύρω μας, αυτοί που θα έχουν πραγματικά έναν καλό λόγο για όλα με ειλικρίνεια και σεβασμό στην αλήθεια. Η καλοσύνη απαιτεί εσωτερική ωρίμανση, ενσυναίσθηση, θάρρος και κουράγιο. Θάρρος για να διακρίνεις το καλό και κουράγιο για να το παραδεχτείς φωναχτά. Φαντάζομαι την καλοσύνη σαν ένα ολάνθιστο μπουκέτο που μοσχοβολάει όλες τις μυρωδιές της άνοιξης. Αν το μυρίσεις θα καταλάβεις την ευδαιμονία της ψυχής.

Αγάπη

Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις! Σκέψου πόσα πλάσματα αγαπάς αληθινά, ειλικρινά και άνευ όρων. Σε μία εποχή, που όλοι αγαπάν όλους και κανείς δεν αγαπά κανέναν, η έννοια της αγάπης έχει εκφυλιστεί. Να αγαπάτε λίγους και καλούς και να το δείχνετε.

Σεβασμός

Ο σεβασμός είναι από τα πρώτα βήματα, το οποίο οδηγεί σε πολλές αρετές. Επίσης, είναι το αντίδοτο πολλών αρνητικών συναισθημάτων, εφόσον αν έχεις σεβασμό στους άλλους και κυρίως σε εσένα, δεν θα επιτρέψεις ποτέ στον εαυτό σου να εκπέσει σε αυτά.

Ταπεινοφροσύνη

Άφησα την ταπεινοφροσύνη επί τούτου για το τέλος για να τσουγκρίσω στην υγεία όσων αφήνουν τις πράξεις να μιλήσουν και τα χείλη να σιωπήσουν. Εσύ εκεί έξω που ξέρεις πολύ καλά τα επιτεύγματά σου και δε χρειάζεσαι ούτε επίδειξη ούτε επιβεβαίωση, εύγε!

Η βουτιά στη θάλασσα των συναισθημάτων και των αρετών είναι αναπόφευκτη. Το αν θα επιλέξεις να κολυμπήσεις ή να βουλιάξεις σε αυτήν, είναι δική σου απόφαση 😉

Με επιμονή, ελπίδα και αγάπη

Χρύσα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *