Μαμάδες εν δράσει

Τι χρειάζεται ένα νεογέννητο!

Έκανες τεστ εγκυμοσύνης και τα νέα είναι υπέροχα. Είσαι έγκυος! Θα γίνεις μανούλα! Συγχαρητήρια! Και όσο περνάει ο καιρός αναρωτιέσαι τι χρειάζεσαι τον πρώτο καιρό που θα έρθει στον κόσμο το παιδάκι σου… Αυτό το άρθρο, λοιπόν, είναι γραμμένο για να σε βοηθήσει.

1. ΒΑΣΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Μόλις γεννήσεις, είτε σε ιδιωτική κλινική, είτε σε δημόσιο νοσοκομείο, θα πρέπει να μεταφέρεις το παιδάκι σου στο σπίτι είτε με το αυτοκίνητο, είτε με τα πόδια. Όπως και να έχει, θα πρέπει η μεταφορά του παιδιού να γίνει με καλαθούνα ή με κάθισμα αυτοκινήτου. Στην αγορά υπάρχουν τόσο φθηνές όσο και ακριβές λύσεις. Όποια καλαθούνα ή κάθισμα αυτοκινήτου και να διαλέξεις, κοιτώντας και το οικονομικό κομμάτι, να θυμάσαι ότι πρέπει να πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας.

2. ΜΩΡΟΥΔΙΑΚΑ ΡΟΥΧΑ

Ανάλογα την εποχή που θα γεννήσεις, θα πρέπει να προμηθευτείς μωρουδιακά ρουχαλάκια, σελτεδάκια, καλτσάκια, σκουφάκια, φορμάκια. Στην αγορά υπάρχουν πολλές επιλογές σε χρώματα, σχέδια, υφάσματα. Να έχεις κατά νου ότι πρέπει να είναι άνετα για το μωρό. Αν θες, μπορώ να σου προτείνω και μαγαζιά με φθηνές επιλογές αλλά καλής ποιότητας ρουχαλάκια, σε προσωπικό μήνυμα.

3. ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

Θα σου πρότεινα, όταν θα είσαι 8-9 μηνών έγκυος, να αναζητήσεις  τον γιατρό που θα παρακολουθεί το παιδάκι σου όταν γεννήσεις. Ανάλογα τις επιθυμίες σου, θα πρέπει να σκεφτείς αν θες ο γιατρός να είναι άντρας ή γυναίκα, νέος ή πιο μεγάλης ηλικίας, σε ποιο τομέα της παιδιατρικής ειδικεύεται, αν κάνει κατ΄ οίκον επισκέψεις, το χρηματικό ποσό της κάθε επίσκεψης, αν έχει ασχοληθεί με την  παιδιατρική στο εσωτερικό ή εξωτερικό. Αν θες να θηλάσεις, καλό θα ήταν να αναζητήσεις έναν παιδίατρο που να είναι υπέρ του μητρικού θηλασμού, να είναι πιστοποιημένος σύμβουλος ή αν συνεργάζεται ο ίδιος με κάποια σύμβουλο. Για μένα, ο παιδίατρος παίζει σημαντικό ρόλο για την ψυχολογία σου. Θα πρέπει να σου εμπνέει σεβασμό και εμπιστοσύνη, να γνωρίζει τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, να είναι καλός άνθρωπος και χαμογελαστός. Θα πρέπει να μη σου εμπνέει φόβο, να σηκώνει το τηλέφωνο τα Σαββατοκύριακα ή σε περίπτωση ανάγκης, ειδικά τον πρώτο καιρό που ως νέα μανούλα μπορεί να φοβάσαι για το οτιδήποτε. (Είχα προσωπική άσχημη εμπειρία με κακή παιδίατρο τους πρώτους δύο μήνες γέννησης του παιδιού…) Να θυμάσαι ότι το μητρικό σου ένστικτο είναι ισχυρό! Αν κάτι μέσα σου δεν σου αρέσει στον άνθρωπο που εμπιστεύεσαι την υγεία του παιδιού σου, συζήτησέ το με τον σύντροφο σου και πάρε αποφάσεις που σου εμπνέουν ασφάλεια.

4. ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ

Ως μανούλα θα κληθείς να επιλέξεις που θα κοιμίζεις το μωράκι σου. Οι παιδίατροι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προτείνουν το πρώτο εξάμηνο γέννησης, το μωρό να κοιμάται στον ίδιο χώρο με τους γονείς του. Ανάλογα τα τετραγωνικά μέτρα του δωματίου έχεις πολλές επιλογές. Μπορείς να αγοράσεις παρκοκρέβατο, κρεβάτι, καλαθούνα με βάση, ή κρεβατάκι που είναι κολλητά με το κρεβάτι σου. Θα σου πρότεινα να πάρεις κάτι μικρό και οικονομικό, καθώς οι ανάγκες του παιδιού αλλάζουν στα επόμενα 2-3 χρόνια.

5. ΠΑΝΕΣ!

Ω ναι! Οι πάνες είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο! Να είναι καλά αυτός που τις εφηύρε! Θα χρειαστείς πολλές πάνες! Και πολλά μωρομάντηλα! Στην αγορά υπάρχουν πολλές μάρκες και τύποι πάνας. Μπορείς να βρεις πάνες απλές, πάνες με δείκτη ούρων, πάνες βρακάκια, ελληνικών και διεθνών εταιριών. Θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις όλες τις εταιρίες για να έχεις άποψη, και με τον καιρό και τις ανάγκες σου να καταλήξεις σε μία. Στην αρχή, που μαντεύεις πότε έκανε τσισάκια και κακάκια το παιδί σου, μία πάνα με δείκτη ούρων (αλλάζει χρώμα ένα σημείο της πάνας όταν αυτή είναι λερωμένη)θα σε σώσει. Στα μωρομάντηλα επίσης υπάρχουν πολλές εταιρίες, ελληνικές και διεθνής. Θα σου πρότεινα πάλι να τις δοκιμάσεις όλες και να αποφασίσεις ποια σου αρέσει περισσότερο.

6. ΛΟΙΠΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Επειδή εκ των προτέρων δεν θα ξέρεις πως θα κυλίσει ο πρώτος καιρός αφού θα γεννηθεί το παιδί, αν θα θηλάσεις ή όχι, θα σου πρότεινα να έχεις προμηθευτεί 1-2 πιπίλες και 1-2 μπιμπερό. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελες να βρεθείς προ εκπλήξεως, και να αναζητάς Σάββατο βράδυ εφημερεύον φαρμακείο για να αγοράσεις μπιμπερό. Μέχρι 6 μηνών να γνωρίζεις ότι τα μπιμπερό και οι πιπίλες αποστειρώνονται! Άρα ή θα σε βολέψει μία κατσαρόλα ή θα αγοράσεις και αποστειρωτή. Δεν θα σου πρότεινα να αγοράσεις και σκόνη γάλακτος, ειδικά αν θες να προσπαθήσεις να θηλάσεις, αλλά αυτός που θα σε κατευθύνει είναι ο παιδίατρος. Δηλαδή, μπορεί ο γιατρός σου να σου προτείνει να έχεις στο σπίτι για παν ενδεχόμενο μία συσκευασία γάλακτος. ΠΡΟΣΟΧΗ! Βλέπε καλά τις ημερομηνίες λήξης της συσκευασίας, και αν τελικά δεν την χρησιμοποιήσεις, μη ξεχάσεις να την δωρίσεις σε κάποια άλλη μανούλα.

7. ΕΙΔΗ ΜΠΑΝΙΟΥ

Είτε ακολουθήσεις το θρησκευτικό τελετουργικό είτε όχι, θα κληθείτε με τον σύντροφο να κάνετε μπάνιο το μωρό. Και συμπεριλαμβάνω και τον μπαμπά καθώς πέρα του ότι θα σε βοηθήσει, θα κάνετε κάτι μαζί, θα σας φέρει η διαδικασία πιο κοντά ως ζευγάρι και ως γονείς. Άρα θα χρειαστείς ένα μπανιερό, ένα σαμπουάν, πετσετούλες σώματος και αν θες και διάφορα λαδάκια για μασάζ μετά το μπάνιο. Στην αγορά υπάρχουν πολλά μπανιερά και αν θες μπορώ να σου προτείνω και εγώ κάποιο σε προσωπικό μήνυμα. Για το σαμπουάν θα πρέπει να προσέξεις να είναι ειδικά σχεδιασμένο για βρέφη, να πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και να μην έχει χρωστικές ή άλλες βλαβερές για το μωρό σου ουσίες. Για την επιλογή του σαμπουάν, εγώ προσωπικά διάβασα τις κριτικές των προϊόντων στο  skroutz.gr.

8. ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ

Σε αυτό το θέμα θα σου πω ότι είμαι ειδήμων! Για μένα εξίσου σημαντικό είναι το προϊόν με το οποίο θα πλύνεις τα μωρουδιακά ρουχαλάκια, καθώς αυτά είναι που ακουμπάνε στο σωματάκι του μωρού σου και θες να είναι απαλά, να μυρίζουν ωραία και να μην προκαλούν στο παιδί φαγούρα ή εκζέματα. Φυσικά στην αγορά υπάρχουν πολλές μάρκες με βρεφικά είδη απορρυπαντικών, αλλά εγώ θα σου πρότεινα το πιο ΦΥΣΙΚΟ! Υγρό σαπούνι ελαιολάδου. Εγώ το προμηθεύομαι από την Μυτιλήνη, από εταιρία που το παρασκευάζει η ίδια. Είναι φυσικό προϊόν, χωρίς χρωστικές, χωρίς αρώματα, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και προδιαγραφές, και φθηνό.

Αν έχω ξεχάσει κάτι ζητώ συγνώμη, και σου λέω ότι θα επανέλθω με νέο άρθρο!

Προς το παρόν σε χαιρετώ,

Και να θυμάσαι,

Η ζωή είναι ωραία, χαρείτε την!

Κική

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *