Tip για Tip

Οι 5 τρόποι για να βρεις το χαμένο κίνητρο στην καθημερινότητά σου

Σε μία εποχή γεμάτη με υποχρεώσεις και καθήκοντα το πραγματικό κίνητρο και η δύναμη να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, φαίνεται να είναι ανύπαρκτο. Το κάθε ξεκίνημα, μικρό ή μεγάλο, μοιάζει να είναι ακόμη ένα βαρίδιο έτοιμο να προστεθεί στην ατέλειωτη To-do-list. Και ναι μεν η παραγωγικότητα είναι πολύ σημαντική στη ζωή μας για να μη βαλτώνουμε, ωστόσο θα πρέπει να μάθουμε να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες μας και να συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας με αγάπη και φροντίδα. Κάνω δηλ. αυτή την εισαγωγή, για να ξεκαθαρίσω ότι δεν πρόκειται για ένα άρθρο που θα σου δώσει τιπς πως να φτάσεις στα όρια σου και ούτε θα σου προσθέσει άλλη μία υποχρέωση σε μία περίοδο γεμάτη από υποχρεώσεις άδεια όμως από τις απλές απολαύσεις της καθημερινότητας. Κι αν νιώθεις κι εσύ πως υπάρχουν μέρες που σου είναι αδύνατο να βρεις το κίνητρο να κάνεις την αρχή, σου έχω μερικά τιπς που θα κάνουν αυτή την αρχή πιο ελκυστική κι εύκολη.

  1. Φόρεσε κάτι όμορφο

Μπορεί στην αρχή της νέας σου καθημερινότητας να απολάμβανες το γεγονός ότι δεν χρειαζόταν να φορέσεις τα άβολα παπούτσια και το στενό παντελόνι για να δουλέψεις, αλλά αρκούσε να βολευτείς στις μαλακές φόρμες και τις ζεστές παντόφλες σου. Ωστόσο, το διάστημα το οποίο συμβαίνει αυτό, είναι μεγάλο και ίσως σε έχει πάρει από κάτω το να μην βλέπεις τον εαυτό σου περιποιημένο και καλοφτιαγμένο. Γι‘αυτό φρόντισε κάθε μέρα να καλοπίζεις τον εαυτό σου όπως παλιά. Τα όμορφα ρούχα που θα φορούσες με τις φίλες για καφέ ίσως τελικά δεν είναι τόσο άβολα για να δουλέψεις από το σπίτι. Φρόντισε τη συγκεκριμένη τακτική να την εφαρμόζεις τις ημέρες που νιώθεις κακοδιάθετη, είμαι σίγουρη πως θα σου αλλάξει τη διάθεση και θα σε βοηθήσει να ξεκινήσεις την ημέρα σου με αισιοδοξία.

  1. Φρόντισε τον εαυτό σου

Ετοίμασε ένα όμορφο πρωινό, διακόσμησέ το όπως τα πρωινά που βλέπεις στο ίντερνετ και τα ζηλεύεις, δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου να το απολαύσει και κάθησε στην ησυχία της κουζίνας σου με λίγη μουσική. Τα λεπτά αυτά που έχεις εσύ και ο εαυτός σου αρκούν για να κάνεις την περισυλλογή σου, να νιώσεις ευγνομωσύνη και να θέσεις τους στόχους της ημέρας σου. Εάν ξεκινήσεις την ημέρα σου φροντίζοντας και „καλοπιάνοντας“ τον εαυτό σου, τότε το κίνητρο για να συνεχίσεις παραγωγικά θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

  1. Στόχευσε στην επίτευξη τριών εκκρεμοτήτων την ημέρα

Μπορεί η λίστα με τα καθημερινά To-Dos μας να είναι τεράστια, ωστόσο οφείλουμε να είμαστε ικανοποιημένοι ακόμη κι αν δεν τα έχουμε ολοκληρώσει όλα. Σε μία φάση της ζωής μας, που το κίνητρό μας για δράση είναι βυθισμένο στον πάτο της θάλασσας, είναι άδικο να πιέζουμε τον εαυτό μας για το μέγιστο. Η εκπλήρωση τριών εκκρεμοτήτων, ή για να μιλήσουμε με στατιστικά 40-60% των αρχικών καθηκόντων μας, καθιστούν επιτυχημένη και παραγωγική την ημέρα μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν και οι μέρες που η παραγωγικότητα έχει δικαίωμα να κυμαίνεται κάτω από το 20%.

  1. Μοίρασε τις βαρετές δρστηριότητες σε πολλές μέρες

Οι βαρετές δραστηριότητες είναι διαφορετικές για τον καθένα, ας θεωρήσουμε όμως ότι αναφερόμαστε στις δουλειές του σπιτιού. Μοίρασε τις δουλειές του σπιτιού σε διάφορες μέρες για να έχεις το κίνητρο να ξεκινήσεις. Πίστεψέ με είναι πολύ καλύτερη τακτική από το να φορτώσεις όλες τις δουλειές σε μία μόνο μέρα. Αν ακούσεις τη συμβουλή μου τότε η διάθεση σου να ξεκινήσεις δε θα σε εγκαταλείψει, αφού θα ξέρεις ότι θα τελειώσεις σύντομα και θα απολαύσεις και άλλα πραγματα από την ημέρα σου. Τέλος, μην πέσεις στην παγίδα να παραμελήσεις για πολύ καιρό τις βαρετές δραστηριότητες γιατί ο όγκος που θα μαζευτεί θα είναι ακόμη μεγαλύτερος.

  1. Αφιέρωσε 20 λεπτά την ημέρα στον εαυτό σου

Μόνο 20 λεπτά από την ημέρα σού αρκούν για να νιώσεις ότι δεν παραμελείς τον εαυτό σου. Τί μπορείς να κάνεις αυτή την ώρα; Σίγουρα όχι πολλά πράγματα, παρόλα αυτά θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα και να αντιμετωπίσεις με μεγαλύτερο κίνητρο και τις υπόλοιπες δραστηριότητές σου. Διάβασε μερικές σελίδες από το βιβλίο σου, κάνε γυμναστική, άκουσε δυνατή μουσική ή κάνε ένα μίνι σπα μετα το μπάνιο σου.

 

Εάν με ρωτούσες πριν από ένα χρόνο να σου πω συμβουλές για στο συγκεκριμένο θέμα θα σε κοιτούσα λοξά. Ποιος δεν έχει κίνητρο να καταπιαστεί με τις δραστηριότητες της ημέρας του;! Όντας ένας άνθρωπος πολύ δραστήριος και ενεργός σε όλα, παραδέχομαι ότι δοκιμάζομαι αρκετά κι έχω βρει απαντήσεις σε ερωτήσεις, τις οποίες κάποτε δε θα σκεφτόμουν καν. Έχω καταλήξει λοιπόν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες μας και να σεβόμαστε τις συνθήκες που μας βγάζουν από την πεπατημένη. Γιατί ναι, πολλές μέρες είναι κατόρθωμα ακόμη και το να σηκωθείς από το κρεβάτι το πρωί.

 

Με υπομονή, ελπίδα και αγάπη

Χρύσα

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *