Υγεία & Διατροφή

ART OF CONTROLOGY! Τί είναι το Pilates?

Όταν με ρωτάει κάποιος  στο τετ α τε που λένε, τα μάτια μου φωτίζουν και απαντάω κάπως έτσι:

Το Pilates είναι μαγεία , είναι θησαυρός… είναι ανάγκη , είναι θεραπεία, είναι απαραίτητο συστατικό καλής ζωής.

H αλήθεια είναι πως θα μπορούσα ώρες να κάθομαι να επευφημώ το Pilates. Πάμε όμως πιο ψύχραιμα και επιστημονικά να δούμε γιατί εγώ αλλά και χιλιάδες συνάδελφοικαι ασκούμενοι λατρεύουμε το Pilates.

Υπήρχε κάποια στιγμή πάνω σε τούτον τον κόσμο ένας άνθρωπος ονόματι Joseph Hubertus Pilates (1880-1967).Ήταν Ελληνογερμανικής καταγωγής   και πολύ ταλαιπωρημένος ως παιδί από διάφορες ασθένειες όπως άσθμα, ραχίτιδα & ρευματικό πυρετικό. Αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην βελτίωση της φυσικής του κατάστασης περνώντας από διαφορά αθλήματα , μελέτησε και ανατολικές φιλοσοφίες σωματικής και ψυχικής υγείας όπως Yoga & Qi Gong. Από την ηλικία των  14 ετών ήταν τόσο υγιής ώστε να ποζάρει για ανατομικά διαγράμματα.

Ανέπτυξε εντέλει μια μέθοδο μελετώντας τη γιόγκα, τις κινήσεις των ζώων, χρησιμοποιώντας στοιχεία από αθλήματα όπως η πυγμαχία και την εκπαίδευση στρατιωτικών. Την μέθοδο την ονόμασε Contrology και ήταν ένα ολοκληρωμένο , πλήρες σύστημα φυσικής άσκησης.

Contrology λοιπόν βάφτισε ο Joseph το πολύτιμο αυτό παιδί του καθώς απαιτείται έλεγχος και συντονισμός μυαλού σώματος αλλά και πνεύματος προκειμένου να εκτελούνται οι ασκήσεις σωστά δίνοντας τα μέγιστα αποτελέσματα. Η ονομασία της μεθόδου άλλαξε μετά τον θάνατο του «εφευρέτη» της και προς τιμήν αυτού σε PILATES.

To βασικό σκεπτικό και οι στόχοι της μεθόδου είναι οι εξής:

Αναπτύσσει το σώμα ομοιόμορφα και αρμονικά.
Διορθώνει λανθασμένες στάσεις του σώματος.
Ανυψώνει το πνεύμα.
Αυξάνει την χωρητικότητα των πνευμόνων.
Επαναφέρει τη σωματική ζωτικότητα.
Δίνει φυσική κομψότητα.
Μυϊκή δύναμη = ελαστικότητα  + αντοχή.
Έλεγχος σώματος.

Εστιάζοντας στην ορθοστατική συμμετρία , τον έλεγχο της αναπνοής , την κοιλιακή δύναμη , τη σταθεροποίηση πυέλου- Σπονδυλικής Στήλης -Ωμοπλατών και την κινητικότητα των αρθρώσεων η επίτευξη των  παραπάνω στόχων της μεθόδου Pilates είναι μονόδρομος!

Θα κλείσω αυτό το πρώτο άρθρο με ένα γνωμικό του Joseph :

«Σε 10 συνεδρίες Pilates θα νιώσεις τη διαφορά, σε 20 θα δεις την διαφορά. Σε 30 θα είσαι ήδη στον δρόμο για ένα ολοκαίνουργιο σώμα»

Είμαι πολύ χαρούμενη που μέσα από το storytales.gr μου δίνεται ευκαιρία να σας μιλάω για το Pilates και θέλω να ευχαριστήσω την Έλενα και τη Χρύσα για αυτήν την ευκαιρία.

Θα ακολουθήσουν και άλλα άρθρα γιατί έχω πολλά να σας πω. Αυτό ήταν σαν μια πρώτη γνωριμία.

Τα λέμε ξανά λοιπόν.

Σας φιλώ…

Ραλλού

 

Ραλλού Αλεξίου

Certified Pilates Instructor.

 

2 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *