
Οργανώστε το υπνοδωμάτιο του παιδιού σας σύμφωνα με την μέθοδο Montessori
Γεια σας, είμαι η Δήμητρα Κοτσαμπά φοιτήτρια γερμανικής φιλολογίας που εδώ κι σχεδόν ένα χρόνο αποφάσισα να αρχίσω μια ακόμη σχολή, αυτή των παιδαγωγικών. Μαζί θα ήθελα να μπούμε στον μαγικό κόσμο των μικρών πλασμάτων γύρω μας και να τον μάθουμε ώστε να μπορέσουμε να τους δώσουμε όλα τα εφόδια για να εξελιχθούν και να ανοίξουν τα φτερά τους. Στο πρώτο μου άρθρο λοιπόν, αποφάσισα να σας μιλήσω για την Μοντεσορριανή μέθοδο, η οποία είναι ένα πολύ hot θέμα σήμερα. Θα χαρώ πολύ αν μου γράψετε πώς σας φάνηκε το άρθρο. Ποια είναι η δική σας γνώμη για την Μοντεσσοριανή μέθοδο, αν την γνωρίζατε και αν θα την εφαρμόζατε στον σχεδιασμό του χώρου του δικού σας παιδιού;
Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά ποία είναι η Μαρία Μοντεσσόρι και τι πρεσβεύει;
Η Μαρία Μοντεσσόρι (1870-1952) ήταν μια Ιταλίδα παιδαγωγός, φιλόσοφος και γιατρός, η οποία ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την παιδαγωγική και την φιλοσοφία της εκπαίδευσης. Η «μοντεσσοριανή μέθοδος» αποτέλεσε πρωτοπορία για την εποχή της ενώ εξακολουθεί να είναι μια πολύ αγαπητή μέθοδος και σε γονείς αλλά και σε εκπαιδευτικούς. Έχει ως στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους, αντιμετωπίζοντας τα ωςίσο άτομο και ωθώντας τους στην αυτονομία.
1ο ΒΗΜΑ: Floor Beds – Κρεβατάκια δαπέδου
Χρησιμοποιείστε χαμηλά κρεβατάκια ή ακόμη και ένα απλό στρώμα στο πάτωμα χωρίς περιοριστικά κάγκελα. Το παιδί μέσα σε αυτού του είδους κρεβατάκι θα είναι άνετο αλλά και ασφαλές, αφού ακόμη κι αν κυλήσει εκτός του στρώματος, δεν θα τραυματιστεί. Επίσης τα κρεβατάκια αυτά δίνουν την ευχέρεια στο παιδίνα σηκωθεί ή να πάει σε αυτά όποτε εκείνο το επιθυμεί ενώ μπορεί να περπατήσει προς το μέρος μας ανά πάσα στιγμή αν μας χρειαστεί, αναπτύσσοντας την ικανότητά του να παίρνει πρωτοβουλίες και να αυτοσυντηρείται.
2ο ΒΗΜΑ: Χαμηλά έπιπλα στο ύψος του παιδιού
Τα έπιπλα θα πρέπει να είναι φτιαγμένα από υλικά φυσικά χωρίς χημικές και τοξικές ουσίες, όπως το ξύλο. Επίσης τα ράφια θα πρέπει να είναι χαμηλά στο ύψος του παιδιού για να μπορεί να τα φτάνει μόνο του. Στα ράφια αυτά θα πρέπει να είναι τοποθετημένα λίγα και ασφαλή αντικείμενα για το παιδί, όπως παιχνίδια ή βιβλία. Είναι εξίσου σημαντικό να μην υπερφορτώνουμε τον χώρο του παιδιού για να μην τον γεμίζουμε με ερεθίσματα που ενδεχομένως το παιδί να μην μπορεί να διαχειριστεί.
3ο ΒΗΜΑ: Προσθέστε έναν καθρέφτη
Ένας καθρέφτης στο υπνοδωμάτιο είναι απαραίτητος σύμφωνα με την μέθοδο Montessori και βέβαια είναι εξαιρετικά ωφέλιμος για την κινητικότητά του παιδιού, αφού ενθαρρύνει την κίνηση του. Το καθρέφτισμα βοηθάει ακόμη στον συντονισμό των κινήσεων, στην μάθηση, στην γνωριμία με τον εαυτό και στην παρατήρηση.
4ο ΒΗΜΑ: Σωστή οργάνωση
Συνοψίζοντας, το δωμάτιο θα πρέπει να είναι τακτοποιημένο και κάθε πράγμα να έχει την θέση του ενώ το παιδί θα πρέπει να μπορεί να έχει ελεύθερη πρόσβαση σε ό,τι χρειάζεται. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί αποκτά αυτονομία ενώ ταυτόχρονα του δίνεται η δυνατότητα να αλληλεπιδρά εύκολα και όποτε εκείνο το επιθυμεί με το περιβάλλον του.
Τέλος, το πιο σημαντικό: Μπείτε στο δωμάτιο που φτιάξατε για το παιδάκι σας και δείτε τα πράγματα μέσα από τα μάτια του παιδιού σας, άλλωστε για εκείνο προορίζεται αυτό το δωμάτιο που με τόση αγάπη φτιάξατε.
Με τα μάτια ενός παιδιού,
Δήμητρα


2 σχόλια
Κωνσταντίνος
Συγχαρητήρια Δήμητρα. Πάρα πολύ ενδιαφέρον θέμα. Περιμένουμε και άλλα πρωτότυπα άρθρα!
Ζωή
Συγχαρητήρια Δήμητρα. Το άρθρο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Περιμένουμε να διαβάσουμε και άλλα, ενδιαφέροντα άρθρα σου….