Blogmas 2020

Χριστουγεννιάτικο καράβι. Η ιστορία της ελληνικής παράδοσης.

Χριστουγέννιατικο καράβι στολισμένο. Εθιμο που φαίνεται να έχει υποχωρήσει με το πέρασμα του χρόνου, να έχασε τη μαχη με το επιβλητικό Χριστουγέννιατικο δέντρο, όχι όμως και τον πόλεμο, καθώς κανένας δε δείχνει να το έχει ξεχάσει.

Πως άρχισε αυτό το εθιμο όμως;… Ποιες να είναι οι καταβολές του;

Μα είναι ξεκάθαρο. Η Ελλάδα και κατ’ επέκταση και οι Έλληνες είχαν ανέκαθεν δεσμούς με τη θάλασσα… Πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεγαν τη δουλειά του ναυτικού (άνδρες καθώς και αμούστακα παιδιά) για να θρεψουν τις οικογένειες τους.

Άρα λοιπόν καταλαβαίνεις τώρα, πως το στολισμα του καράβιου αποτελούσε ένα είδος τάματος για να είναι ασφαλείς στη θάλασσα και έναν φόρο τιμής στους ναυτικούς καθώς και την προσμονή των παιδιών για την αντάμωση με τους θαλασσοπόρους συγγενείς τους.

Ακόμη, συνηθιζόταν, κυρίως στα νησιά, τα παιδιά να πηγαίνουν για κάλαντα μαζί με ένα μικρό στολισμένο καράβι  το οποίο γέμιζε από γλυκά. Ένα εθιμο το οποίο με την πάροδο των χρόνων ξεχάστηκε.

Πριν 50 με 60 χρόνια, το βασικό χριστουγεννιάτικο διακοσμητικό στα σπίτια την περίοδο των εορτών, ήταν το στολισμένο καράβι. Μάλιστα, το 1970 έγινε λόγος για την κατάργηση του ξενόφερτου Χριστουγέννιατικου δέντρου και την αντικατάσταση του από το γιορτινό καραβάκι. Όπως ήταν φυσικό κάτι τέτοιο δε συνέβη ποτέ καθώς το ελληνικό καραβάκι αποτελεί παράδοση των παλαιών χρόνων της χώρας και δεν είναι δυστυχώς τόσο εμπορικό όσο το Χριστουγέννιατικο δέντρο….

Συνέχισε να προχωράς μπροστα,

Αλεξία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *