
Οι πιο διάσημες χριστουγεννιάτικες γεύσεις και μυρωδιές από τη Γερμανία
Σας έχω γράψει πολλές φορές για το δάσος που μένω, το μυστηριώδες, το παραμυθένιο, το Μαύρο Δάσος της Γερμανίας. Εδώ, λοιπόν, τα Χριστούγεννα συμβαίνει κάτι μαγικό. Το δάσος ντύνεται στα λευκά, ο κόσμος παίρνει το έλκηθρο και χάνεται στα χιονισμένα μονοπάτια και οι χιονονυφάδες σου χαιδεύουν το μάγουλο απαλά και σου δείχνουν το δρόμο. Τις γιορτινές μέρες πάμε βόλτα στα μαγαζιά κι έπειτα σταματάμε σε κάποιο Weihnachtsmarkt, χριστουγεννιάτικο παζάρι δηλ., για να ζεσταθούμε πίνοντας Glühwein ή τρώγοντας γλυκιές λιχουδιές που μυρίζουν Χριστούγεννα. Επειδή φέτος πέρα από το να απολαμβάνουμε τη φύση και να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον, δεν μπορούμε να κάνουμε και τίποτα παραπάνω, γι‘αυτό έψαξα τις καλύτερες γερμανικές, χριστουγεννιάτικες συνταγές για να αναβιώσω την ετήσια παράδοση στο σπίτι μας. Αυτές τις συνταγές, λοιπόν, θα μοιραστώ μαζί σου στο σημερινό χιονισμένο και μοσχοβολιστό άρθρο μου. (Γράφοντας σου αυτό το άρθρο χαζεύω το χιόνι που πέφτει έξω από το παράθυρο. Σαν να μου φαίνεται πως το δάσος μου κλείνει το μάτι: „Χρύσα, θα πετύχει το Lebkuchen σου“)
Glühwein (Ζεστό Κρασί)
Γερμανική Χριστουγεννιάτικη αγορά χωρίς Glühwein δεν υφίσταται. Πως θα μπορούσα, τότε να αναβιώσω την αγαπημένη συνήθεια χωρίς να μυρίσει το σπίτι ζεστό κρασί! Για να φτιάξεις το ζεστό κρασί θα χρειαστείς μπόλικη χριστουγεννιάτικη διάθεση και όσους φίλους επιτρέπει η κατάσταση για να πιείτε μαζί το κρασί. Α! Και μερικά υλικά!
Θα χρειαστείς:
1 μπουκάλι καλό, κόκκινο ή λευκό κρασί (κατά προτίμηση ξηρό)
1 πορτοκάλι σε φέτες (κατά προτίμηση βιολογικό)
2 ξυλάκια κανέλας
6 γαρύφαλα
4 τμχ. αστεροειδή γλυκάνισο
2 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση:
Τοποθέτησε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και άσε το κρασί να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά. Προσοχή το κρασί δεν πρέπει να βράσει, διότι όταν το αλκοόλ βράζει μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την υγεία. Αφού ζεσταθεί άφησέ το 1-2 ώρες να κάτσει, ώστε να αρωματίσουν τα μπαχαρικά το κρασί. Έπειτα, μπορείς να το ξαναζεστάνεις και να το απολαύσεις ζεστό. Στην υγειά σου!
Lebkuchen
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι στη Γερμανία χωρίς Lebkuchen είναι όπως το ελληνικό τραπέζι χωρίς μελομακάρονα ή κουραμπιέδες. Αδιανόητο! Πρόκειται για αυτά τα χριστουγεννιάτικα, μαλακά μπισκότα με επικάλυψη σοκολάτας και σου εγγυώμαι πως αν τα κάνεις θα είναι κάθε μπουκιά και χριστουγεννιάτικη ανάμνηση. Η παρακάτω συνταγή είναι τέλεια και πανεύκολη κι αν την κάνεις μία φορά, θα μπει στη λίστα της χριστουγεννιάτικης ζαχαροπλαστικής σου.
Θα χρειαστείς:
220 γρ. Μέλι
80 γρ. Μαύρη, μαλακή ζάχαρη
85 γρ. Βούτυρο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
250 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ.
85 γρ. Αμύγδαλα ωμά και τριμμένα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. σόδα μαγειρική
100 γρ. Φρούτα αποξηραμένα
Για το γλάσο:
1 κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. πιπέρι καγιέν
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
¼ κ.γ. γαρίφαλο
100 γρ. Κουβερτούρα 20 γρ. Βούτυρο
Εκτέλεση:
Τοποθέτησε το μέλι και τη ζάχαρη σε μία μικρή κατσαρόλα. Πρόσθεσε το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού μαζί με το χυμό λεμονιού και άφησέ τα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Μόλις το μείγμα λιώσει, πρόσθεσε το αλεύρι, τα αμύγδαλα, το μπέικιν, τη σόδα και τα αποξηραμένα φρούτα. Ανακάτευε συνεχώς μέχρι να γίνει μια κολλώδης ζύμη. Βάλε το μείγμα σε ένα μπολ, κάλυψέ το με μεμβράνη και άφησέ το να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Προθέρμανε τον φούρνο σου στους 160 βαθμούς. Πλάσε τη ζύμη σε μπαλάκια και τοποθέτησέ τα σε ένα ταψί με λαδόκολλα (άφησε μεταξύ τους κάποια απόσταση επειδή θα απλώσουν). Ψήσε για 15-20 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν.
Για το γλάσο, λιώσε τη σοκολάτα μαζί με το βούρυρο και τα μπαχαρικά σε μπεν μαρί. Μόλις κρυώσουν λίγο τα μπισκότα σου ρίξε το γλάσο από πάνω στην ποσότητα που επιθυμείς.
Τόσο εύκολα και απλά! Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δοκιμάσεις τις συνταγές μας και να τις απολαύσεις διαβάζοντας τα άρθρα του Blogmas 2020 Home Alone Edition. Και φυσικά μη χάσεις και τα περσινά μαγικά, χριστουγεννιάτικα άρθρα, αφού τα Χριστούγεννα είναι κάθε χρόνο εξίσου όμορφα και παραμυθένια ανεξάρτητα από τις συνθήκες.
Με επιμονή, ελπίδα και αγάπη
Χρύσα

