Blogmas 2020

Δύο χριστουγεννιάτικες υγιεινές συνταγές

Μιας που ήρθαν οι γιορτές κι έχει γεμίσει το ιντερνετ και η κουζίνα μας συνταγές που προκαλούν χριστουγεννιάτικα αρώματα, σε περιτύλιγμα άχνης και κανέλας, είπα να μοιραστώ μαζι σου 2 υγιεινές παραλλαγές κλασικών χριστουγεννιάτικων συνταγών. Όχι ότι φημίζομαι για την εγκράτειά μου, ειδικά την περίοδο των εορτών, ωστόσο αυτές οι δυο συνταγές νομίζω πως πραγματικά δεν έχουν να ζηλέψουν  τίποτα από τις κλασικές θερμιδοφόρες συνταγές.

Μελομακάρονα – σούπερ σνακ

Τις φετινές γιορτες ονειρεύτηκα μια εκδοχή μελομακάρονου λίγο πιο υγιεινή, με ωφέλιμες θερμίδες, καλά λιπαρά και φυτικές ίνες ίσες με ένα μήλο. Και τσουπ ξύπνησα και βρήκα μια συνταγή που συνοψίζει σε μια μπουκιά όλα τα παραπάνω συν την υπέροχη γεύση και μυρωδιά του παραδοσιακού χριστουγεννιάτικου γλυκού. Τη συνταγή τη βρηκα στο σάιτ της @dimidiet, από όπου παιρνω πολλές φορές ιδέες και υγιεινές συνταγές.

Θα χρειαστείς:

200 γρ. αλεύρι αμυγδάλου

200γρ. βρώμη αλεσμένη

400 γρ. χουρμάδες με το κουκούτσι

1 κ.γ. baking powder

1/2 κ.γ. baking soda

4 κ.σ.ελαιόλαδο

2 κ.σ. κονιάκ

1/2 κούπα χυμό πορτοκαλι

1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού

2 κ.σ. κακάο

2 κ.γ. κανέλα

1/4 κ.γ. γαρύφαλλο

100 γρ. καρύδι

Εκτέλεση:

Βγάζουμε το κουκούτσι από τους χουρμάδες και τους μουλιάζουμε σε για 10 λεπτά σε μια κούπα με βραστό νερό. Τους χτυπάμε στο μπλέντερ με το νερό μέχρι να έχουμε μια λεία πάστα, το χουρμαδόμελο.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη βρώμη, το αλεύρι αμυγδάλου, τη σόδα και το μπέικιν και δημιουργούμε μια τρύπα στην μέση.

Χτυπάμε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, το μισό χουρμαδομελο, το κονιάκ, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα.

Ρίχνουμε το παραπάνω υγρό μείγμα στην τρύπα και με μια σπάτουλα ομογενοποιούμε.

Πλάθουμε 15-20 μελομακάρονα, χαράζουμε από πάνω απαλά και ψήνουμε για 15-20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Σερβίρουμε απλώνοντας το υπόλοιπο χουρμαδομελο από πάνω και πασπαλίζοντας με τα τριμμένα καρύδια.

Η τούρμπο ζέστη σοκολάτα

Χριστουγεννιάτικη ταινία και το χουχουλιασμα δίπλα στο τζάκι χωρίς ζεστή σοκολάτα δε γίνονται, γι’ αυτό σου εχω την καλύτερη επιλογή που μπορείς να την απολαμβάνεις κάθε μέρα χωρίς τύψεις κι ενοχές.

Θα χρειαστείς:

1 κούπα γάλα της επιλογής σου

2 χουρμάδες

1 κ.σ. κακάο χωρίς ζαχαρη

1 κ.γ. Φυστικοβουτυρο ή βούτυρο οποιουδήποτε καρπού χωρίς ζάχαρη

Εκτέλεση:

Χτύπησε στο μπλέντερ τα παραπάνω υλικά και βράσε τη σοκολάτα σου στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο μπρίκι. Εαν προτιμάς τη σοκολάτα σου ζέστη, τότε μπορείς να προσθέσεις λιγο μέλι! Εαν χρησιμοποιήσεις γάλα καρπού, τότε η παραπάνω συνταγή ειναι και νηστίσιμη ή βιγκαν.

Δε θα πω περισσότερα θα σε αφήσω να δοκιμάσεις και τις δυο συνταγές και να μου πεις εσυ τη γνώμη σου. Κι επειδη τα φετινά μου μελομακάρονα δεν ψήθηκαν ακόμη σε αφήνω και τρέχω στην κουζίνα μου. Σήμερα θα μυρίσει Χριστουγεννα!

Με επιμονή, ελπίδα και αγαπη

Χρύσα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.