Τι είδα και τι διάβασα

Happy Halloween

31 Οκτωβρίου σήμερα και θελεις να μαθεις τι γιορτάζουμε; Ή μηπως ξέρεις ήδη;!
Halloween όπως λέμε και στο χωριό μου… Τι είναι όμως το Halloween και ποια είναι η ιστορία του… Θα το μαθεις διαβάζοντας τις επόμενες γραμμες αυτού εδώ του ποστ.
Halloween είναι η συντομογραφία του “All hallows evening”➡️η βραδιά πριν την γιορτή των αγίων Πάντων (1.11). Πως ξεκίνησε τώρα αυτό το έθιμο: Οι ρίζες της γιορτης αυτής βρίσκονται σε κελτικές παραδόσεις και πιο συγκεκριμένα σε μια γιορτή με το όνομα Samhain(τέλος του καλοκαιριού). Σε αυτή τη γιορτή οι άνθρωποι γιόρταζαν το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα, καθώς λεγόταν ακόμα, πως εκείνη τη μέρα μπορούσες να έρθεις σε επαφή με πνεύματα και νεκρούς.
Το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα, δηλαδή τα χαρακτηριστικά χρώματα αυτής της γιορτής συμβολίζουν τη φθινοπωρινή σοδειά και το θάνατο ή το πέρασμα στον αλλο κόσμο αντίστοιχα. Τα κλασσικα και άλλοτε τρομακτικά φαναράκια-κολοκύθα(jack – o-latterns) κρατούν μακριά τα κακά πνεύματα ενώ στην Ιρλανδία συνήθιζαν να σκαλίζουν μορδες σε διάφορα λαχανικά. Η ιστορία με τα κεριά και τις κολοκύθες συνδέεται με την ιστορία του Jack, ο οποίος έμεινε εγκλωβισμένος ανάμεσα στην κόλαση και τον παράδεισο αφού κανείς δεν τον δεχόταν ούτε ο Θεός ούτε ο Διάολος, ο τελευταίος μαλιστα για να τον διώξει του πέταξε ένα κάρβουνο απο τις φωτιές τις κολάσεως, το οποίο ο Jack το πήρε και το τοποθέτησε μέσα  σε ένα γογγυλι για να μπορεί να βλέπει και έκτοτε τριγυρνά με αυτό το “φαναράκι” ψάχνωντας να βρει ενα μέρος να ξεκουράσει τη βασανισμένη του ψυχή🎃.
Trick or treat?
Το έθιμο ξεκινά απο το 16 αιωνα οπου Ιρλανδοί, Σκωτσέζοι και Ουαλοί μασκαρεύονται ανταλλάσσουν φαγητά και γλυκά, απαγγέλλουν ποιήματα και τραγούδια, τιμής ένεκεν για τις παλιές Θεότητες του χειμώνα που πίστευαν πως η ανταλλαγή “προϊόντων” έφερνε τυχη και φτάνουμε στο σήμερα, όπου η γιορτή αυτή είναι ευρέως διαδεδομένη σε Ευρώπη και Αμερική και μάλιστα στη Αμερική θεωρείται η πιο εμπορική γιορτή και ξεπερνάει ακόμα και τα Χριστούγεννα. Όπως ηταν φυσικό το έθιμο αυτό τείνει πλέον μεγάλης αναγνωρισιμότητας και στην Ελλαδα, ναι ναι καλα άκουσες, ή μάλλον διάβασες. Θα τολμήσω να πω πως την αρχη την έκαναν μόνο τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών μιας και μαθαίνοντας μια γλωσσα πρέπει να μάθεις και τα ήθη και έθιμα της χώρας όπου ομιλείται η γλώσσα αυτή. Το πόσο θα κρατήσει η φρενίτιδα του Halloween στη χώρα μας άγνωστο, αυτό που μπορώ να σου πω όμως, είναι πως σήμερα έχει πανσέληνο και είναι 31 Οκτωβρίου… Ετοιμάσου για φαρσα ή κέρασμα…

Συνέχισε να προχωράς μπροστά,

Αλεξία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *