Tip για Tip

Τα πιο έξυπνα μυστικά για την καλύτερη οργάνωση γάμου

Εάν έχεις αρχίσει να ακούς τις καμπάνες της εκκλησίας να χτυπούν και εσύ κι ο σύντροφός σου έχετε πάρει την μεγάλη απόφαση για το επόμενο βήμα, τότε βρίσκεσαι στο σωστό άρθρο. Μιας που και η ίδια παντρεύτηκα πρόσφατα, σου έχω έτοιμα τα πιο έξυπνα μυστικά για την καλύτερη οργάνωση γάμου κι αυτά για τα οποία δεν πρόκειται κανένα περιοδικό ή κανένας σύμβουλος γάμου να σου μιλήσουν.

1. Ο σωστός προϋπολογισμός

Υπολόγισε σωστά το budget σου κι όταν λέω σωστά δεν εννοώ απλά να μοιράσεις τα χρήματα που διαθέτεις για εκείνη την ημέρα στα επερχόμενα έξοδα. Η κίνηση ματ-μυστικό είναι να κρατήσεις το 10-15% του αρχικού προυπολογισμού για το τέλος. Κι αν το ποσό σου φαίνεται μεγάλο, θα σε προλάβω λέγοντάς σου ότι μπορεί να είναι και μικρό. Τα έξοδα που θα έρθουν ένα μήνα πριν το γάμο, είτε γιατί ξέχασες κάτι, είτε γιατί άλλαξες π.χ. γνώμη για τη διακόσμηση και αυξήθηκε η τιμή, είναι κοστοβόρες εκπλήξεις που μπορούν να σου φέρουν αχρείαστη αναστάτωση.

2. Θέσε προτεραιότητες

Ξέρω ότι στην αρχή νιώθεις χαμένη και είναι λογικό. Για να κλείσετε ημερομηνία και συνεργάτες πρέπει να αποφασίσετε τι είναι σημαντικό για τον γάμο σας. Η εκκλησία; Η ημερομηνία; Ο χώρος της δεξίωσης; Με βάση την απάντησή σας θα κλείσετε πρώτα αυτό που είναι για εσάς πιο σημαντικό. Εδώ να σημειώσω ότι πρέπει να οπλιστείτε με αρκετή υπομονή αφού πολλές φορές υπάρχει μεγάλη αναμονή. Έξτρα τιπ σχετικά με την ημερομηνία του γάμου, εάν πρόκειται για θρησκευτικό, πρόσεξτε εάν τελούνται μυστήρια την επιθημητή ημερομηνία. Στις περισσότερες εκκλησίες δεν γίνονται μυστήρια σε περιόδους νηστείας ή τα τριήμερα που γιορτάζει ο ναός.

3. Κλείσε εγκαίρως τους συνεργάτες σου

Ο συνεργάτης νούμερο 1 που πρέπει να κλείσεις κατά τη γνώμη μου είναι ο φωτογράφος. Οι καλοί φωτογράφοι δίνουν τις ημερομηνίες τους πολύ νωρίς και στοιχηματίζω πως δε θέλεις το ανεξίτηλο αναμνηστικό του γάμου σου να μην ταιριάζει με την αισθητική σου. Για να αποφασίσεις δεν φτάνει μόνο να μάθεις για την τιμή αλλά και για το ύφος της φωτογραφικής του ματιάς. Επόμενος συνεργάτης είναι ο διακοσμητής, αφού είναι αυτός που θα καθορίσει το στυλ του γάμου σου. Φρόντισε να πας με υλικό και ιδέες για το τι σου αρέσει και η διαδικασία θα γίνει πιο εύκολη. Τέλος, μην ξεχάσεις να κλείσεις την μακιγιέζ και την κομμώτρια εγκαίρως. Οι λεπτομέρειες δίνουν την τελική πινελιά και την πιο όμορφη μέρα της ζωής σου πρέπει να νιώθεις και να είσαι πανέμορφη. Και μην ξεχνάς ότι το σημαντικότερο που πρέπει να κοιτάξεις κατά την επιλογή των συνεργατων είναι η καλή χημεία. Όταν η χημεία είναι καλή τότε το αποτέλεσμα είναι ακόμη καλύτερο.

4. Kράτα ημερολόγιο

Είτε είσαι άνθρωπος που αγαπά την οργάνωση με ημερολόγια είτε όχι, κατά τη διάρκεια της οργάνωσης του γάμου σου θα το λατρέψεις. Από την πρώτη στιγμή που θα ξεκινήσετε να κάνετε τα πρώτα ραντεβού ή τις πρώτες συνεργασίες σημείωνε τα πάντα ακόμη κι αν αυτά σου φαίνονται περιττά. Όταν λέω τα πάντα εννοώ ραντεβού, προσφορές, προκαταβολές, χρηματικό υπόλοιπο, ημερομηνίες για τις επόμενες πληρωμές και ό,τι άλλο προκύψει. Έξτρα τιπ: εμένα με βοήθησε πολύ να έχω την οικονομική διαχείριση σε Excel λίστα.

5. Λάβε υπόψιν σου τις καιρικές συνθήκες

Οι καιρικές συνθήκες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην περίπτωση που ο γάμος σου θα γίνει σε εξωτερικό χώρο. Αυτό που πολλοί ξεχνάν σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η διακόσμηση και τα κεράσματα. Συζήτησε με τον ανθοπώλη σου ποια λουλούδια αντέχουν στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες κι αν το λουλούδι που επιλέξεις δεν είναι συμβατό να είσαι προετοιμασμένη για απώλειες. Επιπλέον, υπάρχουν περιορισμοί και στα κεράσματα, συνεπώς εημέρωσε το ζαχαροπλαστείο, που και πότε θα γίνει ο γάμος. Για παράδειγμα, υπάρχουν συγκεκριμένα κουφέτα και μπεζέδες, τα οποία αντέχουν και δεν σπάνε στη ζέστη.

6. Μην οργανώσεις κανένα ταξίδι αμέσως μετά το γάμο

Αν έχεις δει κι εσύ τις ταινίες που το ζευγάρι ευτυχισμένο μετά το γάμο επιβιβάζεται στο πρώτο μεταφορικό μέσο και μας αποχαιρετά για το γαμήλιο ταξίδι τότε να σου πω ότι στην πράξη μάλλον δεν θα σε βολέψει κάτι τέτοιο. Η κούραση που βγαίνει μετά τον γάμο είναι τεράστια ενώ οι υποχρεώσεις ακόμη δεν έχουν τελειώσει. Τα περισσότερα ζευγάρια κάνουν πλέον τη φωτογράφιση μερικές μέρες μετά το γάμο ενώ σε περιμένουν κι άλλες υποχρεώσεις όπως το να επιστρέψεις το νυφικό σου, σε περίπτωση που αυτό είναι νοικιασμένο.

7. Μην αμελήσεις την γραφειοκρατία του γάμου

Κι εκεί που νομίζεις ότι όλα είναι υπό έλεγχο, σκάει η βόμβα της γραφειοκρατίας και σε βάζει σε μπελάδες τελευταία στιγμή. Όλα τα απαραίτητα χαρτιά του γάμου πρέπει να βγουν μέσα στους τελευταίους έξι μήνες πριν τον γάμο, ενώ αν το ζευγάρι έχει σχέση με το εξωτερικό απαιτούνται επιπλέον χαρτιά και διαδικασίες. Ενημερώσου εγκαίρως για το ποια χαρτιά χρειάζονται τόσο για το ζευγάρι όσο και για τον κουμπάρο και μην ξεχάσεις να ρωτήσεις εάν μπορεί να γίνει κουμπάρος κάποιος, ο οποίος είναι παντρεμένος με πολιτικό γάμο, αφού πολλές εκκλησίες δεν το επιτρέπουν.

8. Οργάνωσε χώρο για τα δώρα

Σε περίπτωση που το έχεις ξεχάσει είμαι εδώ για να σου το θυμίσω. Την ημέρα του γάμου σου θα σου φέρουν πολλοί το δώρο τους. Οργάνωσε έναν χώρο στον οποίο θα φυλάσσονται τα αντικείμενα κι ένα αποθηκευτικό και ασφαλές σημείο για τα χρήματα. Μια καλή ιδέα για τους φακέλους με τα χρήματα είναι ένας μεγάλος κουμπαράς για παράδειγμα στο τραπέζι των ευχών. Προσοχή, εάν ο χώρος είναι ανοιχτός και προσβάσιμος από αγνώστους μάλλον αυτή η ιδέα δεν είναι καλή. Ένας φίλος ή συγγενής που θα αναλάβει να μαζεύει τα δώρα θα γίνει εκείνη την μέρα ο σωτήρας σου οπότε φρόντισε να τον ενημερώσεις εξ‘αρχής.Κι αν αποφασίσεις να βάλεις αριθμό λογαριασμού στο προσκλητήριο, σεβαστό, σκέψου, όμως, αν θέλεις εμμέσως να αναγκάσεις τους καλεσμένους σου να σου δωρίσουν χρήματα. Γιατί αν υπάρχει έστω κι ένας που δεν μπορεί ή δε θέλει να το κάνει, μάλλον δε θα ήθελες να τον φέρεις σε δύσκολη θέση, τι κι αν αυτό θεωρητικά δεν είναι υποχρεωτικό.

Aν τώρα ξεκίνησες με την προετοιμασία του γάμου σου ηρέμησε κι όλα θα γίνουν για καλό. Απόλαυσε τη διαδικασία και ξεκίνα το πάρτυ ήδη από τις ετοιμασίες γιατί η μεγάλη μέρα θα περάσει πολύ γρήγορα.

Με επιμονή, ελπίδα και αγάπη

Χρύσα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *