
Επικίνδυνες αποστολές: εκπαίδευση τουαλέτας
Η απαλλαγή από την πάνα πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μία από τις πιο απαιτητικές προκλήσεις σε αυτόν τον κακοτράχαλο δρόμο της γονεϊκότητας. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για μία περίοδο που απαιτεί από τον γονιό γερά νεύρα και ανεξάντλητη υπομονή.
Μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σου δώσει πολλές χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την ετοιμότητα του παιδιού. Έχω να σου πω για να γελάσεις, ότι στο πρώτο μου παιδί πήραμε πανικόβλητοι τηλέφωνο την παιδίατρο λίγο πριν τα 2.5, γιατί όταν ξυπνούσε η πάνα του ήταν άδεια και φοβόμασταν ότι έπαθε αφυδάτωση! Αυτό όμως ήταν απλά ένα σημάδι ότι το παιδί είναι έτοιμο. Σε γενικές γραμμές τα κορίτσια είναι έτοιμα γύρω στα 2 και τα αγόρια στα 2.5, χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό, κάποια παιδιά είναι έτοιμα νωρίτερα, κάποια αργότερα.
Υπάρχει επίσης μια μεγάλη επιλογή σε γιογιό ή καθίσματα τουαλέτας, που μπορείς να διαλέξεις μαζί με το παιδί και διευκολύνουν πολύ τη διαδικασία, ομοίως μπορείτε να αγοράσετε όμορφα εσώρουχα και πολλά αυτοκόλλητα για επιβράβευση.
Εγώ όμως τώρα θα σου πω πιο σπαρταριστές λεπτομέρειες, που πολλοί θα σου αποκρύψουν.
• Όλοι θα σου πουν ότι η διαδικασία είναι πιο εύκολη το καλοκαίρι. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί εύκολα το παιδί να τριγυρίζει με ένα εσώρουχο. Να είσαι όμως προετοιμασμένη να πλατσουρίσεις στην καλύτερη ή να βρεθείς φαρδιά πλατιά κάτω στη χειρότερη. Η σφουγγαρίστρα πάντως θα γίνει προέκταση του χεριού σου για ένα διάστημα. Έχω να δηλώσω ωστόσο ότι το χειμώνα τα απορροφάει όλα η φόρμα και δε σφουγγαρίζεις τίποτα.
• Πολλές φορές το εσώρουχο θα είναι τόσο βρώμικο και «μυρωδάτο» που θα προτιμάς να το πετάξεις και να πάρεις καινούριο. Tip: ξέπλυνε το με άφθονο κρύο νερό και χρησιμοποίησε αφρόλουτρο, πριν το βάλεις στο πλυντήριο.
• Θα κάψεις το φαί ή θα το σώσεις τελευταία στιγμή. Οπότε με το που ακούσεις: το πανικόβλητο αργόσυρτο μαμάαααααα, σβήσε το μάτι της κουζίνας. Και άσε το παστίτσιο και τον μουσακά για αργότερα.
• Θα πετάγεσαι από το κρεβάτι σαν ελατήριο για να προλάβεις, ειδικά όταν κόψεις τη νυχτερινή πάνα.
• Θα βγεις σαν την τρελή από το μπάνιο, είτε με σαπουνάδες, είτε με μαζεμένα ατάκτως τα ρούχα σου. Θύμισε τους την τουαλέτα, πριν μπεις η ίδια στο μπάνιο. Όχι, ότι πετυχαίνει πάντα, αλλά όσο να’ ναι θα μειώσεις τις πιθανότητες.
• Θα ψάχνεις εναγωνίως δεντράκια και θάμνους, όταν θα τολμήσεις να εγκαταλείψεις τη σπιτική θαλπωρή. Αγόρασε οπωσδήποτε ένα φορητό γιογιό, θα σε γλιτώσει από πολλές άβολες στιγμές.
• Θα αποκτήσεις πολύ στενές σχέσεις με το πλυντήριο σου, καθώς τα άπλυτα θα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Ειδικά όταν μπει στο παιχνίδι η βραδινή πάνα.
• Συνολικά, θα εξοικειωθείς με τις εντερικές λειτουργίες περισσότερο απ’ όσο θα ήθελες ή φανταζόσουν ποτέ. Κουράγιο, θα περάσει κάποια στιγμή.
Επιπλέον συμβουλές:
• Μπορείς να έχεις ένα διάστημα το γιογιό σε φανερή θέση, για να το συνηθίσει το παιδί και να του εξηγείς συχνά τι κάνουμε σε αυτό.
• Χρησιμοποίησε στην αρχή πάνα βρακάκι, εκμεταλλεύσου την σίγουρη ούρηση μετά τον ύπνο και το αντανακλαστικό αφόδευσης μετά τα γεύματα. Με αυτόν τον τρόπο θα έρθουν οι πρώτες επιτυχίες για να χαρεί το παιδί και να καταλάβει τι συμβαίνει ακριβώς με αυτό το γιογιό.
• Προσπάθησε το πρώτο καιρό να είσαι η ίδια με το παιδί και να μην αλλάζει φροντιστές, γιατί ο καθένας το προσεγγίζει με διαφορετικό τρόπο και το παιδί μπερδεύεται.
• Πέρνα στο κυρίως πιάτο μετά από 2-3 βδομάδες. Ήρθε η ώρα να φορέσει το παιδί κανονικό εσώρουχο. Όσο έτοιμο και να είναι το παιδί, ατυχήματα θα υπάρξουν. Πολλές φορές δεν προλαβαίνουν ή απορροφούνται από το παιχνίδι.
• Μετέφερε μαζί σου το γιογιό σε όποιο δωμάτιο είστε, θα γλιτώσεις λίγο τρέξιμο.
• Μην ξεχνάς τους λάθους συναγερμούς, το μικρό παιδί δεν είναι ακόμα σε θέση να ξεχωρίσει τα κακά από τα αέρια.
• Απόφυγε τα όσπρια και τα υπόλοιπα φαγητά που προκαλούν αέρια για τον παραπάνω λόγο, μέχρι να συνηθίσει το μικρό σου. Εγώ δεν το έκανα, αλλά περνούσα πολλή ώρα πάνω από το γιογιό.
• Απαγορεύονται δια ροπάλου φρούτα όπως καρπούζι και πεπόνι. Αστειεύομαι φυσικά, αλλά να ξέρεις ότι μετά τρέχεις στην τουαλέτα ανά δεκάλεπτο. Μην τα φάτε πριν από βόλτα.
• Προσπάθησε επίσης για ένα διάστημα να περιορίσεις τις βόλτες, γιατί εκεί τα ατυχήματα είναι πιο εύκολα. Πιθανόν να προτιμήσεις την πάνα βρακάκι για να τα γλιτώσεις, όμως, με αυτόν τον τρόπο το παιδί πάλι μπερδεύεται.
• Δημιούργησε ρουτίνα τουαλέτας και πριν τη βόλτα και πριν τον ύπνο.
• Ξέχνα για καιρό παντελόνια με κουμπιά, φερμουάρ, καλσόν και αποχαιρέτισε τα φανελάκια με κλείσιμο. Χαλαρά ρούχα όπως φόρμες και σορτσάκια με λάστιχο ή φορέματα για τα κορίτσια θα γίνουν ο καλύτερος σύμμαχος σου. Και γρήγορα απαλλάσσεσαι από αυτά και το παιδί βοηθούν να αρχίσει να χρησιμοποιεί μόνο του την τουαλέτα. Για τον ίδιο λόγο προτίμησε χαλαρά εσώρουχα.
• Έχεις μικρότερο παιδί; Μην αφήσεις το γεμάτο γιογιό ποτέ χωρίς επίβλεψη ούτε για λίγο, το αναποδογύρισμα είναι θέμα χρόνου, αν όχι το λούσιμο, και τότε δεν έτυχε, πέτυχε. Και όντως έτυχε, όχι σε μένα, σε μια γνωστή από το χωριό.
• Βάλε σελτεδάκι στο κάθισμα αυτοκινήτου, γιατί δε θα είναι εύκολο να το καθαρίσεις σε περίπτωση ατυχήματος.
• Μη φύγεις ΠΟΤΕ από το σπίτι χωρίς αλλαξιές. Να θυμάσαι, τη φορά που θα ξεχάσεις να πάρεις ρούχα, τότε θα τα χρειαστείς.
• Τέλος, να είσαι προετοιμασμένη, ότι θα χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα ως δικαιολογία για να γλιτώσουν όλα όσα δε θέλουν.
Κλείνοντας να σου πω ότι οι ψυχολόγοι λένε να μην επαναλαμβάνουμε συνέχεια στο παιδί αν θέλει τουαλέτα, γιατί γίνεται σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Το παιδί πιέζεται, δεν ουρεί και ουρεί πάνω του, μετά από λίγο. Επίσης, συμβουλεύουν να μη μαλώνουμε το παιδί και να μη φωνάζουμε. Τέλος, να σου πω ότι έκανα όλα τα παραπάνω, δυστυχώς. Γιατί δεν είναι όλες οι στιγμές ίδιες κι η κούραση κάποιες φορές χτυπάει κόκκινο. Μπορώ μόνο να σου πω να προσπαθήσεις όσο μπορείς, γιατί τα λυπημένα ματάκια είναι μαχαιριά στην καρδιά.
Η αφοσιωμένη σύμβουλός σου
Αλεξάνδρα

