
Τα καλύτερα κοκτέιλ του καλοκαιριού
Το καλοκαίρι είναι αδιαμφισβήτητα η καλύτερη εποχή του χρόνου για να καθίσεις στην παραλία και να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα πίνοντας ένα περιποιημένο κοκτέιλ. Γεύσεις ανεπανάληπτες μπορούν να σκάσουν σαν πυροτέχνημα μέσα στο ποτήρι του κοκτέιλ σου και να δημιουργήσουν μια ανάμνηση αξέχαστη συνδυασμένη με γεύσεις και ηλιοβασιλέματα. Τα κοκτέιλ, όμως, δεν είναι μόνο για να τα απολαμβάνουμε στο καλύτερο μπαράκι του νησιού και να τα ακριβοπληρώνουμε κιόλας, αφού η τιμή τους φτάνει μέχρι και 15€, αλλά μπορούμε να τα φτιάξουμε πολύ εύκολα μόνοι μας και να τα απολαύσουμε στον χώρο μας. Έτσι, λοιπόν, σήμερα συγκέντρωσα για σένα τα αγαπημένα μου κοκτέιλ και τις συνταγές τους, για να κάνεις τα βράδια του φετινού σου καλοκαιριού πιο νόστιμα.
Hugo
Ούγκο γράφω και νιώθω ήδη τη δροσερή γεύση του ποτού να γαργαλάει τον ουρανίσκο μου. Ένα κοκτέιλ πολύ ελαφρύ και άκρως δροσιστικό και καλοκαιρινό που το προτιμούν κυρίως γυναίκες στις girls night out εξορμήσεις τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι έχει αγαπηθεί και γίνει νούμερο ένα κοκτέιλ στην Κεντρική Ευρώπη. Για το Ούγκο θα χρειαστείς:
100 ml Prosecco
2 κ.σ. σιρόπι από σαμπούκο (Elderflower Syroup)
50 ml ανθρακούχο νερό
2 φρέσκα φύλλα μέντας
χυμό από 1 lime
παγάκια
4 βατόμουρα
4 πολύ λεπτές φέτες αγγούρι
2 φέτες λεμόνι
Εκτέλεση: Σε ένα ποτήρι ρίξε τον πάγο, τις φέτες λεμονιού και αγγουριού και τα βατόμουρα. Πρόσθεσε το χυμό από lime και τα φύλλα μέντας. Ρίξε το Prosecco, το σιρόπι σαμπούκο και το ανθρακούχο νερό. Σέρβιρε σε ποτήρι αντικέ ή κλασικό ποτήρι για κοκτέιλ.
Mojito
Το Μοχίτο είναι σίγουρα η νούμερο 1 επιλογή μας όταν θέλουμε κοκτέιλ αλλά δεν ξέρουμε τι. Δεδομένου ότι πολλοί παραγγέλνουν Μοχίτο, οι baristas έχουν γίνει ειδικοί και νομίζω πολύ δύσκολα θα σε απογοητεύσουν με αυτή την επιλογή. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές παραλλαγές στη συνταγή, ειδικά όσον αφορά το είδος του ρούμι κι αν αυτό θα είναι λευκό ή μαύρο. Η δική μου αγαπημένη εκδοχή του Κουβανού βασιλιά των κοκτέιλ είναι η εξής:
1,5 – 2 κ.γ. μαύρη ζάχαρη
1 lime κομμένο σε κομμάτια
5 – 6 μεγάλα φύλλα δυόσμου ή μέντας
90 ml ανθρακούχο νερό
45 ml λευκό ή μαύρο ρούμι
τριμμένος πάγος
1 φέτα lime και 1 κλωνάρι δυόσμο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση: Πριν ξεκινήσεις βεβαιώσου ότι έχεις γουδοχέρι, αφού το καλό „ζύμωμα“ των συστατικών είναι απαραίτητο μυστικό της επιτυχίας. Σε ψηλό και φαρδύ ποτήρι βάλε τη ζάχαρη, το lime σε κομμάτια και τα φύλλα δυόσμου. Με το γουδοχέρι λιώσε καλά τα υλικά σου, ώστε να βγουν τα αρώματα του δυόσμου και να ανακατευθούν με το χυμό. Στη συνέχεια πρόσθεσε το ρούμι και τον τριμμένο πάγο και γέμισε το ποτήρι με τη σόδα. Έτοιμο!
Caipirinha
Το κοκτέιλ Καϊπιρίνια ήταν και είναι το νούμερο 1 ποτό στη Βραζιλία κι έχει ως βασικό συστατικό την Cachaca, ένα απόσταγμα από ζαχαροκάλαμο πιο δυνατό από το ρούμι . Αγαπημένο ποτό των αγροτών, που σιγά σιγά κατέκτησε και τις μεγαλουπόλεις, το οποίο πλέον το απολαμβάνουν όχι μόνο οι ντόπιοι αλλά ολόκληρος ο πλανήτης. Ως εθνικό ποτό της Βραζιλίας καταλαβαίνεις ότι η Καϊπιρίνια μυρίζει καλοκαίρι, αντηλιακό και αλμύρα και δεν μπορεί να λείπει από τα ποτά που θα συντροφεύσουν τις φετινές καλοκαιρινές σου νύχτες. Εάν σου αρέσουν οι γλυκόξινες γεύσεις θα το λατρέψεις! Θα χρειαστείς:
50 ml premium Cachaca
1 lime
Άφθονο πάγο
1 – 1,5 κ.γ. καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση: Κόψε το lime σε 4-6 κομμάτια και τοποθέτησέ τα σε ένα χαμηλό αντικέ ποτήρι με τη φλούδα προς τα πάνω. Πασπάλισε τη ζάχαρη και λιώσε τα υλικά με το γουδοχέρι. Γέμισε το ποτήρι με τριμμένο ή κανονικό πάγο και πρόσθεσε την Cachaca. Aνακάτεψε και σέρβιρε με δύο κοντά καλαμάκια.
Σ’ αφήνω, λοιπόν, τώρα γιατί οι καλοκαιρινές νύχτες είναι λιγοστές και τα αγαπημένα μου κοκτέιλ με καλούν. Μην ξεχνάς ότι όλα τα κοκτέιλ βγαίνουν και σε virgin εκδοχές χωρίς αλκοόλ, οπότε δικαιολογία δεν υπάρχει για να δοκιμάσεις και να πειραματιστείς. Εσένα ποιό είναι το αγαπημένο σου κοκτέιλ;
Στην υγειά μας και καλό καλοκαίρι να έχουμε!
Με υπομονή, ελπίδα και αγάπη
Χρύσα

