Tip για Tip

Μια μετακόμιση θα κάνω από το σπίτι το παλιό!

Όταν πριν αρκετά χρόνια μου είπε ένας φίλος «δε θέλω να μετακομίσω ποτέ ξανά στη ζωή μου», μου ακούστηκε υπερβολικός. Και επειδή η ζωή σου τα επιστρέφει αυτά, πλέον λέω το ίδιο μετά από κάθε μετακόμιση και είμαι σίγουρη ότι πολλοί σκέφτονται έτσι. Από τη στιγμή που αρχίζεις να διαβάζεις μετά μανίας τις αγγελίες για σπίτι, είτε γιατί μετακομίζεις με τη θέλησή σου, είτε γιατί δυστυχώς σου δείχνει την πόρτα ο ιδιοκτήτης, μέχρι να βολευτείς στο καινούριο σπίτι, μεσολαβεί μία χρονοβόρα, ψυχοφθόρα αλλά και πολυέξοδη περίοδος. Αν υπάρχουν παιδιά, η διαδικασία αποδεικνύεται πιο περίπλοκη. Η χειρότερη μετακόμιση για μένα ήταν η τελευταία, με έναν μπόμπιρα 18 μηνών, ένα σποράκι καθ’οδόν, χωρίς βοήθεια και φουλ δουλειά μέχρι το βράδυ πριν τη μετακόμιση. Γέμιζα τις κούτες και 2 μικρά χεράκια τις άδειαζαν σε χρόνο ρεκόρ. Τώρα που τα θυμάμαι, γελάω αλλά τότε δε γελούσα καθόλου, αντιθέτως ήμουν απελπισμένη. Έκανα πολλά λάθη αλλά και πολλά σωστά. Γι’ αυτό αποφάσισα να τα καταγράψω, όσο τα θυμάμαι ακόμη για να σε βοηθήσω.

 • Κάνε έρευνα αγοράς όσο πιο νωρίς μπορείς για μεταφορική εταιρεία. Πρόσεξε να περιλαμβάνεται στην τιμή το αμπαλάρισμα και το αναβατόριο.
 • Πέρασε από το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς και ζήτησε να σου κρατήσουν κούτες όλων των μεγεθών. Φυσικά μπορείς να αγοράσεις και καινούριες από όλα τα γνωστά μεγάλα μαγαζιά με είδη σπιτιού.
 • Αγόρασε αυτό το μαγικό αγχολυτικό πλαστικό με τις φουσκίτσες που πρόσφατα έμαθα όχι μόνο ότι λέγεται bubble wrap αλλά ότι έχει και την «ελληνική» απόδοση αεροπλάστ, πολλές κολλητικές ταινίες και χοντρό μαρκαδόρο.
 • Προσπάθησε να καταναλώσεις τα περισσότερα τρόφιμα και μην αγοράζεις καινούρια, για να μην χρειάζεται να μεταφέρεις και αυτά.
 • Αν το σπίτι είναι διαθέσιμο από νωρίς, που συχνά δεν είναι εφικτό, μετέφερε όσα ρούχα και γυαλικά μπορείς και τακτοποίησε τα με την ησυχία σου στα ντουλάπια της κουζίνας και τις τυχόν υπάρχουσες ντουλάπες. Τα ρούχα της αντίθετης εποχής είναι μια καλή ιδέα.
 • Επίσης, ξεκίνα με τα διακοσμητικά του σπιτιού και τα επίσημα γυαλικά. Σίγουρα δε θα κάνεις τραπέζι το επόμενο διάστημα.
 • Ετοίμασε 2 – 3 βαλίτσες (ανάλογα με τα άτομα) σαν να πηγαίνετε ταξίδι για μία βδομάδα. Βάλε μέσα σεντόνια και πετσέτες, ρούχα, καλλυντικά και είδη φροντίδας γενικότερα για όλα τα μέλη της οικογένειας. Μην ξεχάσεις, παιχνιδάκια και βιβλία για τα παιδιά. Δεν είναι σίγουρο, πότε θα ανοίξεις όλες τις κούτες.
 • Ετοίμασε ένα κουτί με τα είδη κουζίνας που θα χρειαστείς τις πρώτες μέρες. Πίστεψέ με, δε θέλεις μέσα στον πανικό των πρώτων ημερών να ψάχνεις τον επεξεργαστή τροφίμων, το κατσαρολάκι ή το κουταλάκι για τα παιδιά.
 • Βάλε όσα ρούχα είναι σε κρεμαστάρι, στις αντίστοιχες θήκες. Θα τα μεταφέρεις σχετικά εύκολα και θα τα βάλεις κατευθείαν στις ντουλάπες.
 • Γράψε πάνω σε κάθε κούτα και κάθε είδους πακέτο όχι μόνο σε ποιο δωμάτιο θα πάει, αλλά και τι έχει μέσα όσο πιο λεπτομερώς αντέχεις. Βαρετό; Πολύ! Αλλά θα σου γλιτώσει πάρα πολύ χρόνο, όταν θα ανοίγεις και τις δέκα κούτες που γράφουν κουζίνα για να βρεις τον τρίφτη.
 • Αν έχεις βιβλία, κάνε μικρά πακέτα με σακούλες, γιατί αλλιώς είναι ασήκωτα και οι κούτες θα σκιστούν.
 • Βάλε πετσέτες και σεντόνια σε σακούλες σκουπιδιών ή ακόμα καλύτερα αν βρεις σε σακούλες για μπάζα που είναι πιο γερές. Το ίδιο μπορείς να κάνεις με όσα ρούχα δε χώρεσαν σε βαλίτσες και σάκους. Γιατί πόσες βαλίτσες να έχεις;
 • Αν έχεις παιδιά, το πρώτο δωμάτιο που θα ετοιμάσεις θα είναι το παιδικό.
 • Αν δουλεύεις στο σπίτι, συνέχισε με τον χώρο εργασίας.
 • Τέλος, η μετακόμιση είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να ξεκαθαρίσεις τα πράγματά σου. Πράγματα που δε θυμόσουν καν ότι τα έχεις ή έχεις να τα χρησιμοποιήσεις πολλά χρόνια, απλά πέταξέ τα.

Έτσι για την ιστορία να σου πω ότι την τελευταία κούτα την άνοιξα 2 μήνες μετά τη μετακόμιση. Κάποια πράγματα τα έψαχνα για μήνες και κάποια δεν τα έχω βρει ακόμα. Εννοείται ότι εξακολουθώ να μη θέλω να μετακομίσω ποτέ ξανά, αλλά νομίζω ότι την επόμενη φορά τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα.

Η αφοσιωμένη σύμβουλος σου

Αλεξάνδρα

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *