
Θέλεις να γίνουμε φίλοι;
+Και σιγά σιγά (πολύ σιγά) πλησιάζουμε τα 30. Ναι, ναι τα πρώτα …άντα είναι πολύ κοντά. Κι όταν σκέφτεσαι τη λέξη φίλοι τι σου έρχεται στο μυαλό; Μα, φυσικά οι αγαπημένοι σου φίλοι που περνάς τέλειωα μαζί τους και μοιράζεσαι στιγμές όμορφες, αλλά και δύσκολες. Τώρα, αν σου έλεγα τη φράση “καινούριοι φίλοι”, τι θα σκεφτόσουν; “Μια χαρά είναι αυτοί που έχω, μου αρκούν.”, “Σ’ αυτή την ηλικία νέους φίλους; Στο νηπιαγωγείο είμαστε ρε παιδιά;”, “Εδώ καλά, καλά δεν έχω χρόνο για τους παλιούς, θα κάνω και καινούριους;!”.
Ναι, καταλαβαίνω τους προβληματισμούς σου, αλλά πίστεψε με είναι εφικτό. Βέβαια, παίζουν ρόλο και οι συνθήκες. Μια μετακόμιση, μια αλλαγή στη ζωή σου και αμέσως θα κάνεις νέες γνωριμίες. Τώρα θα μου πεις από τη γνωριμία πώς πήγα στη φιλία;! Όντως, φιλία λέξη ιερή, όπως γράφαμε και στα λευκώματα παλιά.
Ας βάλουμε τους φίλους μας σε κατηγορίες για να ξεδιαλύνει το τοπίο. 1. Έχουμε τους φίλους κατά τύχη. Είναι αυτοί που κάθισες δίπλα τους στο νηπιαγωγείο και μοιράστηκαν μαζί σου τους μαρκαδόρους τους. Από τότε είστε αχώριστοι… Ε όχι ακριβώς. Στην πορεία άλλαξαν τα ενδιαφέροντα και οι δρόμοι σας. Και λογικό. Άλλα θέλει κανείς στα 5 και άλλα στα 25. Φυσικά και αυτός ο φίλος θα είναι πάντα στην καρδιά σου και θα συναντιέστε μια φορά το χρόνο ή θα στέλνετε χρόνια πολλά σε γιορτές και γενέθλια.
2. Φίλοι κατ’ ανάγκη. Άσχημη φράση χρησιμοποιώ, αλλά είναι κι αυτοί οι φίλοι που σου φόρτωσαν οι γονείς σου ( τα παιδιά των φίλων τους), που στην αρχή από αντίδραση τους κάνεις φάρσες και δεν τους δίνεις το ηλεκτρονικό σου. Στην πορεία όμως κάτι κοινό βρίσκεται κι αρχίζετε να βγαίνετε και να περνάτε καλά.
3. Είναι και οι καρδιακοί φίλοι που ταυτόχρονα ανήκουν και στην πρώτη κατηγορία. Δηλαδή, τους βρίσκεις κατά τύχη κάπου εκεί στην εφηβεία, ή ακόμα και στα φοιτητικά σου χρόνια. Τα κοινά πολλά και αυτά που σας δένουν ακόμα περισσότερα. Συνήθως αυτοί είναι οι αιώνιοι φίλοι, που θα τους έχεις μια ζωή δίπλα σου και θα τους θεωρείς οικογένεια σου. Είμαι πολύ ευγνώμον για αυτούς τους φίλους (εχώ αναφερθεί άλλωστε εκτενώς και σε παλαιότερο άρθρο).
4. Στην τελευταία κατηγορία θα βάλω τους καινούριους φίλους. Αυτούς που γνωρίζεις όταν είσαι κοντά στα …άντα, τυχαία ή μέσω άλλων φίλων και με την πρώτη επαφή νιώθεις μια χαρά και έναν ενθουσιασμό. Μ’ αυτούς τους φίλους εννοείται πρέπει να έχετε πολλά κοινά, η φάση της ζωής σας να είναι περίπου ίδια και από την πρώτη επαφή να έχεις καλή επικοινωνία μαζί τους. Είναι σπάνιο, αλλά γίνεται. Απόδειξη; Τον τελευταίο καιρό έχουμε γνωρίσει τέτοιους φίλους και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό.
Συμβουλή: Πάρε κάθε νέα γνωριμία στα σοβαρά, γιατί μπορεί να είναι ένας καλός μελλοντικός φίλος.
Αφιερωμένο στους καινούριους μας φίλους που συμβάλουν στο να περνάμε τόσο ωραία στην νέα μας πραγματικότητα.
Βαθιά αισιόδοξη,
Έλενα.
