Ένα ταξίδι για μένα

Tαξίδι στις ΗΠΑ και όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Τι κι αν το 2020 δεν μας μπήκε καλά και αναγκαστήκαμε να ακυρώσουμε όλα τα ταξίδια μας, η περίοδος αυτή όπως και να ΄χει κάποτε θα τελειώσει και τότε όλοι θα πάρουμε τις αποσκευές μας και θα ξεκινήσουμε για μέρη μακρινά. Οι ΗΠΑ είναι ένας αγαπημένος και εύκολος προορισμός για όλους και μην παραξενευτείς εάν συναντήσεις εκεί περισσότερους Έλληνες απ’ότι σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πόλη. Υπάρχουν, όμως, κάποια χρήσιμα μυστικά τα οποία θα χρειαστείς για το επόμενο ταξίδι σου στις ΗΠΑ.

  1. Esta Visa

Εάν είσαι Έλληνας πολίτης ή πολίτης οποιασδήποτε χώρας, η οποία είναι μέλος του Visa Waiver Program, τότε η είσοδός σου στις ΗΠΑ γίνεται μόνο με την βεβαίωση Esta. H Esta έχει ισχύ 2 ετών από την ημερομηνία έγκρισης εκτός εάν ανακληθούν οι εγκρίσεις ταξιδίων (βλ. Περίπτωση κορωναϊού) ή εκτός εάν κάποιο από τα λοιπά έγγραφά σου λήγει νωρίτερα. Ωστόσο, η Esta, σου επιτρέπει την παραμονή σου στις ΗΠΑ έως 90 μέρες συνεχόμενα. Το κόστος για την έκδοσή της είναι 14 US $, προσοχή, όμως, στη σελίδα που θα κάνεις την αίτησή σου, αφού υπάρχουν πολλές παράνομες σελίδες, οι οποίες παρουσιάζονται ως επίσημες σελίδες και σε χρεώνουν έως 100 US $! H επίσημη κυβερνητική σελίδα, η οποία είναι πανεύκολη στη χρήση και μάλιστα έχει και οδηγίες στα Ελληνικά, είναι η εξής: https://esta.cbp.dhs.gov/

  1. Διαβατήριο και δίπλωμα οδήγησης

Πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε διαδικασία για το ταξίδι σου θα χρειαστείς ένα έγκυρο διαβατήριο το οποίο δε θα λήξει μέσα στους επόμενους 6 μήνες. Αυτό θα το χρειαστείς πριν ακόμη κάνεις την αίτηση Esta, αφού τότε θα χρησιμοποιήσεις τον αριθμό διαβατηρίου. Έχε στο νου σου ότι η διαδικασία για την έκδοση διαβατηρίου θα σου πάρει περίπου 1,5-2 μήνες και κοστίζει περίπου 100€ (μαζί με την έκδοση ειδικής φωτογραφίας). Το δίπλωμα οδήγησής σου, εάν θέλεις να νοικιάσεις αυτοκίνητο, δε θα χρειαστεί καμία θεώρηση, εάν πρόκειται για σύγχρονο δίπλωμα τύπου κάρτας. Η αστυνομική ταυτότητα δε θα σου χρειαστεί, παρόλα αυτά μπορείς να την έχεις μαζί σου.

  1. Τραπεζικές κάρτες και συνάλλαγμα

Πριν την αναχώρησή σου φρόντισε να ενημερώσεις την τράπεζά σου για το διάστημα το οποίο θα λείπεις και „ξεκλείδωσε“ τις συναλλαγές σου για τη συγκεκριμένη χώρα. Πολλές φορές η τράπεζα βλέποντας κινήσεις σε μακρινές χώρες, τις κρίνει ύποπτες και μπλοκάρει τις κάρτες για την προστασία των πελατών της, με αποτέλεσμα να κινδυνεύεις να μείνεις χωρίς λεφτά. Επιπλέον, φρόντισε να ενημερωθείς με ποιά αμερικάνικη τράπεζα συνεργάζεται η δική σου τράπεζα για να ξέρεις που να απευθυνθείς σε περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος. Επίσης, ένα μήνα περίπου πριν την αναχώρησή σου φρόντισε να κάνεις αίτηση για συνάλλαγμα για να έχεις κάποια μετρητά επάνω σου μόλις φτάσεις στον προορισμό σου. Τέλος, αυτό που θα χρειαστείς οπωσδήποτε στις ΗΠΑ είναι μία πιστωτική κάρτα, δεδομένου ότι πολλές συναλλαγές γίνονται μόνο με πιστωτική. Εκεί η ύπαρξη αυτόματων πωλητών σε πολλά μαγαζιά, όπως βενζινάδικα, φαρμακεία και σούπερ μάρκετ είναι καθημερινό φαινόμενο, συνεπώς η μόνη δυνατότητα πληρωμής είναι μέσω πιστωτικής κάρτας.

  1. Μετακινήσεις και ξενοδοχεία

Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σου δώσω για οποιοδήποτε ταξίδι σου είναι να μείνεις όσο πιο κοντά στο κέντρο ή στην περιοχή την οποία πρόκειται να κινηθείς ακόμη κι αν το κόστος είναι το τριπλάσιο. Θα καταλάβεις ότι στο τέλος θα εξοικονομήσεις πολύτιμο χρόνο από το ταξίδι σου αλλά και χρήματα που θα γλιτώσεις από τις μεταφορές σου. Το ξενοδοχείο είναι μια επένδυση που θα αναβαθμίσει το ταξίδι σου και δε χωράει τσιγγουνιές.

Σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, όπως στην Νέα Υόρκη, η χρήση του μετρό είναι μονόδρομος, ωστόσο σε άλλες πόλεις, όπως στο Λος Άντζελες, η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι σχεδόν υποχρεωτική. Αν αποφασίσεις να κινηθείς με το μετρό φρόντισε να ελέγξεις που πρόκειται να κινηθείς και αγόρασε την κάρτα για τις αντίστοιχες ζώνες. Για την μεταφορά σου από και προς το αεροδρόμιο υπάρχει σε όλες τις πόλεις αστική γραμμή λεωφορείου ή μετρό, παρόλα αυτά έχε υπόψιν ότι το jet lag είναι μεγάλο και ενδεχομένως να χρειαστείς ταξί. Ενδεικτικά, το ταξί από το αεροδρόμιο του JFK στο κέντρο του Manhattan κοστίζει περίπου 100€ για μια διαδρομή 40 λεπτών.

  1. Φιλοδώρημα

Το φιλοδώρημα είναι ένας θεσμός και μία υποχρέωση στις ΗΠΑ, αφού πολλοί σερβιτόροι δεν έχουν καν μισθό και η πληρωμή τους γίνεται μόνο από τα φιλοδωρήματα. Μάλιστα, το ποσό το οποία θα αφήσεις πηγαίνει ποσοστιαία και είναι περίπου το 20% της συνολικής απόδειξης. Ακόμη κι αν τύχει να πληρώσεις με κάρτα, μην νομίζεις πως τη γλίτωσες, αφού υπάρχει ειδικό πλαίσιο στο οποίο συμπληρώνεις το ποσό που θα σε χρεώσουν για το φιλοδώρημα. Εάν η γενναιοδωρία σου δεν τους ικανοποιήσει τότε κινδυνεύεις να σε κεράσουν το πιο παγερό χαμόγελο. Συνεπώς, στο budget του ταξιδιού μην ξεχάσεις να υπολογίσεις και τα φιλοδωρήματα.

  1. Εισιτήρια και είσοδοι σε μουσεία

Πολλά μουσεία στις ΗΠΑ έχουν δωρεάν είσοδο ή είσοδο „ό,τι προαιρείσθε“, γεγονός που μου έκανε πολύ θετική εντύπωση. Οι ουρές είναι αρκετά μεγάλες, όμως μην απελπίζεσαι διότι προχωρούν γρήγορα. Αντίθετα, για πάρκα ψυχαγωγίας, θέατρα, και λοιπές δραστηριότητες πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να βάλεις το χέρι βαθιά στην τσέπη. Ενδεικτικά, 500 μέτρα zipline στο Λας Βέγκας κοστίζουν 70€, μία μέρα στα Universal Studios 180€ (1 άτομο + αυτοκίνητο) και ένα εισιτήριο για παράσταση στο Broadway 100€. Και οι χώροι στάθμευσης είναι αρκετά ακριβοί και να υπολογίζεις ότι χρειάζεσαι τουλάχιστον 30$  την ημέρα για πάρκινγκ. Τέλος, εάν αποφασίσεις να νοικιάσεις αυτοκίνητο, τσέκαρε αν το ξενοδοχείο σου διαθέτει πάρκινγκ, διαφορετικά θα δυσκολευτείς πολύ να βρεις λύση στο πρόβλημά σου, αφού η στάθμευση στην άκρη του δρόμου απαγορεύεται σχεδόν παντού.

Αυτά προς το παρόν. Ελπίζω πως σε κάλυψα με τις πρώτες απορίες σου σχετικά με ένα ταξίδι στις ΗΠΑ. Εάν, ωστόσο, υπάρχει κάτι άλλο το οποίο θα ήθελες να γνωρίζεις θα χαρώ να διαβάσω τις ερωτήσεις σου στα σχόλια.

 

Με υπομονή, ελπίδα και αγάπη

Χρύσα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *