
Baby led weaning ή αλεσμένα;
Ιδού το ερώτημα! Η αλήθεια είναι ότι όταν ήμουν έγκυος ήμουν απόλυτη και κάθετη σε πολλά πράγματα. Όπως στη διατροφή του μωρού. Έλεγα δεν υπάρχει περίπτωση να δώσω αλεσμένα και θα ακολουθήσω την μέθοδο blw. Τι είναι αυτό; Δεν θα επεκταθώ πολύ. Με λίγα λόγια, στην μέθοδο αυτή προσφέρουμε τις στερεές τροφές στο μωράκι μας σε κομμάτια και το αφήνουμε να επιλέξει τι και πόσο θα φάει. Από την άλλη στα αλεσμένα ταΐζουμε εμείς το μωρό με το κουτάλι πολτοποιημένα όλα τα τρόφιμα. Υπάρχουν θετικά και αρνητικά για κάθε περίπτωση. Ο καθένας επιλέγει αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο μωράκι του και νιώθει πιο ασφαλής. Τι έκανα εγώ;
Εμείς, λοιπόν, ξεκινήσαμε τις στερεές τροφές αφού κλείσαμε τους 5 μήνες και τώρα είμαστε σχεδόν 8. Μέχρι τον 6ο μήνα ακολουθούσαμε κανονικά την μέθοδο blw με τη διαφορά ότι δεν την άφηνα τελείως μόνη να παίρνει τα κομμάτια αλλά τη βοηθούσα και της τα έδινα και εγώ τα περισσότερα. Μετά τον 6ο μήνα και μέχρι πριν λίγο καιρό τρώγαμε κομμάτια, αλλά σε πολλά γεύματα της έδινα και αλεσμένα. Κι αυτό γιατί; Για πολλούς λόγους. Γιατί είχαμε τα δόντια και δεν ήθελε με κανέναν άλλο τρόπο να φάει, γιατί μετακόμισα στην Αθήνα και δεν είχα ούτε το χρόνο ούτε το κουράγιο να κάθομαι με τις ώρες για να φάει ένα μπρόκολο… Ναι το παραδέχομαι μπορεί να κουράστηκα σε κάποια φάση, δεν θέλω να δικαιολογηθώ. Τώρα, όμως, έχουμε επανέλθει στα κομμάτια και είμαι αποφασισμένη να μείνουμε σε αυτά.
Αν σκέφτεσαι ότι μπορεί να πνιγεί ή ότι είναι επικίνδυνο, πίστεψε με είναι αποδεδειγμένο ότι και με τους δυο τρόπους οι πιθανότητες πνιγμονής είναι ίδιες. Χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή. Βέβαια ο καθένας με ότι νιώθει άνετος και ασφαλής. Για μένα τα θετικά του blw είναι πολλά περισσότερα από των αλεσμένων και γιαυτό και επιμένω σ’ αυτό. Και το λέω αυτό έχοντας δοκιμάσει και τα δύο.
Δεν θα αναλύσω την κάθε μέθοδο και τι κάνω εγώ ακριβώς, ίσως σε ένα άλλο άρθρο. Εδώ απλά θέλω να παραθέσω τις σκέψεις και τις ανησυχίες μου για το πώς μπορούμε να επηρεαστούμε από τους άλλους. Εγώ έχω στο περιβάλλον μου μανούλες και από τα δύο “στρατόπεδα”. Η κάθε μία υποστηρίζει το δικό της μέχρι τελικής πτώσης. Και καλά κάνει. Ευτυχώς έχω φίλες καλές και ανοιχτόμυαλες που απλά μοιράζονται τις εμπειρίες τους και δεν τις επιβάλλουν. Αυτό μου αρέσει γιατί έτσι συλλέγω όλες τις πληροφορίες, κάνω και την έρευνα μου στο ίντερνετ, δοκιμάζω ( το πρώτο παιδί νομίζω είναι το πειραματόζωο, στο δεύτερο θα είναι όλα πιο εύκολα) και τέλος πράττω αναλόγως. Ειδικά το blw θέλει αρκετό διάβασμα και έρευνα από πριν και κατά τη διάρκεια, γιατί όσο μεγαλώνει το μωρό αλλάζουν και οι ανάγκες του και τα δεδομένα.
Συνεχίζουμε, λοιπόν,με το blw και όσο μεγαλώνουμε τόσο πιο ενδιαφέρον γίνεται και το φαγητό μας, γιατί υπάρχουν περισσότερες επιλογές. Αν είσαι νέα μανούλα και σύντομα θα ξεκινήσετε τις τροφές κάνε την έρευνα σου και δοκίμασε και εσύ αυτή τη μέθοδο. Θα δεις σύντομα τα θετικά αποτελέσματα. Το μωρό σου θα τρώει τα πάντα, θα έχει δικαίωμα επιλογής, θα αναπτύσσει την λεπτή κινητικότητα κατά πολύ και θα έχει πληθώρα γεύσεων και όχι μία ενιαία (βλέπε αλεσμένα), δεν θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα μετάβασης από τα αλεσμένα στα στερεά και πολλά άλλα. Ότι και να επιλέξεις είμαι σίγουρη ότι θα είναι από αγάπη και ότι γίνεται από αγάπη έχει μαγικό αποτέλεσα.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την διατροφολόγο μας Άννα Κωνσταντινίδου και το NutrIdeal για τις συμβουλές και την καθοδήγηση, αλλά και την αγαπημένη μας παιδίατρο Κυριακή Χιονά που ήταν δίπλα μας από την πρώτη στιγμή και μας φρόντισε τόσο καλά.
Βαθιά αισιόδοξη,
Έλενα.

