Υγεία & Διατροφή

20η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας

Για το σημερινό άρθρο η σκέψη μου είχε ως εξής: Ήθελα να γράψω κάτι σχετικό με την αποχή από το κρέας με αφορμή τη νηστεία του Πάσχα και βεβαίως το όλο κλίμα – ή μόδα, αν θέλεις – που επιτάσσει αποχή από το κρέας. Ξεκινώντας μια πρώτη έρευνα μόνη μου και πριν ζητήσω τη βοήθεια της ειδικού, συνειδητοποίησα ότι σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας. Τι σύμπτωση! Η 20η Μαρτίου, λοιπόν, γιορτάζει και μας υπενθυμίζει το συγκεκριμένο σκοπό από το 1985, με πρωτοβουλία της αμερικανικής οργάνωσης FARM (Farm Animal Reform Movement). Το κοινό, μέσω της συγκεκριμένης καμπάνιας, όχι μόνο ενημερώνεται για τις συνέπειες που προκαλούν τα ζωικά, διατροφικά προιόντα στην υγεία του καταναλωτή, αλλά γίνεται κυρίως γνώστης της κακοποίησης των ζώων στα σφαγεία και της περιβαλλοντικής καταστροφής που προκαλείται από τις μεγάλες φάρμες.

Για να σου παρουσιάσω εμπεριστατωμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις κατέφυγα στην Κλινική Διαιτολόγο και Διατροφολόγο, Ελένη Μαλανδρή, η οποία με γέμισε με χρήσιμες συμβουλές, τις οποίες και θα σου παρουσιάσω στο σημερινό άρθρο. Τα κρεατικά (κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια) είναι βασικά τρόφιμα της διατροφής μας. Συμβαίνει, επίσης να είναι και τα αγαπημένα πολλών, οι οποίοι δεν μπορούν να στερηθούν τα αγαπημένα τους παϊδάκια, χάμπουργκερ, κοτόπουλο πανέ και ψαροκροκέτες Για να απαντήσουμε στο ερώτημα, τι θα συμβεί αν αφαιρέσουμε το κρέας από τη διατροφή μας, πρέπει να γνωρίζουμε τι μας προσφέρει το κρέας, ώστε να μπορούμε να κρίνουμε εάν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό, δίχως συνέπειες για την υγεία μας.

  1. Πρόσληψη σιδήρου

Ο σίδηρος βρίσκεται τόσο στα ζωικά όσο και στα φυτικά τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά, τα αυγά, τα εντόσθια, τα πράσινα λαχανικά, τα όσπρια και τα φρούτα. Ωστόσο, ο οργανισμός απορροφά και αξιοποιεί περισσότερο σίδηρο που προέρχεται από ζωικά τρόφιμα.

  1. Πρωτεΐνες και αμινοξέα

Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης ξεχωρίζουν για τις „υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες“ που περιέχουν, γιατί αξιοποιούνται πλήρως από τον οργανισμό.

  1. Βιταμίνη Β12

Περιέχεται σε όλα τα ζωικά τρόφιμα και κυρίως στα εντόσθια.

Κι αν διάβασες μέχρι εδώ και μάταιες σκέψεις κυρίευσαν το μυαλό σου, για μια διατροφή αδύνατη χωρίς την τακτική παρουσία κρέατος, κάνεις λάθος! Για του λόγου το αληθές οι λύσεις, εάν αποφασίσουμε να απαρνηθούμε το κρέας, για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα ή εσαεί είναι οι παρακάτω:

  1. Για να αυξήσουμε τη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου στις φυτικές τροφές, τις συνδυάζουμε με βιταμίνη C π.χ. όσπρια με λεμόνι, σπανακόρυζο μαζί με ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού ή μία πράσινη σαλάτα με πιπεριές και ντρέσινγκ λεμονιού.
  2. Άλλος ένας τρόπος είναι να συνδυάσουμε τα όσπρια με ρύζι π.χ. φακόρυζο ή ρύζι με ρεβύθια. Έτσι, αποδίδονται όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και έχουμε μία πλήρη πρωτεΐνη ισάξια του κρέατος.
  3. Η σόγια, επίσης, είναι ένα φυτό γνωστό για την πρωτεϊνική του αξία, το οποίο μπορούμε να συμπεριλάβουμε σε διάφορες συνταγές ώς υποκατάστατο κρέατος, όπως σε μακαρόνια με κιμά, παστίτσιο και μπιφτέκια.
  4. Τέλος, η κινόα ως γνήσια υπερτροφή, αποτελεί μία πλήρη πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συνοδευτικό αντί για μακαρόνια, πλιγούρι ή ρύζι, καθώς και μέσα σε σαλάτες.
  5. Όσον αφορά τη βιταμίνη Β12, δυστυχώς δεν αναπληρώνεται και σε μεγάλα διαστήματα χορτοφαγικής διατροφής απαιτείται συμπλήρωμα.

Σίγουρα μία διατροφή απόλυτης αποχής από το κρέας, είναι μια απόφαση και τρόπος ζωής. Παρόλα αυτά, επειδή όπως πιστεύω, „είμαστε ό,τι τρώμε“, οφείλουμε να προσέχουμε τα καύσιμα με τα οποία γεμίζουμε τον οργανισμό μας. Φαντάσου το σώμα σου ως το καλύτερο αυτοκίνητο, λοιπόν, στο οποίο δε θα βάλεις ποτέ το φτηνότερο καύσιμο. Εάν για τους δικούς μας λόγους επιλέξουμε είτε για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα είτε για πάντα να απέχουμε από το κρέας, ορθά θα πράξουμε εάν με ρωτάς, ωστόσο μη στερείς ποτέ απο τον οργανισμό σου τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για μία καλή και υγιή ζωή.

 

 

Με υπομονή, ελπίδα και αγάπη

Χρύσα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *