
Εργασία από το σπίτι και παραγωγικότητα
Η εργασία από το σπίτι είναι εργασιακό φαινόμενο το οποίο τείνει να γίνεται όλο και πιο σύνηθες. Φυσικά, δεν αναφέρομαι μόνο στην περίοδο της καραντίνας, που πολλοί από εμάς εργάζονται από το σπίτι για ευνόητους λόγους, αλλά σε μία αντίληψη και σύγχρονη εποχή που θεωρεί τη remote εργασία και το home office φυσιολογικό. Η δική μου εμπειρία με τη δουλειά από το σπίτι ξεκίνησε το 2017, ούσα στην ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου τότε. Συναντήθηκα μία και μοναδική φορά με την υπεύθυνη της έρευνας κι από εκεί κι έπειτα δεν υπήρξε ξανά άλλη συνάντηση φυσικής παρουσίας, εφόσον όλα τα μέλη της ομάδας βρισκόμασταν σε διαφορετικές πόλεις ή χώρες. Kαι με τους δύο εργοδότες με τους οποίους συνεργάστηκα έκτοτε, η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι ήταν όρος του συμβολαίου δεδομένος και αδιαπραγμάτευτος. „Τι τυχερή!“, σκέφτηκες. „Μέγα λάθος!“, απάντησα.
Σίγουρα, είναι υπέροχο να γλιτώνεις τα έξοδα και το χρόνο που χρειάζεσαι για να μεταβείς στο χώρο εργασίας σου. Φοράς την πιο άνετη φόρμα σου, κάθεσαι στην πιο αναπαυτική γωνιά του σπιτιού σου, ανοίγεις τον υπολογιστή σου και „χτυπάς“ την διαδικτυακή κάρτα σου. Παρόλες τις ανέσεις κι ευκολίες που διακρίνεις με την πρώτη ματιά, όσο ελκυστική κι αν είναι η εργασία από το σπίτι έχει κάποια περίτρανα μειονεκτήματα τα οποία απαιτούν προσωπική πειθαρχία και αυτοέλεγχο για να ξεπεραστούν. Θα έρθει η στιγμή που θα σου λείψει το γραφείο σου κι ας απέχει μία ώρα από το σπίτι. Θα έρθει η μέρα που όλα τα σημεία του σπιτιού θα σου φαίνονται άβολα και βαρετά. Η άνετη φόρμα σου θα φθαρεί και το αγαπημένο σου κοστούμι θα κάνει την ερμητικά κλειστή ντουλάπα σου να ριγήσει. Και τότε θα ξεκινήσουν οι μέρες πάλης με την αυτοκυριαρχία σου, γιατί χρειάζεται πειθαρχία και ψυχικό σθένος για να δουλεύεις από το σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, συνεχόμενα. Σαν έρθει η μέρα που το ρολόι θα βαρύνει και οι δείκτες θα κυλάν πιο αργά, τότε που η μεσημεριανή γλυκιά κούραση θα αρχίσει να αχνοφαίνεται και το αφράτο σου κρεβατάκι θα σε γλυκοκοιτά για να κάνει το μάθημα εγκράτιας ακόμη πιο σκληρό, τότε είναι που θα χρειαστείς τα παρακάτω μυστικά για να αυξήσεις την παραγώγικότητα σου όταν η δουλειά από το σπίτι γίνεται ρουτίνα.
- Κόλπο νούμερο ένα είναι να κρατάς ημερολόγιο, λίστα, ή όπως αλλιώς το ονομάζεις εσύ, με όλους τους στόχους της ημέρας και τις εκκρεμότητές σου. Επιτυχημένο θεωρείται το πρόγραμμα το οποίο έχει καλύψει το 90% των στόχων του. Αυτό έιναι ίσως το μυστικό που θα σου δώσει την ώθηση τις στιγμές που βαριέσαι να σηκωθείς και να „πιάσεις“ δουλειά.
- Κόλπο νούμερο δύο και αρκετά πιο δύσκολο απο το προηγούμενο, είναι το να βρεις το χαμένο σου κίνητρο. Όλοι οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν κάποια στιγμή να χάσουν το κίνητρο, το οποίο τους κάνει αποδοτικούς και παραγωγικούς. Εάν καταφέρεις και το βρεις ή κατασκευάσεις ένα νέο, τότε θα βρεις την ένταση και την επιμονή που απαιτείται για να επιτευχθεί ο στόχος. Συνεπώς η παραγωγικότητα θα αυξηθεί χωρίς να το καταλάβεις.
- Κόλπο νούμερο 3, βρες τρόπους που θα κάνουν την ημέρα σου διασκεδαστική, με πολλές εναλλαγές και όχι βαρετή. Για παράδειγμα, μία φορά την εβδομάδα μπορείς να πηγαίνεις στην αγαπημένη σου καφετέρια ή στο κοντινό πάρκο και να δουλεύεις από εκεί. Ενώ όταν βρίσκεσαι στο σπίτι μπορείς να δουλεύεις ακούγοντας την αγαπημένη σου μουσική ή κάνοντας το μπαλκόνι σου το γραφείο για τους καλοκαιρινούς μήνες.
- Κόλπο νούμερο τέσσερα: Εκμεταλλεύσου το ευέλικτο ωράριο όπως σε συμφέρει. Τώρα είναι η ευκαιρία σου να δουλέψεις από το μεσημέρι και μετά αν είσαι βραδινός τύπος ή νωρίς το πρωί αν για σένα η μέρα ξεκινά στις 5:30.
- Κόλπο νούμερο πέντε δεν είναι άλλο από τα σωστά αξιοποιημένα διαλείμματα. Τουλάχιστον εγώ, τις ημέρες που είμαι στο γραφείο κοιτάω να κάνω όσο πιο σύντομα διαλείμματα μπορώ, ώστε να σχολάσω το απόγευμα νωρίτερα. Αντίθετα, όταν είμαι στο σπίτι κάνω μεγαλύτερα διαλείμματα και εκμεταλλεύομαι το χρόνο προς δικό μου ώφελος και ξεκούραση π.χ. μαγειρεύοντας, συναντώντας μία φίλη, πηγαίνοντας για ψώνια ή στο γυμναστήριο. Μάλιστα, μία συμβουλή που έχω να σου δώσω είναι να τοποθετείς το δάλειμμα και τις εξωτερικές δραστηριότητες τις ώρες που συνήθως οι δυνάμεις σου σε εγκαταλείπουν και νιώθεις πως χρειάζεσαι ύπνο. Έτσι, θα περάσεις η δύσκολη αυτή ώρα διασκεδαστικά και θα γεμίσεις ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας σου. Εάν, ωστόσο, σου λείπει όντως ύπνος, τότε μπορείς να εκμεταλλευτείς το διάλειμμά σου για να κοιμηθείς, κάτι που βέβαια σε μένα δεν λειτουργεί, αφού μετά μου είναι ακόμη πιο δύσκολο να σηκωθώ και να συνεχίσω. Ο καθένας, όμως, είναι ξεχωριστός.
Εάν ανήκεις σε αυτούς που δουλεύουν από το σπίτι περιστασιακά ή λόγω της καραντίνας, μάλλον θα διαφωνείς μαζί μου και θα αναρωτιέσαι γιατί τα γράφω αυτά, εφόσον εσύ απολαμβάνεις τις φορές που μπαίνει εναλλαγή στο πρόγραμμά σου και έχεις την ευκαιρία να δουλέψεις από το σπίτι. Ωστόσο, όπως και κάθε άλλη δραστηριότητα, έτσι και η δουλειά από το σπίτι, όταν γίνεται ρουτίνα δεν είναι εύκολη.
Με υπομονή, ελπίδα και αγάπη
Χρύσα

