Tip για Tip

Μάθε μία ξένη γλώσσα μόνος σου

„Γλώσσες τριγύρω πολλές, πάρα πολλές αλλά ποτέ ποτέ δεν είναι αρκετές είναι το σήμερα, το αύριο και το χθες.“ Tο πως μου ήρθε ο συγκεκριμένος συνειρμός με το τραγούδι του ΝiVo, ψάχνοντας τα πρώτα λόγια για να ξεκινήσω το σημερινό άρθρο, άγνωστο! Το μόνο σίγουρο είναι ότι ευσταθεί. Οι ξένες γλώσσες είναι must του κάθε βιογραφικού που σέβεται τον εαυτό του, χτίζοντας ένα ολόκληρο παραεκπαιδευτικό σύστημα γύρω από την απόκτηση πτυχίων ξένων γλωσσών, με σκοπό την ενίσχυση του βιογραφικού και την επικράτηση του εκάστοτε υποψηφίου στην αγορά εργασίας. Μέχρι εδώ νομίζω πως συμφωνούμε όλοι. Τι θα γίνει όμως, εάν ο μικρός μαθητής που δεν ήταν ιδιαίτερα επιμελής, έχασε το τρένο της ευγενικής χορηγίας των γονέων και όσο ήταν μικρός ξένες γλώσσες δεν έμαθε; Δε θα μάθει ποτέ ή είναι υποχρεωμένος να δαπανήσει μία μικρή περιουσία για το σκοπό αυτό; Και η ανέμελη νεαρή, που γνώρισε τον γοητευτικό Ισπανό, θα πει αντίο στην αγάπη της επειδή δεν υπάρχει τρόπος να μάθει Ισπανικά; Ή μήπως η χήρα, κληρονόμος δε θα γνωρίσει τον κόσμο επειδή δεν μιλάει αγγλικά; Ψυχραιμία! Για όλα υπάρχει λύση, η οποία βρίσκεται στα χέρια του ίδιου του επίδοξου ομιλητή. Γιατί η εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας δεν έχει να κάνει ούτε με το καλύτερο φροντίστηριο ούτε με τον πιο περιζήτητο ιδιωτικό καθηγητή. Κι αν νομίζεις πως αυτό είναι αδύνατον, διάβασε τα παρακάτω μυστικά που θα σου αποδείξουν το αντίθετο.

  1. Κανόνας νούμερο ένα. Φρόντισε να έρχεσαι σε επαφή με τη γλώσσα κάθε μέρα. Η καθημερινή σου τριβή με το νέο υλικό θα κάνει τα καινούρια ακούσματα να μοιάζουν σιγά σιγά οικεία στα αφτιά σου. Λέξεις ή γραμματικά φαινόμενα που βλέπεις καθημερινά θα αρχίσουν να έχουν την επίδραση που έχουν αντίστοιχα φαινόμενα μετά από ενάμιση μήνα, στην περίπτωση που τα αγγίζεις μία φορά την εβδομάδα. Κι όταν λέω καθημερινά, δεν εννοώ τρεις ώρες την ημέρα, καθότι κατανοώ ότι αυτό πρακτικά είναι αδύνατο. Έρευνες, ωστόσο, έχουν δείξει ότι δεκαπέντε λεπτά διαβάσματος την ημέρα επαρκούν και μάλιστα έχουν καλύτερα αποτελέσματα απ‘ότι τρεις συνεχόμενες ώρες σε μία ημέρα. Ο εγκέφαλος χρειάζεται χρόνο για να χωνέψει και να απορροφήσει την καινούρια γνώση οπότε η μεσολάβηση ύπνου μεταξύ των ημερών διαβάσματος επηρεάζει καθοριστικά την επίτευξη του στόχου.
  2. Εάν αποφασίσεις να μάθεις μία ξένη γλώσσα μόνος σου, χωρίς τη συνεργασία κάποιου καθηγητή, ξεκίνα από τη γραμματική. Φρόντισε να καλύψεις πρώτα όλα τα γραμματικά φαινόμενα, εφόσον αυτά είναι ο κορμός και ο κώδικας της κάθε γλώσσας. Εάν καταφέρνεις να αποκωδικοποιήσεις τη δομή της γλώσσας τότε η εκμάθηση θα γίνει πιο γρήγορα κι εύκολα. Παράλληλα με τη γραμματική μπορείς να μαθαίνεις το λεξιλόγιο που εμφανίζεται στα διάφορα παραδείγματα, ενώ θα παρατηρήσεις ότι πολλές λέξεις θα τις μάθεις εμπειρικά και όχι παπαγαλία, χωρίς να ξοδέψεις ούτε λίγο από τον κόπο σου. Σίγουρα θα συμφωνείς κι εσύ ότι είναι μάταιο να ασχοληθείς για παράδειγμα έναν χρόνο μαθαίνοντας τα βασικά πράγματα, όπως τα χρώματα, τα ονόματα των ζώων, των φαγητών κλπ.
  3. Εάν, πάλι, υπάρχει περιστασιακά και η συνεργασία κάποιου καθηγητή, φρόντισε να τον „χρησιμοποιήσεις“, ώστε να σε διορθώσει και να σου λύσει συγκεκριμένες απορίες. Το ίδιο οφείλεις να κάνεις και στην περίπτωση που έρχεσαι σε επαφή με φυσικούς ομιλητές της γλώσσας-στόχου. Μίλα μαζί τους στη συγκεκριμένη γλώσσα και παρότρυνέ τους να σε διορθώσουν.
  4. Κι αν, όσον αφορά το λεξιλόγιο, δε σε κάλυψα και έχεις τις αμφιβολίες σου, έχω κι άλλα μυστικά. Mάθε το λεξιλόγιο σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ανά κατηγορία. Έτσι θα σου είναι πιο εύκολο να θυμάσαι τις λέξεις αφού θα τις μαθαίνεις ανά θεματική ομάδα μέσα από βιβλία, podcasts, ταινίες, τραγούδια και οτιδήποτε άλλο σε ενδιαφέρει και σε προσελκύει να ασχοληθείς με αυτό. Σημείωσε τις άγνωστες λέξεις και βρες τις ερμηνείες τους στο λεξικό. Μία πολύ καλή λύση είναι το dict browser extension το οποίο σου προσφέρει την μετάφραση της λέξης με ένα μόνο κλικ.
  5. Οπωσδήποτε τα κόλπα που ανέφερα μέχρι στιγμής θα σε βοηθήσουν να φτάσεις σε ένα άριστο επίπεδο γλωσσικής κατάρτησης. Παρόλα αυτά λείπει μία δεξιότητα, η οποία θα σε κάνει ένα με τους φυσικούς ομιλητές. Και ποιά είναι αυτή; Η προφορά! Ο μόνος τρόπος για να κάνεις εξάσκηση της προφοράς δεν είναι άλλος από την ηχογράφηση του εαυτού σου. Σύγκρινε τη δική σου προφορά με αυτή της επίσημης γλώσσας και παρατήρησε τις διαφορές, ώστε την επόμενη φορά να τις βελτιώσεις.

Το σημερινό άρθρο θα το κλείσω με κάτι που ισχύει για όλες τις διαδικασίες προσπάθειας στη ζωή μας. Χρειάζεται υπομονή και χρόνος. Η εκμάθηση της γλώσσας δεν περιορίζεται στους τοίχους μίας τάξης. Είναι η εκμάθηση μία κουλτούρας και μίας ιστορίας. Και μην ξεχνάς πως κανένας δεν μπορεί να σου μάθει μία γλώσσα.

 

 

Με υπομονή, ελπίδα και αγάπη

 

Χρύσα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *