Σκέψεις για Σκέψη

Woman-izer ή αλλιώς πολυμίξερ

Είσαι γυναίκα, είσαι μητέρα; Μήπως είσαι σύντροφος, ερωμένη, κόρη, νοικοκυρά, σύζυγος, εργοδότρια ή εργαζόμενη; Όλα και τίποτα; Τι είσαι τέλος πάντων; Κάθε μία από εμάς έχει πολλαπλούς και εκ διαμέτρου αντίθετους ρόλους. Ο άντρας δεν έχει; Φυσικά και έχει. Άντρας, σύντροφος, πατέρας. Το τρίπτυχο της επιτυχίας του. Και πολλά είναι. Όχι, μην πέσεις να με φας. Απλά νομίζω ότι η γυναίκα είναι φτιαγμένη για πολλά και διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα, ενώ ο άντρας για ένα και καλό. Ποιο είναι αυτό; Διάλεξε εσύ. Κάθε περίπτωση διαφέρει… Και ο φεμινισμός καλά κρατεί.

Εν έτη 2020 και στον προθάλαμο μιας νέας δεκαετίας η γυναίκα στην Ελλάδα είναι στα πρόθυρα να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και γιατί όχι! Άλλωστε, η δημοκρατία, η Ελλάδα και η πολιτική είναι γένους θηλυκού.

Σκεπτόμενη τους ρόλους και τις φάσεις της ζωής μιας γυναίκας, μου ήρθε στη μυαλό ένα θέμα έκθεσης που είχαμε διαχρονικά στις τελευταίες τάξεις του σχολείου. “Ο ρόλος της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία. ” Προσπαθώ να θυμηθώ πώς σκεφτόμουν τότε και τι θα έγραφα, αλλά δεν μπορώ. Πόσο υποκειμενικά είναι όλα τελικά, ακόμα και για τον ίδιο σου τον εαυτό σε διαφορετικές δεκαετίες της ζωής σου.

Στο θέμα μας όμως. Αναρωτιέμαι, αυτούς τους ρόλους τους έχει πάρει επ’ ώμου μόνη της μία γυναίκα ή της τους έχουν φορτώσει; Δεν θέλω να είμαι απόλυτη, γιατί κάθε γυναίκα είναι διαφορετική. Φυσικά, υπάρχουν και άντρες που τρέχουν όλη μέρα και συμμετέχουν ενεργά και στο σπίτι και στο παιδί και είναι και καλοί σύντροφοι και και και… (ένας από αυτούς είναι και ο άντρας μου) Όλα είναι υποκειμενικά και κάθε περίπτωση ξεχωριστή, αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω γύρω μου την άνιση κατανομή εργασιών και υποχρεώσεων που έχει μία γυναίκα έναντι των αντρών. Το θέμα μεγάλο και μία σκέψη για πολλή σκέψη. Σε αφήνω να αναρωτηθείς και να δεις τα δικά σου χαρτιά και πώς έχει μοιραστεί η τράπουλα στη ζωή σου. Για κλείσιμο θα σου αναφέρω τα λόγια μιας παλιάς μου γειτόνισσας: “Ας ήμουν άντρας κι ας ήμουν και κουτσός”…

Βαθιά αισιόδοξη,

Έλενα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *