H εμπειρία μου με 10 αεροπορικές εταιρίες. Μέρος δεύτερο.
Έπιασα την Παρασκευή τα λόγια, γι αυτό το θέμα το ταξιδιάρικο, και τελειωμό δεν είχα. Θυμήθηκα ταξίδια και εμπειρίες στους αιθέρες, όμορφες και μη, με 14 αεροπορικές εταιρίες. Σε περίπτωση που δεν έχεις διαβάσει το πρώτο μέρος θα το βρεις εδώ. Κι ήρθε η ώρα τώρα να το συνεχίσω γιατί είναι θέμα φλέγον, ειδικά εάν ετοιμάζεσαι να κλείσεις τα εισιτήρια για το επόμενο αεροπορικό σου ταξίδι. Για το δεύτερο μέρος άφησα τις πιο ασυνήθιστες ευρωπαικές αερογραμμές ή αυτές εκτός Ε.Ε.
Are you ready for take off?
- Iberia, Air Canada, Alaska Airlines, Delta, Virgin Atlantic Airways
Κόστος: Μία μέση κατηγορία τιμών. Ειδικά συγκριτικά με τιμές εντός Ε.Ε, οι συγκεκριμένες εταιρίες διαθέτουν σχετικά οικονομικά εισιτήρια, τα οποία ανέρχονται στα 300 – 400 ευρώ για ταξίδια διάρκειας έως 6 ωρών. Ωστόσο να σημειωθεί ότι στην τιμή πια δε συμπεριλαμβάνεται η βαλίτσα, ακόμη κι όταν πρόκειται για υπεραντλαντικά ταξίδια, καθεστός που καθιερώθηκε την τελευταία τριετία. Η βαλίτσα κοστίζει γύρω στα 50 – 60 ευρώ το άτομο για κάθε διαδρομή.
Φιλοξενία: Στις παραπάνω εταιρίες την καλύτερη φιλοξενία την έχει μακράν η Iberia. Αξιοπρεπές entertainment system, ακουστικά (αν και πολύ κακής ποιότητας), μάσκα ύπνου, κουβερτάκι και φαγητό. Οι Delta και Virgin ομολογώ πως είναι απογοητευτικές. Τόσο σε πτήσεις εσωτερικού όσο και εξωτερικού, τι κι αν αυτές διαρκούν πάνω από 5 ώρες, δε θα λάβεις και πολλά καλούδια για να γίνει το ταξίδι σου πιο άνετο. Κουβερτάκι, μάσκα και ακουστικά κακής ποιότητας. Μάλιστα, η Virgin σε ταξίδι 6 ωρών δεν προσέφερε ούτε νερό με τη δικαιολογία ότι ήταν νυχτερινή πτήση.
- KLM, Finnair, American Airlines
Κόστος: Δίκαιες τιμές εάν σκεφτείς τι σου προσφέρουν και ειδικά για τις KLM και Finnair, θεωρώ πως αξίζει. Οικονομικές τιμές ή όχι, αυτό θα το κρίνεις εσύ. Προσοχή ούτε σε αυτές τις εταιρίες συμπεριλαμβάνεται το κόστος της βαλίτσας στην τιμή του εισιτηρίου.
Φιλοξενία: Η KLM και η Finnair, που είναι και οι αγαπημένες μου, διαθέτουν με διαφορά την καλύτερη φιλοξενία, η οποία ξεκινά ήδη από το αεροδρόμιο. Ειδικά το αεροδρόμιο του Ελσίνκι είναι τα πιο luxury αεροδρόμιο στο οποίο έχω βρεθεί. Η KLM έχει το καλύτερο φαγητό, όχι πως για μένα είναι καθοριστικός παράγοντας το καλό φαγητό στο αεροπλάνο, εφόσον δεν έχω μεγάλες προσδοκίες. Ωστόσο όταν ταξιδεύεις πάνω από 24 ώρες, σίγουρα το να είσαι χορτάτος, θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Η KLM, λοιπόν, σε πτήση διάρκειας 8,5 ωρών σέρβιρε γεύμα, καφέ, γλυκό, φρούτα, αλμυρό σνακ, παγωτό, ξανά καφέ και δείπνο. Περιττό να αναφέρω ότι τα μισά από αυτά τα επιστρέψαμε στο πρόσχαρο προσωπικό άθικτα! Το μόνο, στο οποίο για μένα υστερεί η ΚLM είναι το Entertainment System, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα ενημερωμένο. Αντίθετα, η Finnair και η American προσφέρουν το καλύτερο διαδραστικό πρόγραμμα, με τελευταίες κυκλοφορίες σε ταινίες, πολλά παιχνίδια, μουσική, digital περιοδικό και δυνατότητα συνομιλίας με άλλους συνεπιβάτες σου σε περίπτωση που δεν κάθεστε μαζί. Τώρα θα σκεφτείς πως γίνεται να μην καθόμαστε μαζί. Κι όμως γίνεται. Δυστυχώς, η Αmerican δεν επιτρέπει το check-in, και κατ‘επέκταση την επιλογή θέσης, σε όλα τα αεροδρόμια, όπως στο αεροδρόμιο του Dallas. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κάθεσαι κατά 90% χωρίς τον συνεπιβάτη σου, εφόσον οι θέσεις δίνονται τυχαία λίγα λεπτά πριν μπεις στο αεροπλάνο. Επιπλέον, το προσωπικό της συγκεκριμένης εταιρίας ήταν ιδιαίτερα νευρικό, το κλίμα μεταξύ των αεροσυνοδών κακό και η ατμόσφαιρα τεταμένη. Το προσωπικό, μάλιστα, δεν μας επέτρεπε να επισκεπτούμε το μπαρ στο πίσω μέρος του αεροπλάνου, το οποίο έχει ως σκοπό ύπαρξης να κινείται ο επιβάτης κατά τη διάρκεια μεγάλων πτήσεων, γεγονός που έκανε μία 13ωρη πτήση δυσβάσταχτη.
- Qatar Airways, Emirates
Κόστος: Για τις συγκεκριμένες εταιρίες δεν έχω να πω πολλά αφού το όνομά τους αποτελεί εγκύηση και συνώνυμο των υψηλότερων τιμών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα χρήματά σου δεν θα πάνε χαμένα, ωστόσο σκέψου εάν αξίζει για σένα να πληρώσεις περίπου τα διπλά.
Φιλοξενία: Η καλύτερη φιλοξενία, πρόσχαρο προσωπικό και εκπαιδευμένο ως είθισται. Προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα όλων των παροχών, όπως φαγητό, ποτά, μάσκα ύπνου, ακουστικά, κουβέρτα κλπ. Θα κάνουν τα πολύωρα ταξίδια σου μια όμορφη εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη
Τέλος, να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες εμπειρίες έχουν γραφτεί με γνώμονα την 3η κατηγορία εισιτηρίου. Σε κάποιες εταιρίες υπάρχουν 3 κατηγορίες, σε άλλες πάλι 6 ή ακόμη και 7. Ανάλογα, βέβαια, με την τάξη του εισιτηρίου σου ανεβαίνει τόσο η τιμή όσο και η ποιότητα των παροχών, ωστόσο όχι στον ίδιο βαθμό σε όλες τις εταιρίες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι στα ετήσια βραβεία αεροπορικών εταιριών, όλοι οι εναέριοι κολοσσοί παρατάσσουν τα φτερά του στόλου τους στη μάχη, με σκοπό να αναδειχθεί ο καλύτερος πάροχος αεροπορικών υπηρεσιών. Για το 2019, η Qatar Airways, κέρδισε το πρώτο βραβείο καλύτερης αερογραμμής, προσφέροντας στους πελάτες της, μεταξύ άλλων, την καλύτερη Firts Class, ενώ η Emirates κατέληξε 2η έχοντας το καλύτερο Entertainment System.
Με υπομονή, ελπίδα και αγάπη
Χρύσα
