Tip για Tip

7 + 1 Τρόποι να κάνεις οικονομία

10 Ιανουαρίου σήμερα. Η πρώτη βδομάδα του χρόνου πέρασε κι εσύ είσαι ήδη χωρίς λεφτά. Ή μήπως κάνω λάθος; Ο μισθός μπήκε κι εσύ επηρεασμένη από το κλίμα των εορτών και των έξτρα εξόδων ξετίναξες το ATM της γειτονιάς σου χωρίς έλεος. Κι ωραία, τώρα ήταν γιορτές και είχες δικαιολογία να ξοδέψεις κάτι παρπάνω, τον υπόλοιπο χρόνο, όμως, τι πάει στραβά και τα οικονομικά σου ναυαγούν; Μάλλον δεν έχεις βρει τον τρόπο να κάνεις τον σωστό προγραμματισμό των εξόδων σου! Γι‘αυτό, λοιπόν, σήμερα είναι αυτό το άρθρο εδώ, για να προστεθεί στους στόχους και στα σχέδια του νέου έτους για καλύτερο προυπολογισμό.   

  1. Πλήρωσε πρώτα τα πάγια έξοδα του μήνα

Στα πάγια έξοδα του μήνα ανήκουν το ενοίκιο και οι λοιποί λογαριασμοί. Ξεκίνα καλύπτοντας πρώτα όλες τις υποχρεώσεις σου για να μη βρεθείς προ δυσάρεστης εκπλήξεως και δες πόσα χρήματα σου περισσεύουν, θεωρώντας αυτά ως κεφάλαιο των υπόλοιπων δραστηριοτήτων σου. Εαν έχεις ένα σταθερό μισθό κάθε μήνα, είσαι τυχερή διότι το πάγιο σου δε θα φέρει διακυμάνσεις. Εάν πάλι τα έσοδα σου δεν είναι σταθερά, θα πρέπει να το λάβεις κι αυτό υπόψιν σου.

2. Θέσε προτεραιότητες

Τώρα που είναι η αρχή του έτους και θέτεις έτσι κι αλλιώς τους νέους σου στόχους, είναι ευκαιρία να τους αριθμήσεις κατά προτεραιότητα. Η σειρά μπορεί να έχει να κάνει είτε με την σημαντικότητα του κάθε στόχου είτε με τη χρονική σειρά, π.χ. οι καλοκαιρινές διακοπές προηγούνται των χριστουγεννιάτικων δώρων.

3. Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

Το να θέσεις στόχους, οι οποίοι δεν είναι ρεαλιστικοί με βάση το κεφάλαιο σου, θα έχει ως αποτέλεσμα είτε τελικά να ξοδέψεις περισσότερα απ‘όσα θα έπρεπε, είτε να είσαι δυστυχισμένη που δεν κατάφερες να αποκτήσεις όσα θα ήθελες. Μην επηρεάζεσαι από τους άλλους, και ακολούθα το δικό σου προγραμματισμό.

4. Διέθεσε ένα προκαθορισμένο ποσό για τις εξόδους σου

 Το ποσό αυτό μπορεί να είναι είτε μηνιαίο είτε εβδομαδιαίο. Βάζοντας ένα όριο στα χρήματα που θα ξοδέψεις για τις εξόδους σου, μπορείς να υπολογίσεις πιο εύκολα εάν σε „παίρνει“ να απαντήσεις θετικά στη βραδινή έξοδο που σου πρότειναν.

5. Οργάνωσε τη ντουλάπα σου και ψώνισε με βάση τις ανάγκες σου

Πριν ξεκινήσει η νέα σεζόν είναι ευκαιρία να κάνεις μια εκκαθάριση στη ντουλάπα σου. Χάρισε τα ρούχα που δε φόρεσες τα τελευταία δύο χρόνια και σημείωσε τις ανάγκες σου. Φρόντισε να επωφεληθείς από τις εκπτώσεις και επένδυσε σε κομμάτια διαχρονικά.

6. Μη ξεχνάς τη λίστα του σούπερ μάρκετ

Εάν πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ χωρίς λίστα για τα ψώνια κάνεις μεγάλο λάθος. Πρώτον γιατί αγοράζεις πράγματα τα οποία δεν χρειάζεσαι και δεύτερον διότι ξεχνάς αυτά που χρειάζεσαι, συνεπώς καταλήγεις να ξοδεύεις περισσότερα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που τέτοιου είδους επιχειρήσεις ευδοκιμούν ακόμη και σε περιόδους κρίσης.

7. Υπολόγισε τα απρόοπτα έξοδα

Φρόντισε να έχεις ένα χρηματικό μαξιλαράκι ασφαλείας για ώρα ανάγκης και μη ξεχνάς έξοδα τα οποία δεν είναι σε μηνιαία βάση, όπως για παράδειγμα η ασφάλεια του αυτοκινήτου ή τα τέλη κυκλοφορίας.

8. Περιόρισε τις online αγορές

Αδιαμφισβήτητα τα τελευταία χρόνια οι online αγορές αποτελούν πολλές φορές μονόδρομο και είναι η εύκολη λύση. Παρόλα αυτά η συναλλαγή με πλαστικό χρήμα και τα ψώνια από την άνεση του καναπέ έχουν ως αποτέλεσμα να χάνεις τον έλεγχο και να ξεφεύγεις κατά πολύ του προυπολογισμού σου.

Κι αν νομίζεις πως όλα αυτά τα τιπς είναι δύσκολο να τα εφαρμόσεις, υπάρχει λύση και γι‘αυτό. Πολλές δωρεάν εφαρμογές, όπως το My Money Manager θα σου λύσουν τα χέρια, αφού μπορείς να σημειώσεις τα έσοδά σου και να οργανώσεις τα έξοδά σου. Μη χάνεις χρόνο και ξεκίνα από σήμερα, λοιπόν, εξάλλου, ο χρόνος είναι χρήμα.

Με υπομονή, ελπίδα και αγάπη

Χρύσα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *