Blogmas 2019

6+1 Χριστουγεννιάτικα Έθιμα στην Ευρώπη

Μιας που είναι γιορτινές και χριστουγεννιάτικες μέρες, είπα να αγοράσω μερικά χριστουγεννιάτικα cupcakes και να αρχίσω να φτιάχνω ένα μικρό βιβλιαράκι για τους μαθητές μου με τα έθιμα της Γερμανίας… και καθώς ετοιμάζω το δικό τους ταξίδι στα έθιμα και την κουλτούρα της Γερμανίας, άρχισα να ψάχνω και για άλλες χώρες… και για άλλα έθιμα, πιο περίεργα και ορίστε… 6+1 χώρες και τα χριστουγεννιάτικα έθιμα τους.

1.Φυσικα και ξεκινώ με τη Γερμανία, όπου εκεί τα Χριστούγεννα είναι πολύ σημαντική γιορτή. Οι  Γερμανοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο στολισμό του σπιτιού, αλλά και της κάθε πόλης …μικρές χριστουγεννιάτικες αγορές ξεπετάγονται σαν μανιτάρια σε όλες τις πόλεις τη Γερμανίας. Να, αυτή την Κυριακή θα ανάψουν το 3ο κερί στο  “Adventskranz” , σύμφωνα με αυτό το έθιμο ανάβουν ένα κερί κάθε Κυριακή τις 4 τελευταίες εβδομάδες του έτους.

2. Γαλλία και ο Pere Noel (ο πατέρας των Χριστουγέννων ), δηλαδή σα να λέμε ο δικός μας Αϊ Βασίλης, μοιράζει τα δώρα στις 24 Δεκεμβρίου. Μεγάλη έμφαση ωστόσο δίνουν και στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το γνωστό ρεβεγιόν (Reveillon), που αποτελείται κυρίως από θαλασσινά παρακαλώ! Τέλος, οι Γάλλοι φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη αγάπη στα αλεξανδρινά καθώς στολίζουν τα σπίτια τους μέσα και έξω με αυτά και είναι στην πρώτη θέση των δώρων που κάνουν στις χριστουγεννιάτικες επισκέψεις.

3. Στη Σουηδία  την αυγή της 13ης Δεκεμβρίου το μεγαλύτερο κορίτσι κάθε οικογένειας, η «Λουτσία», φοράει ένα μακρύ λευκό φόρεμα και ένα στεφάνι με κεριά στο κεφάλι και πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι προσφέροντας ζεστό καφέ και κουλουράκια, ενώ τραγουδά παλιά κάλαντα. Σε κάποιες επαρχίες της Σουηδίας οι κάτοικοι συνηθίζουν ανήμερα των Χριστουγέννων να ρίχνουν έξω από τα σπίτια και τα χωράφια τους στάρι, για να γιορτάσουν μαζί τους και τα πουλιά! Τέλος, τα δώρα τους τα φέρνει ένα ξωτικό ο “Jultomten”. Ενδιαφέρον έχει επίσης και το έθιμο του doppa i grytan (βούτηγμα στην κατσαρόλα) ,κατά το οποίο όλα τα μέλη της οικογένειας βουτούν μαύρο ψωμί σε μια κατσαρόλα με ζουμί από λουκάνικο, χοιρινό και μοσχάρι.

4.Τα Χριστούγεννα στο Βέλγιο γιορτάζονται με παραστάσεις που σχετίζονται με τη θεία Γέννηση. Κάνουν λιτανείες και υπαίθριες αγορές, γιορτάζοντας με αυτόν τον τρόπο τις Άγιες μέρες. Τα δώρα τα μοιράζει ο Sinterklaas με το βοηθό του Zwarte Piet, τα παιδιά κρεμούν τις κάλτσες για τα δώρα στο τζάκι και αφήνουν σανό και ζάχαρη για το άλογο του Sinterklaas.

5. Ιταλία. Εκεί οι εορτασμοί ξεκινούν από 8 Δεκεμβρίου μέχρι και 6 Ιανουαρίου. Στις 25 Δεκεμβρίου, αμέσως μετά το καθιερωμένο γεύμα, τα παιδιά απαγγέλλουν χριστουγεννιάτικα τραγούδια και ποιήματα και ανταμείβονται χρηματικά. Ενώ την παραμονή των Θεοφανίων η καλή μάγισσα Μπεφάνα, πετάει πάνω από τα σπίτια με τη μαγική της σκούπα και αφήνει δώρα στα καλά παιδιά, ενώ στα άτακτα ένα σακί κάρβουνα…

6. “Jul” λέγονται τα Χριστούγεννα στη Νορβηγία και έχουν τις ρίζες τους σε αρχαία γεωργικά έθιμα του χειμώνα και της εποχής της συγκομιδής. Το δώρο του Νορβηγού Αϊ Βασίλη ( Julenissen) είναι ένα μπολ με κουρκούτι από αλεύρι.

7. Και τελευταία άφησα την αγαπημένη μου και «μερακλίδικη» Ιρλανδία …εκεί αντί για μπότες κρεμούν στο τζάκι τσάντες για να αφήσει ο Αϊ Βασίλης τα δώρα του, καθώς και ένα ποτήρι μπύρα και ένα κομμάτι κρεατόπιτα στην εξώπορτα του σπιτιού τους, μα για να τα βρει εκείνος ο μεγάλος χοντρούλης κυρίως με την άσπρη γενειάδα και το αστείο γέλιο …χο χο χο…χικ!

Συνέχισε να προχωράς μπροστά,

Αλεξία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *