Blogmas 2019

Χριστούγεννα. Τι σημαίνουν στ‘ αλήθεια τα Χριστούγεννα;

” 12 γράμματα καλώς καμωμένα για να δηλώσουν την πιο χαρμόσυνη εποχή του χρόνου. Θρησκευτική κατά βάση εορτή, η οποία κατά έναν πολύ περίεργο τρόπο ενώνει όλα τα έθνη και όλες τις θρησκείες. Η ευκαιρία του καθενός να κάνει τον απολογισμό του, να νιώσει και να μοιράσει αγάπη. Τι σημαίνουν, όμως, στ‘αλήθεια τα Χριστούγεννα; Μία ερώτηση που τριβελίζει το μυαλό μου εδώ και καιρό, από τότε που ξύπνησα ένα πρωί, μέσα Νοέμβρη, και είπα στα κορίτσια „Θέλετε φέτος να κάνουμε το Blogmas;“. Σήμερα λοιπόν, μαζί με το τέλος του Blogmas, νιώθω υπεύθυνη να δώσω μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Δε θα το κρύψω, δύσκολη περίπτωση, για την οποία χρειάστηκε αρκετές φορές να γεμίσω την κούπα μου με τσάι. ‘Οπως παλιά.

Ξεκίνησα, λοιπόν ρωτώντας τους αγαπημένους μου ανθρώπους „Τί σημαίνουν για σένα τα Χριστούγεννα;“. Η απάντηση ήρθε αβίαστα για να με βάλει να αναλογιστώ, να αναπολίσω, να συμφωνήσω και να νιώσω ευγνωμοσύνη που τους έχω δίπλα μου.

Η Μ. μου είπε: „Τα Χριστούγεννα για μένα σημαίνουν αγάπη κι ευτυχία, κυρίως. Είναι οι μέρες του χρόνου που καταλαβαίνεις ποιοι πραγματικά είναι δίπλα σου, κάνεις την αυτοκριτική σου για τη χρονιά που φεύγει και θέτεις τους στόχους για το νέο έτος.“

Η Α. μου έγραψε: „Τα Χριστούγεννα ξυπνούν συναισθήματα αγάπης και ομόνοιας. Γεμίζουν με φως τις καρδιές.“

Για την Ε. :„Χριστούγεννα σημαίνουν οικογενειακές στιγμές και αναμνήσεις.“

Η Μ. μου είπε: „Xριστούγεννα σημαίνουν αγάπη, χαμόγελα, ευτυχία και αληθινοί άνθρωποι δίπλα μας.“

Για την Α. „Χριστούγεννα είναι τα χαμόγελα, οι αγκαλιές και η χαρά που μοιράζουμε απλόχερα.“

Για την Ε. τα Χριστούγεννα έχουν θρησκευτική σημασία: „Eίναι αυτό που διδάσκει ο Χριστός. Τα βιώνουμε κάθε χρόνο και μας διδάσκουν πολλά . Έχοντας αυτά, τα έχεις όλα γιατί το κυριότερο είναι η αγάπη, που με την αγάπη στο Θεό έχουμε αγάπη για την οικογένεια, τους φίλους, τη φύση, τα ζώα και τον εαυτό μας.“

Τέλος, η Ε πιστεύει πως „Χριστούγεννα είναι όταν τα λαμπάκια στο δέντρο είναι το μόνο φως στο δωμάτιο κ εσύ απολαμβάνεις μια ζεστή σοκολάτα. Είναι όταν σε πάρει ο ύπνος στον καναπέ βλέποντας χριστουγεννιάτικη ταινία κι όταν αργά το βράδυ μέσα στον ύπνο σου νιώσεις την αύρα του Άγιου Βασίλη, του δικού σου Άγιου Βασίλη, να σου χαιδεύει τα μαλλιά και να σου δίνει ένα ζεστό φιλί.“

Και για μένα τί είναι τα Χριστούγεννα; Χριστούγεννα είναι οι αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια, οι μυρωδιές που συντροφεύουν στιγμές και κάθε χρόνο τέτοιες μέρες έρχονται για να ξυπνήσουν τις μνήμες γαργαλώντας τα ρουθούνια μου. Η αγάπη, η χαρά, η ευγνωμοσύνη κι αν θες μια γλυκιά μελαγχολία που έρχεται για να μου θυμίσει πως πρέπει να απολαμβάνω τις μικρές στιγμές. Εξάλλου, τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Σήμερα το Blogmas τελειώνει. Τα Χριστούγεννα, όμως, τελειώνουν; Όχι, τα Χριστούγεννα δεν τελειώνουν ποτέ. Είναι το πνεύμα των Χριστουγέννων αυτό που πλανάται όλο το χρόνο στην ατμόσφαιρα και σε κάνει να πράττεις το καλό. Είναι η μαγεία των Χριστουγέννων αυτή που σκορπά αγάπη και καλοσύνη. Είναι το καμπανάκι που έπεσε από το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη και μόνο εσύ, που πιστεύεις στη μαγεία των Χριστουγέννων, εξακολουθείς να ακούς.

Θα κλείσω το φετινό Blogmas με τις ευχές που μου πρόσφεραν εγκάρδια τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Γιατί οι ευχές είναι κομμάτι της καρδιάς και της αγάπης που παίρνει σάρκα και οστά μέσα σε γράμματα και λέξεις και πρέπει να μοιράζεται απλόχερα.

Καλά Χριστούγεννα. Με υγεία. Λαμπερά. Τυχερά.

Ας φωλιάσει στην καρδιά των ανθρώπων η αγάπη και η καλοσύνη. Ας έχουν όλα τα παιδικά προσωπάκια ένα χαμόγελο στα χείλη κι ας μην κλάψει ποτέ η καρδούλα τους.

Καλά Χριστούγεννα. Με υγεία, αγάπη και σεβασμό.

Υ.Γ. Θα αφιερώσω το άρθρο αυτό, όπως και πέρσι, στα αγαπημένα μου πρόσωπα που δε θα δω ούτε φέτος τις γιορτές.

Με υπομονή, ελπίδα και αγάπη

Χρύσα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *