Ένα ταξίδι για μένα

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την χειραποσκευή σου

Λίγο πριν βγει ο Νοέμβριος και σίγουρα έχεις κανονίσει τις διακοπές σου για τις γιορτές. Αυτό που ψάχνουμε πρώτα πρώτα όλοι για τις διακοπές μας είναι τα φθηνά αεροπορικά εισιτήρια. Γι’ αυτό, λοιπόν, σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τη χειραποσκευή. Αυτή τη μικρή βαλιτσούλα που παραγεμίζουμε και μετά αναρωτιόμαστε γιατί ξεπερνάω το όριο;! Θα μιλήσουμε για επιτρεπόμενα όρια και κιλά στις πιο γνωστές εταιρίες, αλλά και μικρά τρικ που θα σου διευκολύνουν τη ζωή. Στις περισσότερες εταιρίες τα επιτρεπόμενα όρια για μια χειραποσκευή είναι  56 x 45 x 25cm, όχι όμως σε όλες. Πάμε να δούμε αναλυτικά σε 5 από τις πιο γνωστές εταιρίες που πιθανότατα θα χρησιμοποιήσεις.

Θα ξεκινήσω με την αγαπημένη μου Aegean, μια από τις πιο αξιόπιστες και σοβαρές εταιρίες στην Ευρώπη. Μπορείς να την εμπιστευθείς στα ταξίδια σου εντός Ελλάδος, αλλά και στο εξωτερικό. Είναι λίγο τσιμπημένες οι τιμές της, αλλά αν κλείσεις εγκαίρως τα εισιτήρια σου και κάνεις σωστή έρευνα σίγουρα θα βρεις κάτι πιο οικονομικό. Οι διαστάσεις της χειραποσκευής που επιτρέπονται είναι αυτές που ανέφερα παραπάνω. Όσον αφορά τα κιλά δεν μπορούν nα ξεπερνούν τα 8 και αναφέρομαι πάντα στην οικονομική θέση. Εκτός της χειραποσκευής μπορείς να έχεις και την προσωπική σου τσάντα ή σάκο, τα οποία πρέπει να χωρούν κάτω από το μπροστινό κάθισμα.

Συνεχίζω με την Ellinair, όπου εδώ οι διαστάσεις είναι 55x40x20 και οι τιμές πολύ προσιτές. Μικραίνουν τα όρια, αλλά δεν πτοούμαστε, γιατί στο τέλος θα σου δώσω κάποια tips για να κερδίσεις χώρο. Κι εδώ τα κιλά παραμένουν στα 8, όπως τα ίδια ισχύουν και για την προσωπική σου τσάντα.

Blue Air. Μια εταιρία πολύ γνώριμη για μένα, αφού μετά το κλείσιμο της κυπριακής Cobalt πετούσα συνεχώς με αυτή. Όχι και τόσο ευχαριστημένη, για να πω την αλήθεια. Πολλές καθυστερήσεις και αναμονή σχεδόν κάθε φορά! Οι τιμές σχετικά οικονομικές και εδώ. Τα όρια της χειραποσκευής μας, για να μην ξεφεύγω και από το θέμα, είναι 55x40x20 όπως και στην Ellinair και τα κιλά εδώ ανεβαίνουν κατά δύο, δηλαδή 10 kg. Μην ξεχνάς την κλασσική προσωπική σου τσάντα.

Μια ακόμα law cost εταιρία είναι και η Astra Airlines. Εδώ έχουμε κάτι ξεχωριστό! Πριν σου πω για τα επιτρεπόμενα όρια και κιλά, θα σου αναφέρω κάτι πολύ δελεαστικό. Η εταιρία αυτή εκτός από την δωρεάν χειραποσκευή, γιατί και όλες οι παραπάνω ξέχασα να σου πω ότι σου την παρέχουν δωρεάν, σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις και μία μεγάλη βαλίτσα που θα παραδόσεις κατά τον έλεγχο, η οποία δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15 κιλά για πτήσεις εσωτερικού και 18-25 για πτήσεις εξωτερικού. Οπότε έχει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα που την κάνει να ξεχωρίζει από όλες τις άλλες. Εδώ, λοιπόν, οι διαστάσεις είναι 50x30x20 και τα κιλά μέχρι 7, όλα λιγότερα από τις άλλες, αλλά σκέψου ότι έχεις και μια μεγάλη.

Τέλος, δεν μπορώ να μην αναφέρω την περίφημη Ryanair, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ξεφύγει εντελώς και ενώ το εισιτήριο μπορεί να είναι οικονομικό, αν αθροίσουμε όλες τις επιπλέον χρεώσεις θα ξεπεράσει και την πιο ακριβή εταιρία. Θα σου πρότεινα να μην την επιλέξεις, μόνο και μόνο από αντίδραση, αλλά θα ήταν αντιδεολογικό. Εδώ η χειραποσκευή πληρώνεται, όπως και κάθε βήμα που κάνεις έχει κάποια χρέωση! Δεν θα μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες. Θα σου πω μόνο να μην ξεχάσεις να κάνεις check in από το σπίτι γιατί στο αεροδρόμιο θα το χρεωθείς…

Αφού έμαθες τα επιτρεπόμενα όρια για τις πιο γνωστές εταιρίες στην Ελλάδα, ήρθε η ώρα να μάθεις και τα μυστικά μου (καθόλου μυστικά!) για να γλιτώσεις χρόνο και χρήμα στο αεροδρόμιο. Επέλεξε να κάνεις το check in από ο σπίτι και να το έχεις περασμένο στο κινητό σου ή εκτυπωμένο. Αν δεν ξέρεις πώς είμαι σίγουρη ότι κάποιος θα σε βοηθήσει. Και γιατί να το κάνεις αυτό; Για 2 λόγους. Πρώτον γιατί όταν έχεις μόνο χειραποσκευή και έχεις κάνει check in από το σπίτι, δεν χρειάζεται να περιμένεις στην ουρά στον γκισέ. Έχεις ήδη το εισιτήριο σου στα χέρια σου και μπορείς να περάσεις στον έλεγχο. Ο δεύτερος λόγος που θα το κάνεις αυτό είναι γιατί αν πας στον γκισέ για  check in, θα σου ζυγίσουν σίγουρα τη χειραποσκευή κι αν έχεις παραπάνω από τα επιτρεπόμενα κιλά θα πληρώσεις πρόστιμο. Ενώ στον έλεγχο δεν πρόκειται να σου την ζυγίσει κανείς. Φυσικά και τα υγρά άνω των 100 ml δεν επιτρέπονται και δεν φτάνει μόνο να είναι κάτω από 100ml, πολλές φορές σου ζητάν να αναγράφεται κιόλας. Αιχμηρά αντικείμενα όπλα και εύφλεκτα υλικά, νομίζω είναι περιττό να πω ότι απαγορεύονται.

Ελπίζω να ήμουν κατατοπιστική και να σε βοήθησα ώστε να οργανώσεις σωστά το ταξίδι σου και να μην ψάχνεις τελευταία στιγμή κιλά και διαστάσεις. Μπορείς πάντα να ανατρέχεις σ’ αυτό το άρθρο και μην ξεχάσεις να μου γράψεις ένα σχόλιο, αν σου άρεσε αυτό το θέμα κι αν θα ήθελες να γράψω και πώς να κερδίσεις χώρο μέσα στη βαλίτσα σου! Να περνάς όμορφα και καλές διακοπές!

Βαθιά αισιόδοξη,

Έλενα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *