Tip για Tip

Οι δικοί σου στόχοι

H ζωή μου όλη ένας στόχος. Στόχος προσωπικός, επαγγελματικός, στόχος να καταφέρω ό,τι βάλω στο μάτι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στοιχηματίζω πως κι εσύ μπορείς να ταυτιστείς μαζί μου.  Ένα χόμπι, για δυνατούς παίκτες, ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο ειδικά όταν θέτει σε κίνδυνο τη συναισθηματική σου ακεραιότητα, τον εγωισμό και την αυτοπεποίθησή σου. Τι θα ήταν όμως η ζωή χωρίς τους στόχους; Ένας αέναος αγώνας σε μία ευθεία γραμμή παράλληλη του τερματισμού. Μία ατέρμονη προσπάθεια να καταλήξεις κάπου χωρίς να ξέρεις που. Οι στόχοι λοιπόν, είναι το αλατοπίπερο που σου δίνει κίνητρο και πίστη ότι θα τα καταφέρεις. Στόχοι μικροί ή μεγάλοι που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε επιτεύγματα, τα οποία ζωγραφίζουν το κάδρο της ζωής σου.

Κάποτε, όμως, έρχεται μια στιγμή που μια φωνή μέσα σου με θράσος σε ρωτά „Και τώρα γιατί σπούδασες αυτό; Εσύ άλλα όνειρα είχες.“ Κάπου εδώ είναι το κομβικό σημείο, όπου συγχέεις την έννοια των στόχων με αυτήν των προσδοκιών που έχει η κοινωνία για εσένα. Η οικογένεια σου προσδοκά να σε δει γιατρό, ο σύντροφός σου ως την καλύτερη μαγείρισσα, ο εργοδότης σου σε θέλει λάτρη των υπερωριών και τα παιδιά σου λάτρη των ηλεκτρονικών. Εσύ, γεμάτη αυστηρότητα και απογοήτευση θα αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου ως ηττημένο επειδή δεν κατάφερες να πετύχεις όλα όσα οι άλλοι φρόντισαν να σου επιβάλλουν ως στόχους. Μία λεπτή γραμμή που εύκολα μπορεί να ξεπεραστεί και να σε κάνει να νιώθεις, στην καλύτερη περίπτωση, αποτυχημένη. Ας αρχίσουμε, τώρα να ξεμπλέκουμε το κουβαράκι των δικών σου, ολόδικών σου στόχων. Πώς όμως, θα τους εντοπίσεις, μπλεγμένους ανάμεσα στα πρέπει και στα θέλω; Απαντώντας σε αυτές τις ερωτήσεις.

Προσωπικοί στόχοι

  1. Πώς θα ήθελα να είναι η ζωή μου σε 6 μήνες, 1 χρόνο, 10 χρόνια από τώρα;

Η ζωή ΣΟΥ. Και όχι της μαμάς σου ή της γιαγιάς σου που σε θέλουν παντρεμένη μέχρι τα 30.

  1. Πώς θα ήθελα να είμαι, να φαίνομαι και να νιώθω στο μέλλον;

Ξεκάθαρη κινητήριος δύναμη εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα βάρους ή απεξάρτησης για παράδειγμα.

  1. Τί θα έκανα εάν δεν υπήρχαν εμπόδια;

Ότι κι αν είναι αυτό καν’ το! Εσύ και μόνο εσύ εδραιώνεις τα εμπόδια με το να τα αποδέχεσαι.

  1. Πώς θα ήθελα να είναι τα πράγματα;

Εάν τα πράγματα στη ζωή σου δεν έχουν έρθει όπως θα ήθελες μέχρι στιγμής, ποτέ δεν είναι αργά για να τα αλλάξεις.

  1. Τι σημαίνει καλή ζωή για εμένα;

Ταξίδια; Ακριβά ρούχα; Μία οικογένεια; Όλα είναι αποδεκτά εφόσον πρόκειται για τη δική σου ζωή.

Επαγγελματικοί στόχοι

  1. Εάν δεν υπήρχε το θέμα των χρημάτων, ποια θα ήταν η ιδανική δουλειά για εμένα;

Πολλές φορές τα χρήματα σε αναγκάζουν να καταλήγεις σε εργασίες που δεν σε κάνουν ευτυχισμένη. Δεν πρέπει όμως να αγνοείς το γεγονός ότι στη δουλειά σου, θέλοντας και μη, περνάς το 1/3 της ζωής σου. Σεβαστό ποσοστό για να το χαλαλίσεις απερίσκεπτα, έτσι δεν είναι;

  1. Ποιά είναι τα δυνατά μου σημεία, οι ικανότητες και τα ταλέντα μου;

Πρώτη εσύ πρέπει να πιστέψεις σε αυτά και να τα εκτιμήσεις. Η αυτοπεποίθησή σου θα εμπνεύσει αναπόφευκτα το σεβασμό και την εμπιστοσύνη των άλλων.

  1. Με τι παθιάζομαι περισσότερο;

Μήπως ήρθε η ώρα να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα; Τι κι αν σπούδασες κάτι άλλο, αυτό που θα κάνεις με περισσότερη επιτυχία, είναι μόνο αυτό που αγαπάς.

  1. Τι με κινητοποιεί περισσότερο;

Η ίδια η επαγγελματική σου σταδιοδρομία είναι ένα κίνητρο. Κίνητρο να κάνεις μία λαμπρή καριέρα ή κίνητρο να συνδυάσεις δουλειά και οικογένεια. Βρες τι είναι και κυνήγησέ το.

Και μην ξεχνάς, είσαι εδώ για να κάνεις τα δικά σου όνειρα πραγματικότητα. Γιατί οι στόχοι δεν είναι τίποτα άλλο από όνειρα τα οποία θέλεις τόσο πολύ, που βάζεις ως στόχο ζωής σου να τα πραγματοποιήσεις. Ζήσε τη ζωή μέσα από τα δικά σου μάτια, λοιπόν, ονειρέψου και στόχευσε ψηλά.

 

 

Με υπομονή, ελπίδα και αγάπη

Χρύσα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *