
Δεν είσαι καλή μαμά;!
Όταν γίνεσαι μαμά συνειδητοποιείς πως όλοι γύρω σου ξέρουν τα πάντα και εσύ τίποτα. Ακόμα και πριν γεννήσεις, ξέρουν τι πρέπει να κάνεις και γιατί. Κάθε ένας από αυτούς γνωρίζει αν πρέπει να κάνεις καισαρική ή να γεννήσεις φυσιολογικά. Κι αφού γεννήσεις και φέρεις στον κόσμο το μωράκι σου με καισαρική, όλοι αυτοί θα σε ρωτήσουν με ύφος: “Γιατί; Μήπως ήσουν υπερβολική; Μήπως δεν είχες υπομονή; Δεν είσαι καλή μάνα…” Κι από την άλλη αν γεννήσεις φυσιολογικά, ενώ σου χορήγησαν επισκληρίδειο, θα σε κοιτάξουν με επικριτικό ύφος και θα σου πουν: “Α επισκληρίδειο ε; Γιατί; Φοβήθηκες μην πονέσεις; Αν δεν νιώσεις τους πόνους δεν καταλαβαίνεις γέννα.” Κι οι γνώσεις όλων επεκτείνονται και στον θηλασμό. “Έδωσες ξένο γάλα; Μμμ, δεν ήθελες να ζοριστείς… Θήλασες λίγες μέρες και μετά τα παράτησες; Δεν είσαι καλή μάνα… Θηλάζεις το μωρό σου ξαπλωμένη; Θα πνιγεί… Κοιμάσαι μαζί του; Θα το πλακώσεις… Το βάζεις στην κούνια του; Νιώθει μοναξιά… Το αφήνεις στο δωμάτιό του; Θα νιώσει εγκατάλειψη… Μην το παίρνεις αγκαλιά συνέχεια θα κακομάθει… Άστο και λίγο να κλάψει δεν θα πάθει τίποτα… Το κεφάλι του μωρού δεν το κρατάς καλά… Δεν κάνει να βγαίνεις με το μωρό από τις πρώτες μέρες βόλτα, πρέπει να σαραντίσεις πρώτα… Μη δώσεις πιπίλα, ούτε μπιμπερό θα γίνει σύγχυση θηλών… Είναι ήσυχο; Καλά θα δεις σε λίγο καιρό. Θα αλλάξει. Θα έχει φριχτούς πόνους όταν θα βγαίνουν τα δοντάκια του και θα κλαίει όλη μέρα… Κοιμάται όλο το βράδυ χωρίς να ξυπνάει; Είσαι τρελή; Θα αφυδατωθεί, να το ξυπνάς να το ταΐζεις… Μην το κουνάς, θα κακομάθει… Θα του δίνεις τα φαγητά χωρίς να τα αλέσεις; Είσαι τρελή; Θα πνιγεί… Θα σταματήσεις το θηλασμό στον ένα χρόνο; Γιατί; Βαριέσαι; Δεν είσαι καλή μάνα… δεν είσαι καλή μάνα;!”
Ποιος κρίνει τι είναι καλό και τι κακό; Ποια είναι η ζυγαριά του σωστού και του λάθους; Όλοι λίγο πολύ έχουμε πει τη γνώμη μας για θέματα που δεν μας αφορούν, αλλά επειδή περάσαμε από κάτι παρόμοιο θέλουμε να μεταδώσουμε τα φώτα μας. Είναι διαφορετικό, όμως, να δώσω συμβουλές σε κάποιον για το πώς θα κάνει ιστιοπλοΐα και διαφορετικό να του υποδεικνύω πώς θα μεγαλώσει το παιδί του. Κάθε παιδί και κάθε μητέρα είναι ξεχωριστοί και έχουν διαφορετικές ανάγκες. Δεν ταιριάζουν όλα σε όλους. Σκέψου λοιπόν τι συναισθηματική έκρηξη θα προκαλέσει στην νέα μανούλα, της οποίας οι ορμόνες δεν είναι και στα καλύτερα τους, όταν θα της υποδείξουν τι να κάνει υπονοώντας ότι δεν είναι καλή σε αυτό. Γιατί;
Και το γιατί μου θα συνεχιστεί και λίγο παραπέρα και θα σου πει: γιατί να ρωτήσω ένα ζευγάρι αν θέλει παιδιά και γιατί δεν κάνει παιδιά;! Έχω αναρωτηθεί ότι μπορεί να μην θέλει να κάνει παιδιά ή ακόμα χειρότερα να μην μπορεί; Γιατί συμβαίνει αυτό στην ελληνική κοινωνία; Γιατί πάντα προσπαθώ να βρω το αρνητικό στον δίπλα μου; Μήπως για να ικανοποιήσω την δίκη μου αδυναμία; Γιατί δεν χαίρομαι με τη χαρά του άλλου; Γιατί γίνομαι αδιάκριτη μέχρι αηδίας; Γιατί; Γιατί πρέπει να έχω μια απάντηση για όλα;
Με μεγάλη απογοήτευση, βλέπω σε ομάδες θηλασμού στο Facebook ή σε διάφορα Forums, γυναίκες-μαμάδες να κρίνουν με τον πιο άσχημο τρόπο, λες και ανήκουν σε κάποια αίρεση, άλλες μανούλες, που θα αναπτύξουν μία απορία ή έναν προβληματισμό. Εσύ, λοιπόν, που διαβάζεις αυτό το άρθρο και έχεις μια συγκεκριμένη άποψη για το θηλασμό, την εγκυμοσύνη ή οτιδήποτε έχει να κάνει με ένα μωράκι, κράτησε την άποψη αυτή για σένα και μην καταδικάζεις ό,τι δεν σου αρέσει.
Τέλος, σαν νέα μανούλα, θα σου προτείνω με πολλή αγάπη, να σκέφτεσαι δύο και τρεις φορές τι θα πεις σε μία έγκυο ή σε μία νέα μανούλα. Οι συναισθηματικές διαβαθμίσεις μιας γυναίκας σε αυτή την περίοδο της ζωής της είναι απρόβλεπτες και μπορεί να την οδηγήσουν σε δύσβατα μονοπάτια. Γιατί να είσαι εσύ η αιτία αυτής της αρνητικής ενέργειας. Θα κλείσω με τα λόγια της συγγραφέα Lori Deschene και την ελπίδα για μια καλύτερη κοινωνία, που ο καθένας θα φροντίζει για την αυτοβελτίωσή του πρώτα και πάνω απ’ όλα.
“Practice the pause.
Paus before judging.
Pause before assuming.
Pause before accusing.
Pause whenever you’ re about to react harshly
and you’ll avoid doing and saying things
you’ll later regret.”
Lori Deschene
Βαθιά αισιόδοξη,
Έλενα.

