
Detox your home…
Όντας περιβαλλοντολόγος πάντα σκεφτόμουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος ξεκινά από το σπίτι μας. Με τις απλές καθημερινές μας συνήθειες, από την ανακύκλωση μέχρι και τις επιλογές μας στην αγορά προϊόντων που δεν το επιβαρύνουν. Εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια στον πλανήτη μας το ανεξέλεγκτο “πείραμα” που λέγεται χημικά προϊόντα καλά κρατεί και όλοι συμμετέχουμε σ’ αυτό. Υγρά πλυσίματος ρούχων, πιάτων κτλ. είναι λίγα από αυτά που έχουν συνδεθεί με διάφορες μορφές καρκίνου.
Υπάρχει όμως κάτι που καθαρίζει το ίδιο καλά, που απολυμαίνει τις επιφάνειες, που αφαιρεί δύσκολους λεκέδες; Κι όμως υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Και εγώ σταδιακά άρχισα να το ψάχνω…και περισσότερο απ’ όταν έγινα μανούλα. Πιστέψτε με δεν υπάρχει χειρότερος λεκές από αυτό των φρούτων πάνω σε σαλιάρα. Πιστεύω ότι όλες οι μανούλες θα συμφωνήσουν μαζί μου.
Πάμε, λοιπόν, να σας εκμυστηρευτώ τα δικά μου μυστικά για ένα πιο οικολογικό και υγιεινό καθάρισμα:
- Καθαριστικό γενικής χρήσης:
Μέσα σε 4 λίτρα νερό ζεστό διαλύουμε 50ml αμμωνία, 50ml ξύδι και 115ml μαγειρική σόδα. Για άρωμα προσθέστε λίγο από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο. Ενδείκνυται το λεμόνι και το περγαμόντο. Για πιο δραστικά αποτελέσματα χρησιμοποιούμε πάλι 4 λίτρα ζεστό νερό, αλλά διπλασιάζουμε όλα τα άλλα συστατικά.
- Απορρυπαντικό για το πλυντήριο ρούχων:
Βάζουμε 80ml μαγειρικής σόδας στο νερό καθώς το πλυντήριο γεμίζει. Προσθέτουμε τα ρούχα και 375ml πράσινο σαπούνι πλυντηρίου. Εγώ το κάνω εδώ και 2 χρόνια με τα ρούχα των κοριτσιών και είμαι πολύ ευχαριστημένη. Αν το νερό της περιοχής σας είναι πιο σκληρό προσθέστε 50ml ξύδι ή 50ml σόδα κατά το πρώτο ξέβγαλμα.
- Πλύσιμο πιάτων στο χέρι:
Μια απολύτως οικολογική πρόταση για το πλύσιμο των πιάτων είναι το νερό στο οποίο προηγουμένως έχουμε βράσει μακαρόνια η πατάτες. Εξαιρετικό επίσης και για την απολύμανση του νεροχύτη μας.
Γενικές πληροφορίες:
- ξίδι, αλάτι, λεμόνι: το μείγμα τους αποτελεί πολύ καλό καθαριστικό για διάφορες επιφάνειες και είναι αντιμικροβιακό και απολυμαντικό.
- μαγειρική σόδα: διαλύουμε 4 κουταλιές σόδας σε 4 φλιτζάνια ζεστό νερό ή ρίχνουμε λίγη σόδα πάνω σε βρεγμένο πανί να γίνει σαν “πάστα” και έχουμε ένα καθαριστικό για κάθε χρήση. Καθαρίζει και αρωματίζει όλες τις επιφάνειες του μπάνιου και της κουζίνας.
Tips για “δυνατούς” λεκέδες:
- Λάσπη: 30ml σόδα, 250ml ζεστό νερό και τρίβουμε
- Φρούτα-κρασί: ρίχνουμε πάνω στον λεκέ αλάτι ή ζεστό νερό και βυθίζουμε σε γάλα
- Τσίχλα: τρίβουμε με πάγο
- Αίμα: μουλιάζουμε το ρούχο σε κρύο νερό-παγωμένο
- Καφές: σε χλιαρό νερό ρίχνω ρίχνουμε λίγο ασπράδι αυγού και τρίβουμε
- Μελάνι: μουλιάζουμε σε γάλα
- Σκουριά: τρίβουμε με αλάτι και λεμόνι και αφήνουμε στον ήλιο να στεγνώσει
- Λάδι-λίπη-γράσα: ρίχνουμε βραστό νερό και μετά μαγειρική σόδα
- Μούχλα: διαλύουμε πράσινο σαπούνι και καλύπτουμε τους λεκέδες, μετά ρίχνουμε αλάτι και το αφήνουμε στον ήλιο, ενώ διατηρούμε τα σημεία συνεχώς υγρά, αν χρειαστεί επαναλαμβάνω
Κλασσικές “συνταγές” από τις γιαγιάδες και τις μαμάδες. Αυτές είναι οι καλύτερες…
- Χαλιά: νερό και ξύδι (και σαπούνι) και τρίβουμε με βούρτσα. Πρέπει να στεγνώσει πολύ καλά πριν την αποθήκευση. Για άσχημες μυρωδιές ρίχνουμε μαγειρική σόδα, τρίβουμε και καθαρίζουμε με ηλεκτρική σκούπα. SOS-> το κόκκινο κρασί καθαρίζεται με λευκό κρασί.
- Πιάτα: διαλύουμε σαπούνι σε ζεστό νερό σε μία λεκανίτσα και βουτάμε το σφουγγάρι μας. Για λίπη-μυρωδιές βάζω λίγο ξύδι.
- Φούρνος: ζεσταίνουμε το φούρνο για 20 λεπτά, βάζουμε μετά ένα ταψάκι με νερό και το αφήνουμε βγάζει υδρατμούς, αυτό “μαλακώνει” τις βρωμιές. Έπειτα με γάντια και μαγειρική σόδα τρίβουμε και καθαρίζουμε.
- Τζάμια-καθρέφτες: παίρνουμε ένα ψεκαστήρα και βάζουμε 1 λίτρο νερό και 25ml ξύδι. Καλό σκούπισμα γίνεται με φύλλα εφημερίδας.
Αυτά ήταν τα tips για καθαριότητα με οικολογικό χαρακτήρα. Δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε…
Keep writing,
Σοφία.

